21/04/2022 | Activitats > Oci
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Avui dia, els beneficis de la meditació són destacables des de l’àmbit científic amb estudis que demostren reiteradament el seu impacte positiu sobre la salut i la qualitat vital de les persones. Tanmateix, les tradicions espirituals fa milers d’anys que es fan ressò de la necessitat d’apaivagar la ment i el cor per a una vida més plena. Dins d’aquestes tradicions cal destacar l’hinduisme i el budisme, que han fet de la meditació un dels pilars més importants de la seva tradició i sobre les quals ara la ciència basa bona part dels seus estudis.

L’objectiu d’aquest curs és treure a la llum alguns dels fonaments filosòfics, ètics i espirituals principals en què se sosté la meditació. L’exposició vindrà acompanyada de pràctiques inspirades directament en els textos, perquè els assistents tinguin una experiència en primera persona i puguin comentar les dificultats i els dubtes que els vagin sorgint. Amb tot això, els participants tindran ocasió de conèixer el calat i abast de la meditació, i d’endur-se amb si valuosos recursos per viure amb més presència i veracitat, equanimitat i assossec.

Programa:

La meditació a l’hinduisme

  1. La meditació en el marc de l’hinduisme: diferents propostes i sentit de la pràctica.
  2. La meditació upanishàdica: el nostre fons últim és, pura consciència i aquesta.
  3. El mantra OṂ, la contemplació a través de la vibració i el silenci.
  4. Meditar al lotus del cor i apaivagar així el flux de pensaments.
  5. El mantra de la respiració haṃsa, seguint el Vijñāna Bhairava.

La meditació budista

  1. Introducció: fonament i sentit de la meditació budista.
  2. Obstacles a la meditació: malentesos, motivació, recursos i estratègies.
  3. Samatha: meditació de la serenitat.
  4. Vipassanā: meditació de la visió intuïtiva.
  5. Els quatre estats sublims: amor, alegria, compassió i equanimitat.

* Cadascuna de les meditacions estarà basada en textos de la tradició: Upaniṣads, Ioga SIsūtras, Vijñāna Bhairava i Suttapiṭaka. Abans de la pràctica, s’exposarà el marc filosòfic que la sosté perquè l’exercici contemplatiu cobri força i significat.

Professores:

Montserrat Simón és llicenciada en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona, postgraduada en Història de les Religions per la Universitat de Barcelona i Diploma a Sànscrit per la Banaras Hindu University. Imparteix cursos de filosofia índia, ioga i sànscrit i acompanya les persones en els seus processos d’autoconeixement a través de l’assessorament filosòfic sapiencial, rerefons del treball individual i de grup (www.montserratsimon.com).

Teresa Gaztelu és doctora en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid, amb la tesi: Una lectura del budisme antic des de la pràctica filosòfica. Màster en Filosofia Contemporània per la Universitat de París I-Sorbona. Llicenciada en Filosofia per la Universidad Complutense de Madrid. Curs de Formació i Entrenament de Filòsofs Assessors d’ASEPRAF (Associació Espanyola per a la Pràctica i l’Assessorament Filosòfics) i en Assessorament Filosòfic Sapiencial. Va ser professora del Seminari de filosofia budista que va oferir la Facultat de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid (2015-2018), així com de les assignatures Filosofies no occidentals (2015-2019), Antropologia i fenomenologia de les religions (2016-201) i del Seminari de recerca: Filosofia pràctica (2018-2020) a la Universitat Pontifícia de Comillas a Madrid. Actualment és membre de l’equip formatiu de l’Escola de Filosofia Sapiencial, imparteix conferències i cursos sobre filosofia per a la vida i sobre filosofies orientals, i té una consulta d’Acompanyament filosòfic, la seva dedicació principal. http://www.teresagaztelu.com/Quien-soy/

Inscripcions tancades

21/04/2022

21 d’abril al 30 de juny de 2022.
Dijous de 19.00 h a 21.00 h.
10 sessions de 2 hores. 20 hores en total.

No hi haurà classe el dia 16/06/2022.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 130 euros.

Casa Àsia lliurarà per correu electrònic un certificat d’assistència al curs a qui ho sol·liciti i que hagi assistit al 80% de les classes.

Casa Àsia