11/07/2020 | | Activitats > Cinema

Amb el motiu de la crisi sanitària del coronavirus (SARS-CoV-2) i en l’aplicació de les últimes mesures adoptades pel govern d’Espanya, el cicle que Casa Àsia presentava procedent de l’Índia suspenia la seva programació. Constava de vuit pel·lícules recents, que demostra la diversitat d’una societat inabordable. El tractament d’un país amb 24 idiomes oficials i més de 1.600 idiomes, que corresponen a cultures i identitats diverses, és fàcil d’imaginar que el cinema malgrat la seva proliferació en aquest país mai pot esgotar les seves narracions.

Aquest dissabte 27 de juny de 2020, Casa Àsia reprèn el cicle amb la projecció dels següents títols Pipsi: A Bottle Full of Hope (2018), Namdev Bhau: In Search of Silence (2018) i Oxigen (2019). Hi ha més pel·lícules programades per a drames que exposen el malestar d’una gran societat dividida socialment i amb grans grans exigències en la demografia que incrementa la densitat poblacional multiplicant els conflictes domèstics. Pel·lícules com Oxigen es separen d’unes característiques generals, ja que l’acció es fa arruïnar als boscos vigents de Poonch i als voltants del Caixmir. No obstant, la trama denuncia la corrupció de teballadors públics que pretenen enriquir-se a costa de la tala incontrolada d’arbres. Aquesta pel·lícula dirigida per Shoib Nikash Shah, es presentarà al Festival de Cannes de 2019 i a la darrera edició del Festival de Cinema Asiàtic de Barcelona.
PROGRAMACIÓ:
Dissabte 27 de juny de 2020, 20h
Pipsi: una ampolla plena d’esperança Dir: Rohan Deshpande | 2018 | 98 ”| Drama | VOSA
Ambientada a la zona rural de Maharashtra, Pipsi proporciona una visió del món a través dels ulls dels dos nens. La trama se centra en la història de Chaani, de molts anys i el seu millor amic Balu. Chaani s’embarca en un viatge esperançador per a salvar a la seva mare malaltia, amb la ferma convicció que el seu destí està lligat a la vida d’un piss al que li anomenarà Pipsi. El seu millor amic, Balu, és el seu suport constant a través d’aquesta empresa apassionant. La pel·lícula es va presentar al Festival Jum MAMI de Mumbai 2017.
Rohan Deshpande és editor de cinema. És conegut per Pícnic (2019) i Sobat (2018). Pipsi (2018), la seva pel·lícula debutant com a director, presenta una bona història sobre la fe inocent i l’esperança obstinada.
Dissabte 4 de juliol de 2020, 20h
Namdev Bhau: A la recerca del silenci | Dir: Dar Gai | 2018 | 84 ”| Drama | VOSC
Namdev Bhau és un conductor de 65 anys de les ruïnes de la ciutat de Bombai i va fer un vot de silenci. Un dia, decidiu obrir-ho tot a la recerca de “Silent Valley”, un fenomen natural conegut per produir un so proper als zero decibels. Durant el seu viatge, es troba amb un nen exasperant de 12 anys, que està realitzant la seva pròpia expedició en solitari al seu “Castell vermell”. La pel·lícula s’ha presentat a Delhi Hàbitat Film Festival 2019, el Festival Joi MAMI de Mumbai 2018, el BFI London Film Festival 2018 i el Busan International Film Festival 2018.
Aquesta pel·lícula s’ha subtitulat al català per al Festival de Cinema Asiàtic Barcelona 2019 amb l’assistència de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Com a part del grup conegut de teatre urbà Incunabla, Dar Gai ha treballat amb diversos directors de teatre de nom, com Andriy Pryhodko, Tetyana Shuran i Vladislav Troitksiy. Després d’obtenir una autorització i un màster en filosofia i una especialització en cinema i teatre a Kíev (Ucraïna), va ser convidat a l’Índia per dirigir una obra de teatre a Gwalior i també per a escriure una creació creativa i apreciació cinematogràfica a Whistling Woods International en Bombai. Dar ha estat escrivint i dirigint llargmetratges, programes de televisió, anuncis, cortometratges i vídeos musicals a l’Índia. Les seves primeres pel·lícules originals s’estan profundament arrelades a l’Índia però tenen una gran amplitud internacional, ja que reconeixen una sensibilitat europea.

Dissabte 11 de juliol de 2020, 20h

Oxigen | Dir: Shoib Nikash Shah | 2019 | 82 ”| Drama | VOSC

Rodejat pels boscos imponents i verges de Poonch, Surankot i les àrees circundants de Caixmir, Oxigen és un retrat sobre l’ambigüitat moral present en la corrupció dels treballadors públics amb sous baixos. Així, la trama central de la pel·lícula gira a l’alçada del dilema que els salaris baixos i els contractes mal pagats, i la consiguiente lluita dels funcionaris honestos contra el sistema establert. La pel·lícula es va presentar al Festival de Cannes de 2019.
Aquesta pel·lícula es va subtitular al català per al festival de cinema asiàtic Barcelona 2019 amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Shoib Nikash Shah és director, productor i actor originari de Pamrot, un petit poble ubicat a prop de la frontera d’Ind Pak. El seu interès i passió pel cinema ve de jove. La seva primera pel·lícula com a actor va ser en el paper protagonista de Targeta d’identitat (2014), que es va presentar en una convenció a Bruselas i va crear un reconeixement internacional. També ha realitzat Mantostaan ​​(2017) i Side A & Side B (2018).

11/07/2020
27 de juny, 4 de juliol i 11 de juliol.
Dissabte a les 20.00 h.
Cinemes Girona
Carrer de Girona, 175
Barcelona
Preu entrada: 3,5 €
Preu abonats i socis dels Cinemes Girona: 2 €
Casa Asia y Cinemes Girona, con la colaboración de Basil Content y Dirección General de Política Lingüística del Departamento de Cultura de la Generalitat de Catalunya