28/01/2021 | Activitats > Cinema
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.es/formacion

Aquest curs sobre literatura i cinema en llengua anglesa de l'Índia després de la Independència i de la Partició abastarà la relació de simbiosi entre les narratives respectives, creuant experiències d'un i altre camp a través de les ressonàncies i correspondències que les uneixen, sigui a mitjançant l'escriptura o la imatge en moviment.

La professora de la Universitat d'Oviedo, Carmen Escobedo de Tàpia, coautora del llibre Narrativa i Cinema de l'Índia a Llengua anglesa amb Verónica Quevedo, donarà la classe inicial com a introducció, fent una contextualització general del tema del curs. Aquesta sessió serà seguida de la que impartirà Guillem Rodríguez, director de Casa de l'Índia de Valladolid, des de la seva fundació el 2003, sobre Satyajit Ray i Rabindranath Tagore, abans de donar pas als temes que Priyanka Ragji abordarà en les classes següents, centrant-se en l'obra de les escriptores i escriptors Anita Desai, Salman Rushdie, Arundhati Roy Amitav Ghosh, i dels cineastes Mrinal Sen, Guru Dutt, Aparna Sen i Anurag Kashyap. L'objectiu d'aquest curs és posar en valor un sistema relacional com a metodologia, per aproximar-se a un camp del saber que obre innombrables opcions interpretatives i per enderrocar les fronteres poroses que hi ha entre la literatura i el cinema, particularment en aquest cas.

Programa:

  • Literatura i cinema a l'Índia postcolonial. En aquesta sessió, la professora Carmen Escobedo de Tàpia contextualitzarà la influència de la literatura al cinema i viceversa, en base a la seva investigació sobre les diferents narratives literàries i cinematogràfiques en anglès que sorgeixen a l'Índia, en el context històric, cultural i literari a què pertanyen.
  • Satyajit Ray i Rabindranath Tagore per Guillermo Rodriguez.
  • L'Índia després de la Independència i de la Partició. Els conflictes regionals en un món global entre Pakistan, Índia, Bangla Desh i Caixmir. Una mirada al?obra de l?escriptora Anita Desai i la diàspora infinita.
  • Mrinal Sen i el cinema políticament i socialment compromès.
  • On és Salman Rushdie?
  • El Full House de Guru Dutt.
  • La malenconia tràgica de paisatge clàssic: Arundhati Roy.
  • Aparna Sen: El ressorgir dels nacionalismes i altres conflictes.
  • Amitav Ghosh i L'entorn retorn.
  • Pornografia viral: Anurag Kashyap, seguit de les conclusions del curs, i una bibliografia comentada

Professorat:

· Carmen Escobedo de Tàpia és professora titular de la Universitat d'Oviedo i especialista en Literatura i Cultura postcolonial. A la seva àmplia experiència docent uneix la investigació en Literatura índia en llengua anglesa. És autora de nombrosos articles i coautora de l'assaig Narrativa i Cinema de l'Índia a Llengua anglesa: una aproximació per a l'Era Global (2012. Madrid: Bohodón Edicions). Entre altres textos publicats per Carmen Escobedo, cal esmentar Female Narratives of Loss; Memories of Partition (2018); Dona i violència a la literatura índia contemporània (“Women and Violence in Contemporary Indian Literature”, 1999): Veus femenines davant de la violència: recreacions de l'epistolar a Witness the Night (2010), de Kishwar Desai; Re-reading Nature, Restoring Nature: Inheritance of Loss by Kiran Desai (2019); i Spiritual and Corporeal Selves in India: Approaches in a Global Era (2020).

· Guillem Rodríguez Martín és doctor en Filologia Anglesa per la Universitat de Valladolid i Ph.D. per la Universitat de Kerala (2006). Del 2000 al 2003, va ocupar el càrrec de coordinador de l'Àrea Índia al Centre d'Estudis d'Àsia de la Universitat de Valladolid. És expert en poètica i estètica índia, crítica literària i cultura contemporània de lÍndia. És director de Casa de l'Índia de Valladolid des de la creació. El 2010 va rebre el Premi González Sinde atorgat per l'Acadèmica de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya per l'organització de Festival de Cinema Espanyol a l'Índia (6 edicions), i el 2012 va ser guardonat amb el “Premi de l'Amistat”, atorgat pel Govern de lÍndia per la seva tasca. Entre les seves publicacions destaquen When Mirrors Are Windows. A View of AK Ramanujan's Poetics (Oxford University Press, 2016) i Journeys: A Poet's Diary, co-editat amb Krishna Ramanujan (Penguin Random House, 2019).

· Priyanka Ragji és nascuda a Mumbay, Índia (1993), Es va graduar en Mitjans de Comunicació especialitzant-se en Publicitat i Periodisme a la Universitat de Mumbai. És traductora i arran del seu interès per la literatura i el cinema de l'Índia assessora l'Asian Film Festival pel que fa al cinema del seu país. Va fer el Màster d'Humanitats i Gestió Cultural a la Universitat Internacional de Catalunya i actualment està fent el doctorat a partir de la investigació i l'anàlisi comparativa de la preservació i les tècniques de l'art dels nous mitjans en els contextos europeu i asiàtic.

28/01/2021

Del 28 de gener al 8 dabril.
Dijous, de 18.30 ha 20.00 h
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l'acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 97,5 euros.

Casa Asia.