14/04/2020 | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Què pot aportar la saviesa budista davant d’una situació de crisi sanitària? Com pot ajudar-nos en el nostre dia a dia? Quina és la perspectiva del budisme sobre temes importants per a la vida diària com el patiment, la confiança en un mateix, la mort o els conflictes interpersonals? Aquest curs és un aprofundiment teoricopràctica en el budisme primitiu, contingut en els suttas o discursos atribuïts al Buddha. Va dirigit al públic general interessat en el budisme i en la filosofia per a la vida.

Prendrem realitats quotidianes actuals i conceptes rellevants per a la nostra vida, els abordarem i analitzarem des de la perspectiva del budisme. Per tal d’aconseguir una comprensió experiencial de les idees vistes, es faran exercicis presencials i es proposaran pràctiques per portar a la vida diària. Aquesta perspectiva ens ajudarà a posar llum sobre aquests fenòmens, comprendre’ls i bregar amb ells amb més facilitat.

Programa:

Tema 1. L’acceptació
– Acceptar no és resignar-se.
– Obstacles a l’acceptació.
– Exercici: conrear l’acceptació.

Tema 2. El que depèn d’un i el que no
– El nostre poder incoercible.
– Deixar anar el que escapa al nostre control.
– Exercici: observar en acció el que depèn de mi i el que no.

Tema 3. Lidiar amb emocions doloroses: incertesa, por, soledat…
– L’aversió a el dolor emocional.
– Integrar el dolor emocional.
– Exercici: descansar a les emocions doloroses.

Tema 4. El pensament
– El pensament miop i compulsiu.
– El pensament lúcid.
– Exercici: atenció a el pensament.

Tema 5. La meditació
– Variants de la meditació.
– Dificultats i recursos.
– Exercici: cultiu de l’atenció oberta, a el cos, la respiració i el sentir.

Tema 6. El confinament i la llibertat
– Samsara i nibbana: experiències d’empresonament i d’alliberament.
– La llibertat externa i la llibertat interna.
– Exercici: habitar la llibertat interior.

A càrrec de:

Teresa Gaztelu és Doctora en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid, amb la tesi: Una lectura de l’budisme antic des de la Pràctica filosòfica. Màster en Filosofia Contemporània per la Universitat de Paris I-Sorbonne, amb la tesina titulada El dualisme i la seva superació en Cioran i Nagarjuna. Llicenciada en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid. Curs de Formació i Entrenament de Filòsofs Assessors de ASEPRAF (Associació Espanyola per a la Pràctica i l’Assessorament Filosòfics) i en Assessorament Filosòfic sapiencial de la mà de Mónica Cavallé.

És professora de l’Seminari de recerca: Filosofia pràctica, a la Universitat Pontifícia de Comillas a Madrid, i ho va ser de l’Seminari de Filosofia budista que va oferir la Facultat de Filosofia de la Universitat Complutense de Madrid (2015-2018). Imparteix conferències i tallers sobre filosofia per a la vida i sobre filosofies orientals (Institut d’Arts i Humanitats, Casa Àsia, Centre Cultural de la Xina, Ateneu de Madrid) i escriu en mitjans especialitzats i divulgatius. Té una consulta de Pràctica filosòfica (Acompanyament filosòfic) a Madrid i atén també per vídeo-conferència.

14/04/2020

Del dijous 16 d’abril fins al dijous 21 de maig de 2020. De 19.00 h a 21.00 h. (12 hores en total).
Inscripcions tancades per límit de places.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Preu: 48 euros.

Casa Àsia