30/09/2020 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El curs és una presentació de la cultura mongol i la seva evolució a través dels temps. Aborda el tema tant des d’una dimensió social i històrica com des de la perspectiva de la pròpia cosmovisió d’aquest poble nòmada, dedicat tradicionalment a la pastura de grans ramats per l’estepa d’Àsia Central. Durant el curs recorrerem l’aventura cultural dels mongols des dels seus orígens mítics fins a la Mongòlia actual, enfrontada al repte de mantenir la seva pròpia identitat dins del món global.

Programa:
SESSIÓ 1: Viatjant per l’estepa sense fi
Extensió i diversitat dels pobles mongols a l’actualitat. Els pastors nòmades d’Àsia Central. L’ecosistema de l’estepa. Formes de vida i visions de món en les cultures nòmades. El xamanisme mongol. El simbolisme dels animals. El paper central del cavall al món mongol. La iurta com a habitatge i com a microcosmos. Els vincles dels mongols amb d’altres comunitats d’Àsia, aspectes històrics, culturals i lingüístics. Els pobles uralo-altaics.
SESSIÓ 2: Al principi hi havia el Llop Blau
Els orígens històrics i mítics dels mongols. Els pobles protomongoles: Xianbi, Ruruan i Kitan. El llibre “La Història Secreta dels Mongols”. Estructures socials i polítiques dels nòmades d’Àsia: “gents de les tendes”, clans i confederacions. Entre Pèrsia i la Xina: Contactes tradicionals dels mongols amb les cultures sedentàries.
SESSIÓ 3: Sota el “poder del Cel Etern”
Els mongols en la història d’Euràsia. Gengis Khan i la construcció de l’imperi mongol. La figura del Kan, entre el món nòmada i la teoria de l’estat xinesa. Aspectes socials i culturals de l’imperi mongol. El cavall, l’estrep i l’arc: les bases materials de sistema militar mongol. Del Vietnam a Polònia: L’expansió dels mongols per Àsia i Europa. Les invasions fallides del Japó i d’Egipte. Divisió de l’imperi mongol a la mort de Gengis.
SESSIÓ 4: A la recerca del Rei dels Tàrtars
Expedicions i ambaixades europees a Mongòlia: els mongols en l’imaginari occidental medieval. Els kans mongols i el mite del Presti Juan. La crònica de Giovanni da Pian de Carpine. La relació de Benedykt Polak. Els viatges d’Ascelino di Lombardia i Willem van Rubroeck. L’ambaixada castellana de Ruy de Clavijo. Els viatges del català Antoni de Montserrat. Un viatge invers: L’ambaixada de Rabban bar Sauma a la cort de França.
SESSIÓ 5: L’herència del Gran Kan
La fragmentació i sedentarització dels khanats mongols. Kublai Khan i la dinastia Yuan. L’Horda d’Or. El khanat persa de Il. El khanat Chagatai. Els mongols i l’expansió tsarista per Àsia Central. La divisió colonial de Mongòlia. Els mongols en la conquesta russa del Caucas. Sistemes d’escriptura dels mongols. Xamans, sacerdots bon i lames: Naixement i característiques del budisme mongol.
SESSIÓ 6: Les iurtes vermelles
Poders emergents a l’Àsia Central en l’era moderna. La revolució i la guerra civil russes i les seves conseqüències a Mongòlia. “La carrera des del nomadisme a la indústria moderna”: La construcció de la República Popular de Mongòlia. Choibalsan, l’Stalin mongol. L’eradicació de la cultura nòmada tradicional: El nou “ciutadà socialista mongol”. Col·lectivitzacions i urbanització de Mongòlia. La creació d’Ulan Bator.
SESSIÓ 7: Mongòlia avui
Cultura tradicional i modernitat a Mongòlia. La Mongòlia urbana i la Mongòlia rural actuals. Els reptes de la comunitat mongol davant la globalització.
Professor:
Miguel Peyró, doctor en Filologia i especialista en antropologia lingüística dels pobles nòmades d’Àsia Central. Autor de diverses publicacions acadèmiques sobre el mongol i les llengües altaiques d’Àsia. Ha estat professor de les universitats de Sevilla, Oslo i el Caire, membre de l’Observatori del Tibet i Àsia Central de la Universitat de Barcelona i autor dels materials didàctics sobre Mongòlia de la Universitat Oberta de Catalunya. És professor del màster “Llengües, cultures i relacions comercials amb l’Àsia Oriental” de l’Institut Superior d’Estudis Lingüístics i Traducció de Sevilla i la Universitat de Còrdova.

30/09/2020

Del 30 de setembre a l’11 de novembre, dimecres de 19.00 h a 21.00 h
7 sessions de 2 hores. 14 hores.
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 91 euros.
Es lliurarà per correu electrònic un certificat d’assistència a el curs per a qui ho sol·liciti i que hagi assistit a el 80% de les classes.

Casa Àsia