21/01/2021 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Les tribus de pastors nòmades d’Àsia Central desenvolupen unes activitats quotidianes de supervivència que han impedit fins a cert punt l’estratificació social per classes o gèneres. Les dones mongoles han participat aparentment de manera igualitària en totes les tasques col·lectives de la seva comunitat. No obstant això, el patriarcat en l’estepa de Mongòlia ha adoptat tradicionalment unes formes clares de poder basades en dicotomies simbòliques sobre l’habitatge (iurta), el treball amb els ramats i les xarxes de contacte intertribals.

Assistim a una progressiva marginació de les dones mongoles des dels temps antics en què desenvolupaven rols socials centrals, com les activitats xamàniques, fins al segle XX que va intentar convertir-les en «mestresses de casa» d’una nova societat sedentària urbana. Però les contradiccions i les mancances de la modernitat a Mongòlia han obert avui inesperades oportunitats d’empoderament per a les dones d’aquesta cultura.

Programa:

Sessió 1: Pastores i xamanes. Les dones en la societat mongol tradicional.
Sessió 2: Guerreres i consorts. Les dones en l’Imperi Mongol.
Sessió 3: Camarades i mestresses de casa. Les dones en la Mongòlia socialista.
Sessió 4: Supervivents i emprenedores. Les dones en la Mongòlia de la globalització.

Curs a càrrec de:
Miguel Peyró, doctor en Filologia i especialista en antropologia lingüística dels pobles nòmades d’Àsia Central. Autor de diverses publicacions acadèmiques sobre el mongol i les llengües altaiques d’Àsia. Ha estat professor de les universitats de Sevilla, Oslo i el Caire, membre de l’Observatori del Tibet i Àsia Central de la Universitat de Barcelona i autor dels materials didàctics sobre Mongòlia de la Universitat Oberta de Catalunya. És professor del màster «Llengües, cultures i relacions comercials amb l’Àsia Oriental» de l’Institut Superior d’Estudis Lingüístics i Traducció de Sevilla i la Universitat de Còrdova.

21/01/2021

Del 21 de gener a l’11 de febrer.
Dijous a les 19.00 h
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir.

Preu: 52 euros

Casa Àsia.