17/01/2022 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

En aquest curs Antonio Lozano ens acostarà a les llums i ombres d’Austràlia a través de quatre llibres excepcionals que han explorat afers com el pes de la història, el passat colonial, la situació dels aborígens, el peatge de viure en una geografia inhòspita i aïllada, o els problemes derivats de les comunitats tancades, la solitud extrema i la manca d’expectatives. Un thriller, L’home perdut de Jane Harper, un viatge infernal convertit en novel·la de culte, Piròman de Chloe Hooper, una novel·la negra, Sota una llum freda de Garry Disher i un true crime, Pànic a l’alba de Kenneth Cook ens endinsaran als racons menys turístics i més inquietantment magnètics del colós.

Guia de lectures
(Editorial Salamandra)

Cremat per l’implacable sol de l’estiu austral, el cos de Cameron Bright és trobat sense vida a diverses hores amb cotxe de qualsevol lloc habitat. I encara que la policia dóna per fet que es tracta d’un suïcidi, ningú no s’explica les raons que han portat a cometre un acte tan intel·ligent i encantador com Cam. Alhora que tota la comunitat es prepara per a un emotiu enterrament la vigília de Nadal, Nathan, el més gran dels Bright, entestat a aclarir els caps solts de la mort de Cam, s’enfronta a un abisme de silencis i mentides que amenaça de destruir els delicats llaços familiars.

Pànic a l’alba de Kenneth Cook (Sakhalin Editors)

Després de finalitzar el curs escolar, el jove i únic professor del col·legi rural de Tiboonda es disposa a passar unes setmanes de descans a la civilitzada Sydney per gaudir de la costa, el mar i potser l’amor. Abans de volar fins allà, John Grant es veu obligat a passar una nit a Bundanyabba, localitat minera de seixanta mil ànimes de l’interior d’Austràlia, on el millor que pots fer és beure cervesa freda en un dels seus incomptables bars per suportar el calor extrema. O apostar al Two-up, joc tradicional australià que consisteix a llançar dues monedes a l’aire. Això és el que fa John Grant, que els fatídics dies posteriors a aquesta nit se submergirà en una orgia de violència, alcohol i podridura que el conduiran al límit de les seves forces i salut mental.

Kenneth Cook va debutar el 1961 amb aquesta novel·la esgarrifosa, avui dia considerada una obra de culte juntament amb la seva adaptació cinematogràfica, sobre un home a la deriva a l’Austràlia profunda.

Sota una llum freda de Garry Disher (RBA)

Després d’haver abandonat la policia fa cinc anys, Alan Auhl torna al cos per resoldre els anomenats casos freds. Ara en té entre mans tres: el d’un esquelet trobat en un jardí, el d’un ancià assassinat que aparentment no tenia enemics i el d’un Barba Blau que ja va matar dues de les seves esposes i ara amenaça d’acabar amb la tercera.

Els que veuen a Auhl un veterà excèntric no podien caminar més desencaminats. Simplement els seus mètodes, poc ortodoxos i de vegades molt qüestionables, demostren que porta les investigacions fins a les últimes conseqüències.

Piròman de Chloe Hooper (RBA)

Durant el mes de febrer del 2009, una àmplia zona del sud-est d’Austràlia va ser pastura dels incendis més mortífers de la història moderna del país. En una jornada que des de llavors es coneix com a Dissabte Negre, un home va encendre dos focus a la vall de Latrobe, a l’estat de Victòria, i després es va asseure a la teulada a contemplar l’escenari apocalíptic. Tot i que és poc habitual atrapar un piròman, aquesta vegada les autoritats ho van aconseguir. Chloe Hooper rememora la investigació d’aquests devastadors incendis provocats i el judici consegüent en una narració intensa que exposa com s’originen i es propaguen els focs, quins analistes estudien les seves causes i efectes, la psicologia del piròman o la problemàtica judicial, entre molts altres temes de enorme interès.

Professor:

Antonio Lozano (Barcelona, 1974) és llicenciat en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona i va cursar un doctorat en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra. Després de realitzar una beca a la revista Quimera entre 1995 i 1997, va exercir de responsable de seccions de la revista Qué Leer entre 1997 i 2008, mitjà per al qual va continuar escrivint fins al 2014. Actualment col·labora com a periodista literari a Librújula, el suplement Cultura/sy el Magazine del diari La Vanguardia, i el suplement Quadern del diari El País. Va ser coautor del llibre Seix Barral. La nostra història (1911-2011) i de la trilogia juvenil Terror a la xarxa. També és autor de l’assaig Lo leo muy negro. Travessies per crims reals i imaginaris (Destino) i de set llibres infantils. Ha exercit de traductor i actualment coordina el club de lectura del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i el de la Biblioteca Agustí Centelles de la mateixa ciutat. Des del maig del 2018 dirigeix la col·lecció “Sèrie Negra” del segell RBA i el 2021 va comissariar el festival “La Nit Més Negra” per a Penguin Random House Grup Editorial, dedicat a la novel·la negra i al thriller.

17/01/2022

17 de gener al 7 de març.
4 sessions: dilluns 17 de gener, dilluns 31 de gener, dilluns 21 de febrer i dilluns 7 març de 2022, de 18.30 h a 20.00 h CET
4 sessions d’1,5 hores. 6 hores en total.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 39 euros.

Casa Àsia amb la col·laboració de RBA, Editorial Salamandra i Sajalín Editores.