07/07/2021 | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Aquest curs desvetllarà les claus estètiques de jardí persa, tot concebent els espais que solen ocupar i les seves diferents arquitectures, com murs, pavellons, sèquies i estanys, representatius d’una cultura mil·lenària associada a les seves tradicions. La paraula persa per definir aquest espai tancat com a pairi-daeza, que es va identificar en la mitologia judeocristiana amb el nom de paradís o jardí de l’edèn. Es creu que l’origen dels jardins perses es remunta fins als 4000 A.C. Els cinc models de jardí predominants són Hayat, Meydan, Chahar bagh, Parc i Bagh.

La imatge d’aquesta miniatura islàmica, Baburnama o Memoirs de Babur del s. XV il·lustra una concepció d’un espai domèstic que incorpora la natura en un contínuum cultural. Dins del mur, el terreny s’estructura geogràficament en quadrants dividits per canals d’aigua i la vegetació abunda en magraners i tarongers. Al fons, en contrast, apareix una muntanya per la qual treu el cap el cérvol entre les roques. Les inscripcions indiquen els vincles del jardí amb la literatura. Aquesta imatge reflecteix l’herència islàmica de paradís.

El jardí persa ha inspirat molts paradisos mítics, com el bíblic. A l’Iran, segons la tradició zoroàstrica, el paradís és la muntanya Alborz. Una dimensió terrenal i espiritual que conflueix en les nocions de jardí més antigues que coneixem. La Cosmogonia recollida en el Bundahishn reconeix la condició divina dels elements d’Ahura Mazda: el cel, l’aigua, la terra, les plantes, els animals i la humanitat.

Programa:

  • Sessió 1:
    Recorregut per la terra de l’Iran per conèixer els entorns geogràfics i algunes ciutats com Isfahan, Kashan, Kerman i Yazd i els jardins significatius: Persépolis (s. IV), a la zona interior de Fars-Shiraz, fins al jardí contemporani de centre cultural i artístic Niyavarn a Teheran.
  • Sessió 2:
    L’aigua: procedència, instal·lació, estètica. Percepció de l’aigua en Jardí de Chehel sotoun, Jardí de Hasht Behesht a la ciutat d’Isfahan, Jardí de Cap a la ciutat de Kashan, Jardí Abbas Abad a la ciutat de Behshahr.
  • Sessió 3:
    Estètica visual i sonora en el disseny de jardí a partir de les formes de plantació i els jocs de llum i ombra. Vegetació i variacions durant les estacions de l’any, el jardí Shazeh Mahan a la ciutat de Kerman-Mahan, jardí de dolat Abad a Yazd, Jardí de Pahlavan Pour a Yazd. Influència del disseny geomètric de jardí a les catifes iranianes d’èpoques safàvida entre els segles XVI-XVIII a ciutats com Isfahan, Qom, Kashan, Kerman, Mashahd, Nain.
  • Sessió 4:
    Poesies d’escriptors: Manouchehri Damghani (V), Omar Khayyam XI, Farrukhi Sistani (XI), Attar Neyshaburi (XII), Rumi (XIII), Mahmud Shabestari (XIV), Sa’vaig donar (XIII), Hafez (XIV), Parvin Etesami XX, Forough Farrokhzad XX, Sohrab Sepehri (XX)
    Cineastes Shirin Neshat, Dariush Mehrjoee, Ali Hatami, Abbas Kiarostami.

Professora:

Mana Salehi, vídeo artista i investigadora d’origen iranià, viu i treballa a Barcelona des de l2004. Es va doctorar a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Tema de la seva recerca i producció artística, L’aigua i les simbologies de jardí en l’art contemporani. Ha fet diverses estades de recerca al Japó, Estats units i l’Iran. Ha participat en diverses exposicions individuals i col·lectives, internacionals i nacionals. En el seu treball explora les crisis ambientals i les emocions humanes a través de la poètica visual. Ha estat professora de l’Arts Visuals i nous mitjans en diverses universitats de Teheran i també ha organitzat algun workshop a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. El 2020 va ser membre de jurat de l’Asian Film Festival Barcelona organitzat per Casa Àsia i actualment és membre del Woman Eco Artists Dialog (Wead) de San Francisco.

07/07/2021

7 al 28 de juliol.
Dimecres de 18.30 h a 20.00 h CEST

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 39 euros.

Casa Àsia.