10/02/2021 | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Certs fets històrics ocorreguts a Vietnam durant el segle XX són ben coneguts, però quin és l’impacte en l’art de la colonització francesa, les relacions amb el bloc comunista, la guerra americana o la transició a una economia de mercat? Aquestes sis sessions permeten un acostament a un país molt particular del Sud-est Asiàtic.

El recorregut temàtic presentarà una visió contextualitzada de l’evolució social i cultural del Vietnam des de finals de segle XIX fins a l’actualitat. Es presentaran obres d’art modernes i contemporànies creades en diferents mitjans -des pintura fins a produccions cinematogràfiques, passant per la performance- sense deixar de banda algunes institucions com escoles d’art o museus, on el paper és de gran rellevància per entendre l’activitat cultural d’un país. S’assenyalarem les etapes clau de la creació artística vietnamita de segle passat i actual.

Programa:

Cultures colonitzades? 10/02/21

Els canvis socials sorgits a la Indoxina arran de la colonització francesa comporten un replantejament de les ideologies de l’art, la tradició i de la bellesa. Encara que apareixen nous mitjans pictòrics, es treballen mitjans tradicionals com la pintura sobre seda. Uns apassionats personatges donen vigor i rigor a la pintura a la laca, material natural amb el qual s’obtenen extraordinàries qualitats tàctils i visuals. És al Vietnam on la laca s’integra en les Belles Arts d’una manera singular, i adquireix uns valors simbòlics que tindran gran importància en la història de l’art de país.

17/02 /21 – No hi ha sessió per compromisos previs de la professora.

Lluites anticolonials, nacionalistes i artístiques 24/02/21

Probablement hem vist diverses pel·lícules, documentals o famoses fotografies sobre el brutal conflicte conegut com a guerra del Vietnam. Repassarem les guerres d’Indoxina des de les perspectives de diversos bàndols i èpoques, fent incursions en la cultura popular i en les arts plàstiques. Coneixerem obres de soldats artistes i com i per què es propaga l’educació artística durant la guerra.

Estètiques comunistes? 03/03/21

Els cartells de propaganda del Vietnam tenen molta força plàstica. En la producció gràfica també destaquen caricaturistes de Vietnam, alguns dels quals van publicar en grans diaris dels Estats Units durant la guerra. En l’art, oficialment es propaga l’estil del Realisme Socialista, però la polarització política fa que alguns artistes segueixin altres corrents.

Art després del període Doi Moi 10/03/21

Passades les guerres, acabat l’aïllament internacional, el període dels subsidis, la fam i dels centres de reeducació, el jove Vietnam va donar un gran salt en el seu desenvolupament i les seves relacions internacionals. Noves generacions es desenvolupen en nous sistemes, vivint els efectes de l’obertura de mercat. Com a metàfora de la situació, ens enfoquem en el món de l’art, marcat entre altres factors per l’aparició de noves performances.

Enfocaments feministes en l’art contemporani 17/03/21

Les sessions anteriors no han deixat de banda la situació de les dones en determinats contextos, però aquesta sessió es centra específicament en la qüestió de gènere. Iniciarem portant a col·lació figures de la mitologia antiga del Vietnam abans de recordar les canviants pretensions sobre els rols de les dones en relació a moviments revolucionaris. Tot això ens servirà per analitzar obres d’art actuals que semblen expressar reivindicacions feministes.

L’art contemporani del Vietnam en un món global 24/03/21

Les instal·lacions, el grafit o l’art realitzat amb noves tecnologies ja no són rareses en els centres d’exposicions del Vietnam. L’acceptació de noves expressions artístiques no s’hagués aconseguit sense el gran esforç d’unes poques galeries i centres d’art independents. Posem en valor l’extraordinari treball que s’ha fet amb inesgotable passió per fomentar la vitalitat creativa al país.

Professora:

Cristina Nualart, doctora en Història de l’Art, és llicenciada en Art i Estètica, té postgraus internacionals en Educació Superior i Artística i en les Indústries Creatives. La seva trajectòria professional l’ha portat a viure sis anys al Sud-est asiàtic, i centrarem gran part de les seves investigacions en l’art de Vietnam, país on va ser docent a la Universitat australiana RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology). Actualment és membre de GIA (Grup de Recerca Àsia, UCM) així com a investigadora del projecte internacional VASDiV (2019-2021), sobre activisme visual al Vietnam.

10/02/2021

Del 10 de febrer al 24 de març.
Dimecres, de 19.30 h a 21.00 h
6 sessions d’1,5 hores.
No hi haurà classe el dia 17/02/21
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir.

Preu: 58,5 euros.

Casa Àsia