03/05/2023 | Activitats > Diversitat i Interculturalitat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Aquest curs se centrarà en el paper de la Dona durant el període Edo (1603-1868) i la seva repercussió a les dècades posteriors. Per fer-ho, posarem el focus en la seva representació a les estampes xilogràfiques, així com a les dones artistes d’ukiyo-e.

Consistirà, per tant, a fer un recorregut per aquest període històric, conèixer el desenvolupament d’aquesta tècnica de gravat, les seves temàtiques i estils des dels seus inicis fins al desenvolupament posterior i, per descomptat, centrat en les figures femenines que van treballar aquesta disciplina.

Programa:

1a sessió: El món flotant
Una introducció al context i les arts. El paper de les dones a través de les estampes de xilografia.

2a sessió: Bijinga, estampes de dones belles
Respondrem preguntes com: Qui són aquestes dones de les estampes japoneses? Quines històries hi ha al darrere? Quin és l’ideal de bellesa japonès?

3a sessió: Katsushika Ōi i d’altres companyes
Analitzarem el paper de la mal anomenada “La filla de Hokusai”, com una dona artista amb identitat pròpia i d’altres autores coetànies.

4a sessió: Repercussions i el treball d’Uemura Shōen
Analitzarem la continuïtat d´aquest gènere artístic fins als nostres dies i, en concret, ens centrarem en l´autora femenina Uemura Shōen.

Professora:

Alejandra Rodríguez Cunchillos és Doctora en Història de l’Art i Màster en Estudis Avançats en la Història de l’Art (UZ). Ha realitzat estades de recerca a la UCM, a University of London i a Ritsumeikan University Kyōto. Forma part del Projecte R+D Japó i Espanya: relacions a través de l’Art i és membre del Grup de Recerca Japó. Les seves línies de recerca són el mercat i el col·leccionisme de l’art contemporani asiàtic extrem oriental, els seus artistes i el paper de la dona a l’art, sobre els quals ha escrit nombrosos articles i presentat cursos i conferències.

Ha impartit docència a la Universitat de Saragossa, la Universitat Oberta de Catalunya o la Universitat de La Laguna. Així mateix, ha comissariat nombrosos projectes expositius a nivell nacional i internacional, així com a museus virtuals. D’altra banda, compagina les seves activitats de recerca amb la seva feina com a educadora-mediadora a museus.

03/05/2023

3 al 24 de maig de 2023.
Dimecres de 18.30 h a 20.00 h CET

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Comprova la teva safata de correu no desitjat si no l’has rebuda.

Preu: 39 euros.

Casa Àsia, amb la col·laboració d’Espai Daruma