22/04/2020 | Activitats > Política i societat

Una introducció panoràmica i didàctica als principals aspectes de la societat de l’Índia contemporània a càrrec d’un dels majors experts a Espanya, Agustín Pániker. Ens endinsarem en la diversitat lingüística, antropològica i religiosa de l’Índia, en el complex i mai ben entès univers de les castes, inclosa la figura de Bhimrao Ambedkar, un dels principals polítics de segle XX, o la situació dels 120 milions d’adivasis o tribals.

Per descomptat, s’analitzarà la problemàtica de la dona a l’Índia, així com els nous desenvolupaments de la seva moderna societat urbana, per finalitzar amb els múltiples reptes -polítics, socials, econòmics o mediambientals- que l’Índia contemporània està afrontant.

Sessió 1 22 d’abril
Introducció a la diversitat índia

Sessió 2 29 d’abril
La societat de castes I

Sessió 3 6 de maig
La societat de castes II

Sessió 4 13 de maig
Ambedkar

Sessió 5 20 de maig
L’Índia tribal

Sessió 6 27 de maig
La situació de la dona

Sessió 7, 3 de juny
La classe mitjana urbana

Sessió 8 10 de juny
Reptes de l’Índia contemporània

Professor:

Curs a càrrec d’Agustín Pániker, editor, professor i autor de diversos llibres centrats en l’Índia. És director d’Editorial Kairós i president de la Fundació Ramuni Paniker Trust.

Ha estat codirector del programa radiofònic “L’Hora de la Ciència” (1984-1985) i director de la revista Ser un mateix (1990-1991). Ha publicat (sempre en Kairós) El jainisme: història, societat, filosofia i pràctica (2001), Índia: una descolonització intel·lectual (2005), Els sikhs: Història, identitat i religió (2007), El somni d’Shitala (2011), La societat de castes (2014) i Las tres joyas: una introducción al budismo (2018).

És professor en el “Màster de religions i societats” de la Universitat Pablo Olavide de Sevilla i professor en el “Màster de diversitat religiosa” de la Universitat de Girona. Ha estat professor en el “Màster d’història de les religions” de la UAB-UB, al “Màster en estudis d’Àsia i Pacífic” de la UB i en el “Màster en immigració i educació intercultural” de la UB.

És president de la fundació Ramuni Paniker Trust dedicada a l’ajuda en l’educació a nenes i nens necessitats de l’Índia i a l’intercanvi cultural entre el Sud de l’Índia i Espanya.

Ha escrit nombrosos articles en revistes de divulgació i en publicacions universitàries sobre les societats, les religions i les cultures del món. Col·labora en diferents mitjans de comunicació i sovint dóna seminaris i conferències sobre diferents aspectes de l’Índia i Àsia.

22/04/2020
Del 22 d’abril al 10 de juny de 2020, cada dimecres de 19.00 h a 21.00 h
Durada total del curs i número i durada de les sessions: 16 hores, 8 sessions de 2 hores.
Inscripcions obertes.
Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.
Preu: 64 euros.
Es lliurarà per correu electrònic un certificat d’assistència a el curs Casa Àsia per a qui ho sol·liciti i que hagi assistit a el 80% de les classes.
Casa Àsia