06/07/2021 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Aquest curs és una presentació de la història, les cultures i les llengües dels països que s’estenen al llarg de l’estepa eurasiàtica entre el mar Caspi i la Manxúria. L’àmbit de l’Àsia central inclou estats avui independents com el Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan i Mongòlia, i també entitats polítiques que formen part de la Federació Russa (Kalmukia, Altai, Tuva, Buriàtia, entre d’altres) i de la República Popular Xina (Xinjiang-Uighur i Mongòlia Interior).

Programa:

  • Sessió 1 – Els pobles i les llengües de l’estepa
    Àsia Central com a àmbit cultural. Caracteritzacions històriques, antropològiques i polítiques dels pobles de l’estepa. Les cultures nòmades d’Àsia Central, les seves formes de vida i les seves visions del món. El món altaic: les llengües túrquiques, mongòliques i tungúsiques. Xamanisme, Islam i Budisme a l’Àsia Central.
  • Sessió 2 – Història cultural de l’Àsia Central
    L’organització social tradicional dels nòmades d’Àsia Central. Els primers estats centreasiàtics. Contactes històrics amb els pobles sedentaris. Els nòmades i la Ruta de la Seda. El Turquestan i l’imperi mongol. De Tartaria a Sibèria: L’expansió russa a Àsia. L’estat xinès i els pobles de l’estepa.
  • Sessió 3 – Situació actual i perspectives dels països centreasiàtics
    Després de la Unió Soviètica: La creació dels estats del Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Uzbekistan i Turkmenistan. La república de Mongòlia. L’Àsia Central russa. L’Àsia Central xinesa. Sedentarització i entrada en el mercat global: els reptes dels pobles de l’estepa davant la modernitat.

Professor:

Miguel Peyró, doctor en Filologia i especialista en Antropologia Lingüística dels pobles nòmades d’Àsia Central. Autor de diverses publicacions acadèmiques sobre el mongol i les llengües altaiques d’Àsia. Ha estat professor de les universitats de Sevilla, Oslo i el Caire, membre de l’Observatori del Tibet i Àsia Central de la Universitat de Barcelona i autor dels materials didàctics sobre Mongòlia de la Universitat Oberta de Catalunya. És professor del màster «Llengües, cultures i relacions comercials amb l’Àsia Oriental» de l’Institut Superior d’Estudis Lingüístics i Traducció de Sevilla i la Universitat de Còrdova.

06/07/2021

6, 7 i 8 de juliol.
De 18.30 h a 20.30 h CEST
3 sessions de dos hores. Total: 6 hores.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 39 euros.

Casa Àsia.