04/11/2020 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Com és la vida d’un japonès des que comença a anar a l’escola fins que es jubila? Què és similar i què és diferent als camins vitals a què estem acostumats aquí? A través d’aquest curs parlarem del sistema educatiu, de l’entorn laboral i la vellesa, i farem una parada en el camí per parlar d’aquells que trien una altra via no tan establerta. Un curs que ens servirà per entendre molt millor el funcionament de la societat japonesa i els reptes presents i futurs als quals s’enfronta, molts dels quals compartim.

Programa de el curs:

1a sessió: La infància

Com és el sistema educatiu al Japó? Quins valors i comportaments es fomenten des de l’escola japonesa? I què ens diu tot això de com funciona la seva societat? Des de la llar d’infants fins a la universitat, farem un repàs a una educació que té fama d’espartana, mentre toquem temes sensibles com el bullying, molt present a les aules japoneses.

2a sessió: El món laboral

Durant dècades, l’exemple del “bon home japonès” era el del salaryman, un treballador eficient i dedicat en cos i ànima a la seva empresa. Com funciona el món laboral i a quins reptes s’està enfrontant en l’actualitat?

3a sessió: Fora de sistema: Yakuza

Tot i la suposada homogeneïtat de la societat japonesa, no tothom és capaç d’encaixar en el motlle i seguir els camins traçats per endavant. Parlarem d’aquelles figures que s’han apartat o han estat apartades de el sistema. Parlarem de el món de la yakuza, el crim organitzat, i com es reflecteix en aquest submón la societat japonesa.

4a sessió: La gent gran

El Japó és el país amb la població més envellida del món i amb la major quantitat d’avis centenaris. La piràmide poblacional invertida des de fa anys fa evident que el país tindrà un problema important per poder donar suport als seus ancians. Quina és la situació i què pensa fer el govern japonès per adaptar-se a aquesta immediata realitat?

Perfil del professor:

Oriol Estrada

Llicenciat en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Màster en Estudis d’Àsia Oriental a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), és soci fundador de l’Espai Daruma, on imparteix les sessions de japonologia Manga, i combina la seva tasca divulgativa allà amb la coordinació d’activitats de la Sala del Manga de Barcelona.

Entre moltes altres coses, Oriol és el director de documentals com Songokumanía: El Big Bang del manga, membre de l’Associació de Crítics i Divulgadors del Còmic (ACDCómic), i col·laborador a Zona Negativa, la revista Z o el web de cinema Especialista Mike.

L’Oriol és autor de l’obra Songokumania: el Big Bang del manga (Edicions Xandri, 2016) i coautor del Japó per otakus (Diabolo, 2016) i 501 manga per llegir en espanyol (Norma, 2019), entre d’altres.

04/11/2020

Del 4 al 25 de novembre de 2020.
Horari i dies: dimecres de 18.00 h a 19.30 h.
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 39 euros.

Casa Àsia, amb la col·laboració d’Espai Daruma.