28/04/2022 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Aquest breu curs ens apropa a la història contemporània del Vietnam, des de finals del segle XIX fins a l’actualitat, a través de la producció artística. Al llarg de quatre sessions veurem l’impacte d’esdeveniments com la colonització francesa, l’emancipació de les dones, la guerra del Vietnam, la postguerra i la liberalització postsocialista d’aquest país tan singular i dinàmic del Sud-est Asiàtic.

Programa:

Sessió 1 – La colonització i el valor del que és autòcton.

Els canvis socials sorgits a Indoxina arran de la colonització francesa comporten un replantejament de l’art i les tradicions. Al mateix temps que apareixen innovacions literàries i nous mitjans pictòrics, es debat el lloc de les tradicions pròpies davant de la modernitat.

Sessió 2 – Contra la dominació, la resistència.

Repassarem les guerres d’Indoxina, per mitjà de la figura dels i les soldats-artistes.

Aquest és el valor donat a la creació artística com a eina de resistència que es fomenta l’educació artística durant la guerra, i no només per executar cartells de propaganda.

Sessió 3 – La postguerra

Després de dècades de bel·licismes, arriba una època de pau i reunificació, acompanyada de carestia i de fam, de desconfiança i d’emigracions massives. A l’art, oficialment se segueix impulsant l’estil del Realisme Socialista, però la polarització política fa que alguns artistes segueixin altres corrents.

Sessió 4 – Art després del període Doi Moi

Acabat l’aïllament internacional, el període dels subsidis i dels centres de reeducació, el jove Vietnam va fer un gran salt en el desenvolupament econòmic. Noves generacions viuen els efectes de lobertura del mercat. Hi ha artistes del Vietnam que per primera vegada poden sortir i exposar fora del país, i unes quantes galeries que treballen amb inesgotable passió per fomentar la vitalitat creativa davant de l’eufòria comercial.

Professora:

Cristina Nualart, doctora en Història de l’Art, ha centrat gran part de les seves investigacions a l’art del Vietnam, país on durant quatre anys va ser docent a la Universitat australiana RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology). Actualment és membre de GIA (Grup de Recerca Àsia, UCM) així com investigadora del projecte internacional VASDiV (2019-2022), sobre activisme visual al Vietnam.

28/04/2022

28 d’abril al 19 de maig de 2022.
Dijous de 18.00 h a 20.00 h.
4 sessions de 2 hores. 8 hores en total.

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 52 euros.

Casa Àsia lliurarà per correu electrònic un certificat dassistència al curs a qui ho sol·liciti i que hagi assistit al 80% de les classes.

Casa Àsia