26/02/2020 | Barcelona | Activitats > Diplomàcia pública
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Amb motiu del 75 aniversari de la batalla de Manila, Casa Àsia presenta el documental “De Aliados a Masacrados. Los últimos de Filipinas” dirigit per Ramon Vilaró i produït per Cristina Gibert. Aquest documental narra la història de la colònia espanyola a Filipines sota l’ocupació japonesa durant la II Guerra Mundial.

Són testimonis directes de diversos supervivents que van passar d’aliats a massacrats, el vaivé de l’aliança entre l’Espanya franquista i el Japó imperialista. Al febrer de 1945, durant la Batalla de Manila, 257 espanyols van caure apunyalats amb baionetes pels soldats japonesos, o sota les bombes nord-americanes, en una orgia de sang que es va saldar amb més de 100.000 morts en menys d’un mes.

Els últims de Filipines és el nom que rep la gesta heroica de 57 soldats espanyols que en 1898, durant onze mesos, van resistir al fort del poble de Baler, després de la capitulació davant les tropes dels Estats Units després de més de tres segles de colonització espanyola. Moltes famílies espanyoles van continuar a Filipines, convivint sense problemes amb la nova situació en què les Filipines va quedar com a estat associat a EUA. La Companyia General de Tabacs de Filipines, fundada pel Marquès de Comillas, era el nucli principal de la presència espanyola a Filipines.

La Guerra Civil espanyola (1936-1939) va crear una primera fractura a la colònia hispanofilipina entre els partidaris de la República i els que van donar suport als franquistes. Durant la Segona Guerra Mundial, en 1941, els japonesos van envair l’arxipèlag filipí. Els espanyols van quedar protegits com a aliats, a causa del pacte d’aliança entre l’Alemanya nazi, la Itàlia feixista i el Japó imperialista, a què es va unir en secret l’Espanya franquista. Però, a la fi van patir el dolor de la contesa, caient centenars d’ells, a sang i foc, en la massacre protagonitzada pels japonesos en la Batalla de Manila. Van passar d’aliats a massacrats. Anna Maria Aguilella era una nena de sis anys, i va ser l’única supervivent quan tropes japoneses van apunyalar a baioneta a 67 persones al Consolat d’Espanya a Manila.

Presentació a càrrec de:
Rafael Bueno, director de Política, Societat i Programes Educatius

Taula rodona a càrrec de:
Ramon Vilaró, és periodista i escriptor. Durant més de vint anys ha exercit de corresponsal a Brussel·les, Washington i Tòquio, la major part de el temps per al diari El País. Fruit d’aquesta experiència són els llibres EE.UU., más allá de la hamburguesa y los pantalones vaqueros (1984); Japón, más allá del video y de las geishas (1988); Nueva York y Washington (1994); Gringolandia, un retrato de EE.UU. y su relación con España (2004), i Sol naciente, historias hispano-japonesas (2011). És autor de les novel·les històriques Dainichi, la epopeya de Francisco Javier en Japón (2001), Tabaco, el imperio de los marqueses de Comillas (2003) i La última conquista (2005). Ha escrit i dirigit documentals per a televisió, entre d’altres De aliados a masacrados, los últimos de Filipinas. Actualment alterna l’ofici de escrivà amb cròniques i columnes d’opinió en diferents mitjans de comunicació, entre ells Cambio16.

26/02/2020

Dimecres, 26 de febrer de 2020 a les 19.00 h.
Inscripcions tancades.

Can Jaumandreu
c/ Perú 52
Barcelona

Entrada gratuïta amb inscripció prèvia.

Casa Àsia