L'objectiu principal del curs és explicar a través del desenvolupament tecnològic el pes polític i econòmic creixent de l'Àsia. Per això, el curs cobrirà els principals aspectes tecnològics i geopolítics de la regió. Discutirà el rol de les noves tecnologies transformadores des de l'àmbit polític, econòmic i diplomàtic i es donaran exemples concrets sobre com això afecta l'equilibri de poder global a través de projectar suau y poder dur.
Alguns exemples d'aquests temes són les rivalitats geopolítiques a l'àmbit tecnològic amb els Estats Units, com usen els països asiàtics les noves tecnologies per projectar poder, però també monedes digitals, els nous hubs tecnològics, o les iniciatives Made in Àsia, per donar suport al desenvolupament de certes tecnologies com la intel·ligència artificial.
Format:
- L'objectiu de cada sessió és generar idees noves i coneixement crític sobre el desplegament tecnològic i el paper d'Àsia.
- Les classes tindran un format dinàmic i participatiu en què es prioritzarà el debat.
- Hi haurà una primera part d‟explicació seguida d‟una de preguntes i de debat entre els alumnes i la professora.
- Previ a cada sessió, hi haurà una sèrie de lectures/material audiovisual recomanat per guiar la classe.
sessions:
Sessió 1— Innovació made in Àsia: noves tecnologies emergents
Sessió 2— Societat i digitalització: les ciutats intel·ligents asiàtiques
Sessió 3— Poder tou digital: persuasió
Sessió 4— Poder dur digital: conflicte
Sessió 5— Conclusió i futures tendències: el món el 2030
Professora:
Andrea G. Rodríguez, investigadora en tecnologies emergents al Programa de Ciutats Globals de CIDOB-Barcelona Centre for International Affairs. Andrea forma part del Comitè del Fòrum Europeu de Ciberseguretat (CYBERSEC), de l'Observatori de l'Impacte Social i Ètic de la Intel·ligència Artificial (OdiseIA) i del grup assessor de joves líders en el procés OTAN 2030.
A més de la investigació, Andrea col·labora regularment fent xerrades, seminaris, escrivint per a mitjans com L'Ordre Mundial (EOM) o Teknautas (El Confidencial) i concedint entrevistes per divulgar sobre l'ús responsable de les tecnologies emergents i de com són clau per entendre el moviment dels països al tauler internacional.
Del 14 de gener al 11 de febrer.
Dijous, de 18.00 ha 20.00 h
Inscripcions obertes.
Online. 24 hores abans de l'acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.
Preu: 65 euros.