04/10/2021 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El 1998 ningú podria haver anticipat l’èxit que aquella modesta pel·lícula titulada The Ring acabaria recollint per tot el món. Els seus impactants imatges i revolucionaris recursos van esglaiar als espectadors fins al punt que Sadako, la seva espectral protagonista, ocupa avui dia un lloc privilegiat en la cultura geek i la història de cinema de terror. Però l’èxit d’Hideo Nakata no va ser totalment genuí, ja que tan sols va consistir en el rescat per a la Gran Pantalla de l’apassionant mitologia japonesa i la seva fecunda narrativa sobrenatural.

El curs perseguirà raonar per què van sorgir els eōkai, oni o iūrei, tot repassant, al seu torn, aquest exèrcit invisible criatura per criatura. Un cop assimilats els anteriors conceptes ens endinsarem en l’univers de cinema i manganime, assumint aquests formats audiovisuals com la penúltima baula d’una llarga cadena de ficcions que va començar fa més de mil anys.

Programa:

  • Sessió 1 – Què és Kaidan?
    Japó, el país dels fantasmes. Rokujō Monogatari. Cent històries de terror a la llum de les espelmes. El teatre dels morts. Compiladors de l’horror
  • Sessió 2 – Tipologia d’éssers sobrenaturals
    Iūrei, el fantasma més complex del món. Kami, els déus del Japó. Oni ¿dimonis de malignitat subjectiva? Una flor de mil colors: els eōkai.
  • Sessió 3 – Cinema de fantasmes i J-Horror
    Tokaido Yotsuya Kaidan (Nobuo Nakagawa, 1959). Kwaidan (Masaki Kobayashi, 1964). Kuroneko (Kaneto Shindo, 1968). Ringu (Hideo Nakata, 1998). Expansió del gènere fora del Japó. El J-horror a l’actualitat.

Professor:

Antonio Míguez Santa Cruz és doctor en Història de l’Art i Premi Extraordinari de Doctorat en Humanitats 2016. Especialista en història i cinema japonesos, té més de quaranta publicacions entre articles i monografies, a part de ser autor de llibres com Rokujō Monogatari i redactor de la revista Windumanoth, en la seva funció docent, ha impartit set assignatures diferents a la Universitat de Còrdova des del ja llunyà 2013. Autor de el llibre Kaidan. Tradició del terror al Japó, publicat per l’editorial Berenice.

04/10/2021

4, 5 i 6 d’octubre.
Dilluns, dimarts i dimecres de 18.00 h a 20.00 h.
3 sessions de 2 hores. Total de 6 hores.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 39 euros.

Casa Àsia, amb la col·laboració de l’Editorial Berenice.