01/02/2022 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El budisme és una de les religions més esteses al món. La seva transmissió per tota Àsia ha influenciat el pensament i la religiositat de nombrosos pobles al llarg de més de dos mil·lennis. En aquest curs, podrem obtenir una visió perifèrica de les idees més rellevants de les tradicions budistes principals. Tot repassant els punts clau que distingeixen el desenvolupament històric i la influència del pensament budista, descobrirem la importància de tenir una comprensió correcta d’una de les tradicions filosòfico-religioses més importants per entendre Àsia. Les dues primeres sessions se centraran en el budisme indi, mentre que les dues següents abordaran els nexes que uneixen la cultura japonesa amb el pensament indi.

Programa:

1a Sessió: El budisme indi: conceptes clau per entendre correctament la seva filosofia

El budisme va adoptar idees pròpies de la complexa tradició filosòfica índia, però al seu torn, es va desvincular de moltes d’altres. Repassant-ne els orígens s’exposaran els principals conceptes claus del budisme indi.

2a Sessió: El moviment Mahāhāyana: idees renaixentistes que van inspirar per tot Àsia

Qui podria convertir-se en un buddha i l’ideal d’aquest procés: el bodhisattva esdevindrien les principals divergències del debat que dividiria la tradició budista. Revisarem la reforma renaixentista del budisme Mahāyāna i el seu pensament

3a Sessió: Transmissió i desenvolupament del budisme al Japó

Quin paper va exercir el budisme a la història japonesa? Com va ser interpretat aquest i quins van ser els vessants budistes que més influència tindrien al poble japonès?

4a Sessió: Influència cultural del pensament indi al Japó

Farem una revisió dels aspectes culturals més rellevants en què es pugui observar la influència del pensament indi al Japó, centrant-nos en el sincretisme, pràctiques litúrgiques i influència en les arts i la literatura.

Professor:

Efraín Villamor Herrero, des de ben petitó les grafies orientals, especialment el japonès, li van resultar sempre desconegudament familiars. Després de més de deu anys estudiant i treballant al Japó més profund, va pensar a fer-se monjo, però la seva fascinació per l’influent pensament budista el va fer continuar estudiant un Doctorat a la Universitat de Salamanca on analitza la influència de la tradició budista en un relat clàssic japonès. Llicenciat en Filologia Japonesa i Japonologia (2012-2016) – Màster en Relacions Internacionals (2016-2018) per la Universitat Prefectural de Yamaguchi (Japó). Actualment compagina les seves activitats docents a la Universitat de Salamanca amb la finalització de la seva tesi doctoral. És autor de Faules budistes: jātaka (Satori Ediciones, 2021) i Yamaguchi: descobreix el Japó desconegut (Satori Ediciones, 2020) entre altres publicacions acadèmiques. La seva especialitat i afició principal és estudiar les llengües arcaiques de la tradició budista així com analitzar la influència de la filosofia Índia al pensament japonès.

01/02/2022

1 al 22 de febrer.
Dimarts de 17.00 h a 18.30 h.
4 sessions d’1,5 hores. 6 hores en total.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 39 euros.

Casa Àsia amb la col·laboració d’Espai Daruma.