27/04/2022 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Sis conceptes propis de la cultura mongol ens serveixen d’introducció a la singular forma de viure i veure el món d’aquest poble de l’Àsia Central. El curs és un apropament antropològic a Mongòlia i ofereix a més a més tota la informació necessària per poder realitzar una visita cultural a aquest país.

Aquest curs es presentarà el proper 20 d’abril al Webcast: «La cosmovisió dels nòmades de l’Àsia Central».

Programa:

SESSIÓ 1 – Ger: La casa que mai s’atura

Ger és la iurta mongol, el mil·lenari habitatge nòmada que reflecteix en si mateix l’especial relació dels pastors de l’Àsia central amb la terra, el món animal i l’entorn. A través de les seves característiques coneixerem en aquesta sessió quina forma de veure la realitat implica una existència en continu viatge per les immensitat de l’estepa i quines concepcions de la pròpia identitat i de la relació amb els altres emanen d’aquest tipus de vida.

SESSIÓ 2 – Oboo: Presenciant allò sobrenatural

Els oboo són els monticles sagrats de pedres que jalonen Mongòlia i al voltant dels quals els mongols es congreguen des de temps immemorials en determinats moments de l’any. En aquesta sessió ens aproparem a la concepció del món sobrenatural dels nòmades de l’estepa, els seus rituals atàvics, la figura i els poders del xaman (BOO), els éssers i energies espirituals que governen la quotidianitat, i les característiques de l’ancestral culte al cel eternament blau.

SESSIÓ 3 – Shagai: Els jocs de la saviesa

En la intimitat de la iurta dels mongols juguen al shagai, un joc amb ossos d’animals, i aprenen d’ell totes les claus del pasturatge. A més a més posseeixen uns escacs, on la peça més important és naturalment el cavall. A través d’aquests jocs i d’altres purament verbals, com les endevinalles i la resolució d’adagis, els habitants de l’estepa es transmeten a través de generacions un coneixement imperible. En aquesta sessió aprendrem els extraordinaris jocs amb què s’ensenyen el món dels pastors nòmades.

SESSIÓ 4 – Khadag: El diamant en l’estepa

Els khadag són els mocadors de seda que els mongols fan penjar del sostre de les seves iurtes i que ofereixen com la millor mostra d’estima i respecte. Aquestes teles especials van arribar a Mongòlia amb l’escola budista tàntrica o vajrayana ( “vehicle del diamant”). En aquesta sessió ens endinsarem en el budisme mongol i en els seus monestirs i escoles. Veurem les tasques dels lames entre els nòmades i l’empremta que el budisme ha deixat en la cultura d’aquest poble i en les seves formes de concebre la vida.

SESSIÓ 5 – Khel: Parlar, conversar, entendre l’altre

Khel és la llengua, la comunicació mitjançant la paraula. En aquesta sessió estudiarem la visió del món que reflecteix l’idioma mongol, els missatges continguts també en els comportaments no verbals i els notables rituals socials de la trobada i de la conversa entre els pastors de l’estepa. Un univers d’experiències interpersonals on l’absència de conflicte i el coneixement profund de l’altre resulten més importants que l’aparença de les paraules.

SESSIÓ 6 – Khan: L’eterna ombra de Genghis

Khan és el governant mític, l’encarnació del poder i de la nació mongol. En aquesta sessió recorrerem la història política dels mongols, les seves experiències estatals en l’agitat mosaic d’Àsia, les formes en què van ser sotmesos i van sobreviure als grans imperis de la regió, els reptes que tenen plantejats per preservar la seva identitat com a comunitat davant les pressions homogeneïtzadores de la globalització.

Professor:

Miguel Peyró

Doctor en Filologia i especialista en antropologia lingüística dels pobles nòmades d’Àsia Central. Autor de diverses publicacions acadèmiques sobre el mongol i les llengües altaiques d’Àsia Central, entre elles el seu manual Introducció a la llengua mongol (Universitat de Granada, 2000). Ha treballat sobre els mongols i la seva llengua amb diferents universitats, entre elles la Universitat de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya i les universitats de Granada, Sevilla, Castella-la Manxa i Santiago de Compostel·la. És professor de l’assignatura de màster Llengües d’Àsia Oriental al programa de l’Institut Superior d’Estudis Lingüístics i Traducció de Sevilla i la Universitat de Còrdova i analista sobre Mongòlia de l’Observatori Hispano-Rus d’Euràsia.

27/04/2022

27 d’abril a l’1 de juny
Dimecres de 19.00 h a 21.00 h CET
6 sessions de 2 hores. Total de 12 hores.

Online. 24 horas antes del acto las personas inscritas recibirán la información necesaria para acceder.

Preu: 78 euros.

Casa Àsia