29/09/2021 | | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El curs és aproparà a la producció artística i l’univers simbòlic dels pobles nòmades de l’estepa d’Àsia Central. Coneixerem els materials, les tècniques i els estils amb què els nòmades reflecteixen a través de l’art la seva especial visió de món, vinculada a la vida sempre en marxa.

Programa:

 • Sessió 1 – L’univers des de l’estepa
  L’estepa eurasiàtica i les seves àrees culturals. Entorns naturals i formes d’art a l’estepa. El pasturatge nòmada i la seva cosmovisió. Territoris, animals i esperits. Les relacions dels nòmades de l’estepa amb els pobles sedentaris i els seus efectes culturals.
 • Sessió 2 – Feltre i fusta: art al iurta
  La iurta com a microcosmos. Orígens, evolució i tipus de iurtes a Àsia central. L’art en fusta de l’estructura de la iurta. Simbolisme centre de la iurta. La preparació del feltre. El feltre com a abric i com connexió amb els avantpassats.
 • Sessió 3 – Tela i paper: art en el ritual
  La cosmovisió xamànica dels pobles de l’estepa. Components escènics del ritual xamànic. Formes i simbolisme dels estris del xaman. Representacions artístiques dels diferents mons. Màscares i disfresses en la dansa.
 • Sessió 4 – Cuir i metall: art al pasturatge
  Els animals a la cosmovisió nòmada. El ramat com a símbol de la vida. Elements artístics en la guarnició dels cavalls. Simbolisme en les marques de bestiar. Art en metall per a l’equitació i la guerra.
 • Sessió 5 – Pedra i seda: art en els llocs sagrats
  Muntanyes de pedres, estepes i santuaris. Les pedres com a símbols de la vinculació a el territori. Usos i significats de les cintes de seda. Arquitectura i iconografia en els monestirs budistes de l’estepa oriental.

Professor:

Miguel Peyró, doctor en Filologia i especialista en antropologia lingüística dels pobles nòmades d’Àsia Central. Autor de diverses publicacions acadèmiques sobre el mongol i les llengües altaiques d’Àsia. Ha estat professor de les universitats de Sevilla, Oslo i el Caire, membre de l’Observatori del Tibet i Àsia Central de la Universitat de Barcelona i autor dels materials didàctics sobre Mongòlia de la Universitat Oberta de Catalunya.

29/09/2021
29 de setembre al 27 d’octubre.
Dimecres de 19.00 h a 21.00 h.
5 sessions de 2 hores. Total de 10 hores.
Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.
Preu: 65 euros.
Casa Àsia