05/10/2022 | Activitats > Observatori d’Àsia Central
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Böö és el nom del xaman entre els pobles mongols. En un curs anterior de Casa Àsia presentem les característiques generals del xamanisme a Àsia Central i Septentrional; en aquest curs ens centrem en una de les seves tradicions més antigues i interessants: el xamanisme dels nòmades de la gran regió de boscos al nord de Mongòlia, coneguda com la taiga siberiana. Estudiarem no només els contextos culturals d’aquestes pràctiques, sinó també i específicament els procediments concrets dels diferents rituals xamànics, les tècniques i els materials emprats en cadascun. Des d’un enfocament etnogràfic i antropològic, aquest curs ofereix tota la informació necessària per poder endinsar-se des d’una perspectiva occidental a l’experiència xamànica de l’Àsia Central.

Programa:

Sessió 1

Introducció al xamanisme del nord de Mongòlia. Context ecològic i cultural de les pràctiques xamàniques. El xamanisme com a cosmovisió i com a religió a Àsia central. La funció comunitària del xaman. Tipus de xamans. Xamanisme i bruixeria entre els nòmades de la taiga.

Sessió 2

L’experiència xamànica. Condicions per convertir-se en xaman. La «crisi xamànica». L’arbre del xaman. Tècniques de l’èxtasi xamànic. Procediments psicomotrius. Procediments psicoacústics. Instruments de corda i percussió. Confecció dels instruments xamànics. Simbologia de les peces del xaman.

Sessió 3

Comunicació entre esperits. Les ànimes dels humans, els animals i els llocs. La relació amb l’entorn com un diàleg entre esperits. Tècniques per a la invocació de les ànimes dels llocs. Percepció d’esperits. La utilització de miralls. Ritus de caça i de fortuna. La relació amb els avantpassats, processos i ritus funeraris.

Sessió 4

Estructura del ritual xamànic. Tipus de rituals i les seues intencions. Llocs per a la realització de rituals. Preparació i purificació d’un espai ritual. Tècniques de sahumeri, plantes i materials emprats. Sistemes d’ofrenes. Els participants del ritual xamànic. Comunicació verbal i no verbal dins del ritual. Creació de l’esperit de la llar. Consagració dels habitatges.

Sessió 5

Panteons xamànics d’Àsia central. Tengri. El Gran Burqan Blanc. Esege Malan. Erlig. Ofrenes als éssers dels noranta-nou cels. Tècniques d’evocació de figures de poder. Confecció de ninots onggon. Tòtems xamànics.

Sessió 6

Mirades occidentals sobre el xamanisme centreasiàtic. Xamanisme mongol i «xamanisme universal». Evolució i transformació del xamanisme a Àsia central com a efecte del contacte amb Occident. Les pràctiques «neoxamàniques» contemporànies. Zones de pervivència del xamanisme tradicional a Tuva, Buriatia i Mongòlia.

Professor:

Miguel Peyró, doctor en Filologia i especialista en antropologia lingüística de Mongòlia i pobles nòmades d’Àsia Central. Ha estat professor de les universitats de Sevilla, Oslo i el Caire, i director del programa de recerca “Etnolingüística mongol” de l’Observatori del Tibet i l’Àsia Central de la Universitat de Barcelona. Autor de diverses publicacions acadèmiques sobre el mongol i d’altres llengües altaiques d’Àsia, entre elles Introducció a la llengua mongol, la primera gramàtica de mongol per a hispanoparlants.

05/10/2022

5 d’octubre al 16 de novembre.
Dimecres de 19.00 h a 21.00 h CEST
El dimecres 12 d’octubre no és lectiu.
6 sessions de 2 hores. 12 hores en total.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Comprova la teva safata de correu no desitjat si no l’has rebuda.

Preu: 78 euros.

Casa Àsia