08/02/2021 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.es/formacion

Aquest curs sobre l'ordre binari posa sobre la taula qüestions de diversitat de gènere i orientació sexual, i com influeixen en els àmbits de la vida diària, com ara el llenguatge, l'art o la religió. En un món on cada cop més es presta especial atenció a quines paraules s'utilitzen per definir conceptes i persones, és important determinar un punt d'origen per tal de fixar una destinació.

La destinació d'aquest curs és aportar visibilitat i veu a figures dins del marc del complex ordre binari de les persones en diferents cultures asiàtiques, com ara la Xina, Indonèsia, Corea o el Japó, abastant marcs temporals que ens porten des de la història antiga al món contemporani . Investigadors de diferents universitats espanyoles s'han unit per parlar, des de la perspectiva dels seus camps d'estudi, sobre la història, imatge i activisme de l'ordre binari als països asiàtics esmentats.

Programa

Art, poder i guerra en femení: La dona al món samurai.

Dr. Marcos A. Sala Ivars. UCM. GIA. 08/02/21

El paper de la dona dins del món samurai, tan lligat a models de l'heteropatriarcat, continua sent un camp d'estudi desconegut per a molts. Estrategues, espies, soldats, generals…les dones han ajudat, i en alguns casos, confeccionat un mapa propi dins la història de la noblesa guerrera nipona. No poques vegades, esposes i filles de samurai van haver de prendre les regnes, quan el món dels homes, per desventura o incapacitat, no va saber donar solució als problemes de la guerra o la política. En aquesta sessió iniciarem el nostre recorregut a les albors del segle XII, moment en què els samurai arriben a la seva primera gran conquesta del poder polític, en part gràcies a algunes dones. Us convidem a acompanyar-nos al llarg de nou segles d'història, art i guerra de les dones vinculades al món de la noblesa guerrera japonesa.

Auge i caiguda de la “noia moderna” (moderngirl) a Àsia: el cas de la Xina, el Japó i Corea.

Dra. Marisa Peiró Márquez. UNIÇAR. 15/02/21

Des de finals del segle XIX, i per diferents motius, els sectors més cosmopolites d'algunes regions asiàtiques es van anar “modernitzant” (occidentalitzant) progressivament, cosa que va determinar que apareguessin nous models de dona que no casaven, en absolut, amb la moral tradicional. Les “noves dones” es van anar fent cada vegada més visibles a les ciutats de la Xina, el Japó i Corea, especialment a partir de la dècada dels 1920, quan després de la influència de sufragistes, vamps, flappers i itgirls occidentals de tota mena, es van acabar de definir els arquetips de la moga japonesa i la mongxia. Dedicarem la sessió al coneixement d'aquestes figures, molt àmpliament presents a l'esfera cultural del moment a l'Àsia Oriental.

La figura de Guanyin: canvi de gènere i interacció amb la imatge mariana.

Zhou Meng. Doctoranda de la Universitat de Granada. 22/02/21

Dins de totes les figures religioses de l'Àsia Oriental, la figura de Guanyin, imatge femenina d'Avalokiteśvara al budisme xinès, és la que té més influència en la societat xinesa. És curiós que, encara que Avalokiteśvara va tenir un aspecte masculí tant en el budisme original de l'Índia com en altres disciplines d'aquesta religió, només a la Xina es va transformar en una dona. A banda d'això, al llarg de la història del cristianisme introduït a la Xina, la figura de Guanyin ha tingut  moltes interaccions amb la imatge de la Mare de Déu, figura més important del catolicisme que té força similituds amb Guanyin. Coneixerem, a través d'aquesta ponència, el procés de canvi de gènere de la figura de Guanyin a la Xina, així com la seva interrelació amb la imatge mariana del cristianisme, qüestió que ens ajuda a comprendre millor els intercanvis culturals entre Orient i Occident.

Breu recorregut soci històric per l'esfera pública extrem oriental. Feminisme i feminitat en els moviments socials japonesos i sud-coreans dels segles XX i XXI.

Mario Malo Sanz. Doctorant UAB, GREGAL. 01/03/21

Les darreres dècades del segle XX i els inicis del XXI van obrir noves sendes en els desenvolupaments de la societat civil tant a Corea del Sud com al Japó. La configuració articular entre un Estat canviant i una esfera pública cada cop més complexa van tenir un important impacte en la configuració sociopolítica dels dos països. En aquesta evolució, l'avenç de l'apoderament de la dona, lligat a una concepció rizomàtica de la societat sustentada en visions eticomorals d'alliberament, ressò feminisme, cura i pau, han representat i representen el nucli discursiu del qual parteix l'evolució i la feminització dels moviments socials des de finals del segle XX fins a la coetanietat. En aquesta sessió tractarem aquestes dimensions mitjançant un breu recorregut socioantropològic per la història recent del Japó i Corea del Sud.

La ruptura de la tradició, la relació de la dona i el poder a la Xina imperial.

David Sevillano. Professor Associat UCM. 08/03/21

Com a conseqüència del pensament confucià es van establir una sèrie de restriccions a les dones a l'hora de detenir el poder polític. Tot i això, des de la més remota antiguitat i fins al segle XX, sempre han existit a la Xina dones capaces d'accedir fins als càrrecs més elevats i governar a la seva voluntat tot l'imperi. Es pretén mostrar la relació d'aquestes dones-governants amb l'autoritat imperial, des de les reines-guerreres de l'Edat del Bronze, l'emperadriu Wu Zetian, única dona emperador de la Xina al Segle VIII, i les emperatrius regents que van controlar l'imperi fins a el final de la darrera dinastia el 1911.

Vivint als marges: resistències, artistes i prostitució al Japó preindustrial.

Dra. Irene Minerva Muñoz. GIA. 15/03/21

Al llarg de la història japonesa, el paper de la dona a la societat ha estat canviant, especialment després de l'arribada de les religions continentals, com el budisme i el confucianisme, que van introduir a la societat japonesa una visió fortament heteropatriarcal que acabaria per imposar altes restriccions a les llibertats i modes de vida femenins. Tot i això, es van buscar solucions creatives per flexibilitzar certs conceptes morals, a les quals caldria sumar una quantitat de casos en què els seus protagonistes van viure directament fora de les imposicions socials, ocupant en ocasions els marges entre allò socialment esperable i allò sancionable . En aquesta classe es tractaran les diverses formes de contestació a l'ordre social heteropatriarcal establert a partir de finals de l'època Heian, així com les alternatives de vida disponibles per als que no encaixaven de ple als esquemes morals de l'època.

Japó mitjançant una mirada femenina: dones artistes nipones residents a Espanya.

Alejandra Rodríguez Cunchillos. Doctoranda UNIZAR. 22/03/21

Aquesta sessió serà de 16.00:18.00 ha 7:30 h per compromisos previs de la professora. La sessió serà enregistrada i estarà disponible online per als alumnes que no poguessin assistir durant 03 dies, online. S'enviarà els alumnes el dia 21/XNUMX/XNUMX.

Aquesta sessió ens aproximarem a la feina de diverses dones artistes japoneses residents a Espanya. Mitjançant les seves obres ens endinsarem en els universos particulars de cadascuna, per descobrir com a través d'aquests projecten diferents aspectes de la cultura, les tradicions i l'art nipó fins a alguns dels assumptes més controvertits actualment. Així mateix, analitzarem la seva repercussió al panorama nacional i internacional i coneixerem la seva connexió amb els diferents circuits artístics. Finalment ens qüestionarem el seu impacte en les col·leccions públiques i privades estatals, i aquesta integració museística és fonamental per ampliar el cabal cultural respecte a l'Àsia, tant com a l'art produït per figures femenines procedents d'aquestes regions.

Ser i assemblar al Vietnam.

Dra. Cristina Nualart. UCM. GIA. 29/03/21

A finals del segle XIX la colonització francesa provoca grans canvis a Indoxina. Observem els que es manifesten a través de l'aparença personal. Les noves modes del moment es descriuen en hilarants sàtires colonials. Durant la guerra americana, les minifaldilles sesenteres van coexistir a les ciutats amb vestits més conservadors, com el tradicional aodai, epítom de l'elegància i la bellesa femenina. Actualment, al Vietnam trobem altres usos estratègics del vestir, com l'ostentació per invocar la pertinença a un grup adinerat, o per contra, s'usa determinada indumentària més humil per invisibilitzar-se o integrar-se en diferents àmbits.

A càrrec de:

Marcs A. Sala Ivars és doctor i llicenciat en Història de l'Art per la Universidad Complutense de Madrid. Col·laborador Honorífic del Departament d'Història de l'Art de la dita universitat i Secretari del Grup de Recerca Àsia, centra les seves investigacions en l'armament japonès i la història de l'art vinculada al samurai ia la noblesa i l'aristocràcia nipona.

Irene M. Muñoz Fernández és doctora en Història amb l´especialitat d´Arqueologia per la UAM. Ha estat investigadora visitant al Japan Research Centre de la SOAS (University of London) i les seves investigacions se centren en la ritualitat i la producció d'aliments al Japó Pre i Protohistòric, així com en l'evolució arqueològica i cultural de l'arxipèlag japonès dins del marc de l´Esfera d´Interacció del Mar Groc.

David Sevillano és llicenciat en Història per la Universitat Complutense de Madrid, on realitza el doctorat al programa de Lingüística Teòrica i Aplicada, sota la direcció de la Dra. Consuelo Marco Martínez. Actualment és professor associat de l'Àrea d'Estudis d'Àsia Oriental de la UCM. La seva trajectòria professional s'ha centrat en l'estudi de la Xina Antiga, especialment en el regnat de l'emperadriu Wu Zetian i les relacions diplomàtiques a la Ruta de la Seda.

Zhou Meng és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de la Beijing, i doctoranda en Història i Arts a la Universitat de Granada, on va realitzar el seu màster en Història de l'Art: Coneixement i Tutela del Patrimoni Històric. La seva tesi doctoral, patrocinada per una beca de la Xina Scholarship Council, estudia els intercanvis artístics entre la Xina i Espanya a través del Galió de Manila.

Cristina Nualart és doctora en Història de l'Art, és llicenciada en Art i Estètica, té postgraus internacionals en Educació Superior i Artística i en les Indústries Creatives. La seva trajectòria professional l'ha fet viure sis anys al Sud-est asiàtic, ia centrar gran part de les seves investigacions en l'art del Vietnam, país on va ser docent a la Universitat australiana RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology). Actualment és membre de GIA (Grup d'Investigació Àsia, UCM) així com investigadora del projecte internacional VASDiV (2019-2021), sobre activisme visual al Vietnam.

Mario Malo és doctorant al Departament de Traducció i Interpretació, Estudis d'Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Barcelona i educador al museu. Està finalitzant la Tesis Doctoral sobre el procés de desenvolupament i internacionalització de la societat civil japonesa a Espanya després del triple desastre de Fukushima. Ha estat investigador visitant a SOAS (Londres), Universitat de Ritsumeikan (Kyōto) i ha rebut beques del Ministeri de Cultura japonès (Universitat de Takushoku, Tōkyō) i de la Fundació Japó (Kansai Centre, Ōsaka).

Marisa Peiró Márquez és investigadora independent i educadora al museu. És col·laboradora de la Universitat de Saragossa (Unizar), on va obtenir el Doctorat i la Llicenciatura en Història de l'Art. En aquesta universitat va realitzar el Màster en Estudis Avançats d'Història de l'Art, així com el Diploma d'Especialització en Estudis Japonesos. S'especialitza en Orientalisme i Primitivisme així com en les relacions artístiques Àsia-Occident durant els segles XIX i XX, amb especial interès al Sud-est Asiàtic ia Oceania.

Alejandra Rodríguez Cunchillos és professora al grau en Arts de la Universitat Oberta de Catalunya i investigadora a la Universitat de Saragossa. Compagina aquestes activitats amb el comissariat d'exposicions i l'educació als museus. Actualment es troba finalitzant la seva Tesi Doctoral sobre art contemporani japonès i el seu col·leccionisme a Espanya, al Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Saragossa. Ha estat investigadora visitant a les universitats Complutense a Madrid, School of Oriental and African Studies a Londres i Ritsumeikan University a Kyoto i Osaka.

08/02/2021

De el 8 de febrer a l'29 de març.
Dilluns, de 18.00 ha 20.00 h
La sessió del 22 de març serà de 16.00 ha 18.00 h
8 sessions de 2 hores.
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l'acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 104 euros.

Casa Asia, amb la col·laboració de Grup de Recerca Àsia (GIA), Universitat Complutense de Madrid.