20/01/2021 | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Un curs per descobrir alguns dels noms que han donat forma al manga tal com el coneixem. Un repàs a les seves obres més emblemàtiques i els motius pels quals s’han convertit en referents ineludibles de la història del manga. De Tezuka Osamu a Hagio Moto, d’Urasawa Naoki a Higashimura Akiko, i altres autors i autores que podreu descobrir en aquest curs.

1ª sessió: TEZUKA OSAMU

Considerat el Déu del Manga, Tezuka Osamu va ser un dels pioners que després de la Segona Guerra Mundial va donar forma al manga modern. La seva influència es continua notant avui dia, no només en el camp de la vinyeta japonesa, també en el món de l’animació. Una sessió per descobrir l’apassionant història d’aquest Déu del Manga.

2a sessió: ISHINOMORI I TOKIWA-SO

Seguint l’estela de Tezuka, una sèrie d’autors es van mudar a uns apartaments a Tòquio que anys després es coneixerien com els “apartaments del manga”. Aquí van viure i van treballar els creadors de Doraemon, el rei del manga d’humor i també un altre dels més destacats: Ishinomori Shotaro, en aquest cas anomenat “rei”, el Rei del Manga.

3a sessió: PIONERES DEL SHOJO

Les dones van trigar un parell de dècades a envair el seu propi territori, el dels mangas dirigits al públic femení. Per a molts, la història del shojo manga fet per i per a dones va començar amb el Grup del 24, oblidant que a finals dels cinquanta i al llarg dels seixanta, autores com Nishitani Yoshiko, Mizuno Hideko, Maki Miyako i d’altres van forjar el shojo que estava per arribar.

4a sessió: ELS AUTORS DEL UNDERGROUND

No tots els autors rellevants han publicat en les revistes que més venen. En un marge de la indústria del manga han treballat autors que, tot i no vendre milions de còpies dels seus títols, han tingut un gran impacte en diverses generacions d’autors. Parlarem de Tsuge Yoshiharu, Shirato Sanpei i altres autors de la revista GARO.

5a sessió: LES DÈCADES DAURADES

Els anys vuitanta i noranta van ser els més pròspers per a la indústria del manga, amb revistes que podien arribar a vendre més de sis milions d’exemplars setmanals. En aquesta sessió farem un repàs a autors i autores com Toriyama Akira o Kamio Yoko, que es van convertir en autèntics súper vendes de moment.

6a sessió: ELS NOUS MESTRES

Una sessió per descobrir alguns dels referents indispensables per entendre el manga actual, alguns dels autors i autores que a dia d’avui són coneguts i venerats tant per lectors com per altres autors que els prenen com a referent: Urasawa, Higashimura, Asano o Miura.

Professor:

Oriol Estrada

Llicenciat en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Màster en Estudis d’Àsia Oriental a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), és soci fundador d’Espai Daruma, on imparteix les sessions de Japonologia Manga, i combina la seva tasca divulgativa allà amb la coordinació d’activitats de la Sala del Manga de Barcelona.

Entre moltes altres coses, Oriol és el director de documentals com Songokumanía: El Big Bang del manga, membre de l’Associació de Crítics i Divulgadors de l’Còmic (ACDCómic), i col·laborador a Zona Negativa, la revista Z o el web de cinema Especialista Mike. L’Oriol és autor de l’obra Songokumania: el Big Bang del manga (Edicions Xandri, 2016) i coautor del Japó per otakus (Diabolo, 2016 i 501 manga que llegir en espanyol (Norma, 2019), entre d’altres.

20/01/2021

Del 20 de gener al 24 de febrer.
Dimecres, de 18.00 h a les 19.30 h
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir

Preu: 58 euros.

Casa Àsia, amb la col·laboració d’Espai Daruma.