25/01/2021 | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Aquest curs abordarà l’obra d’algunes de les artistes més representatives de l’art contemporani japonès, l’aportació de les quals ha estat decisiva per a la seva internacionalització. Curiosament, entre aquestes creadores, trobarem diverses artistes que, al llarg de la seva trajectòria, no només han tingut un gran impacte en el seu país d’origen, sinó arreu del món.

Sense cap dubte, alguns dels noms que es presenten a continuació necessiten de sessions monogràfiques. En cadascuna d’elles, ens endinsarem en els seus universos particulars, coneixerem el seu context, els seus precedents i l’estela que cadascuna ha deixat amb la seva empremta o que actualment està marcant les directrius de l’art contemporani. Així mateix, ens aproximarem a la feina d’altres dones artistes japoneses residents a Espanya, per descobrir com a través de les seves obres projecten diferents aspectes de la cultura, les tradicions i l’art nipó fins a alguns dels afers més controvertits en l’actualitat.

Programa:

  • Art i gènere: cartografia i diagnòstics en l’art japonès. gener 25
  • El naixement de l’art contemporani japonès i Tanaka Atsuko. febrer 1
  • Kusama Yayoi, un referent d’art local i global. febrer 8
  • El compromís amb fluxes: Kubota Shigeko, Shiomi Mieko i Saito Takako. febrer 15
  • El compromís amb fluxes: Yoko Ono. febrer 22
  • Des d’Ishiuchi Miyako fins als nous mitjans artístics. març 1
  • Kawaii des del seu origen fins a la seva arribada a l’art: dones Kaikai Kiki i d’altres. març 8
  • Des de Shiota Chiharu fins avui. març 15
  • Dones artistes residents a Espanya: Mari Ito i Mina Hamada. març 22
  • Dones artistes residents a Espanya: Kaoru Katayama i Michiko Totoki. març 29

Professora:

· Alejandra Rodríguez Cunchillos és professora en el Grau en Arts de la Universitat Oberta de Catalunya i investigadora a la Universitat de Saragossa. Compagina aquestes activitats amb el comissariat d’exposicions i l’educació en museus. Actualment es troba finalitzant la seva tesi doctoral sobre art contemporani japonès i el seu col·leccionisme a Espanya, al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Saragossa. Ha estat investigadora visitant a les universitats Complutense a Madrid, School of Oriental and African Studies a Londres i Ritsumeikan University a Kyoto i Osaka.

Artistes:

· Mari Ito resideix i treballa a Barcelona des de 2006. Es va llicenciar en Belles Arts a la Joshibijutsu Daigaku (Universitat de Joshibi) a Tòquio. Des de llavors s’ha fet un lloc en el panorama internacional de l’art contemporani a través dels seus treballs. Així ho demostra la seva participació en exposicions i fires d’art a Espanya, Japó, Singapur, Xina, Estats Units, Canadà, Turquia, Suïssa entre d’altres. L’artista contemporània japonesa Mari Ito, de reconeguda trajectòria internacional, ens parlarà de primera mà de moltes de les singularitats de l’art asiàtic contemporani i el paper de la dona a partir de la seva experiència professional i personal.

· Mina Hamada va néixer a Louisiana, EUA, però va créixer a Tòquio, on estudia Disseny i Il·lustració a l’Acadèmia de Belles Arts i Disseny de Sokei. Al Japó té primeres exposicions, presentant les seves pintures i llibres de contes fets a mà, que combinen el seu propi dibuix i contes-poemes. A finals de 2009 es trasllada a Barcelona i comença a treballar en l’escena de l’art urbà de la ciutat. Ha participat en festivals de murals i exposicions des 2012. L’obra de Mina s’exhibeix en galeries, institucions i espais públics de tot Europa, Estats Units, Amèrica Llatina i Àsia.

· Kaoru Katayama és una artista afincada a Espanya des de 1992 i ha vingut explorant qüestions relacionades amb la seva condició d’estrangera i el fet de pertànyer a dues cultures diferents. Li interessa el tema de la comunicació i incomunicació, però no només aborden les situacions de dificultat o facilitats que es produeixen quan es troben dues cultures diferents, sinó també el que succeeix a causa de les diferències d’edat, de gènere, d’àmbit social, etc. La seva obra es troba en museus estatals com Domus ARTIUM, el MUSAC o el CA2M.

· Michiko Totoki és llicenciada en Belles Arts per la Universitat d’Art Mushashino de Tòquio i Doctora per la Universitat Complutense de Madrid. Ha exposat en el Museu Municipal de Tòquio, al Palau de Senat del Japó i en diverses ocasions en Fires com; Estampa i entreFotos a Madrid, a l’Art Contemporani d’Arévalo i a Decor-Acció a Madrid. Recentment ha participat en el Symposium de Freiraum Art a Àustria i el Bipolar City a Madrid. Al 2012 va participar becada a “Field Experiments» a la ciutat de Gols (Àustria). Des de 1995, exposa cada 2 anys a Art Room, Recerca i Art, Madrid.

25/01/2021

Del 25 de gener al 29 de març.
Dilluns, de 18.30 h a 20.00 h
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 97,5 euros.

Casa Àsia.