Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Curs "Mil anys de literatura persa: el viatge a la llum oriental"

Curs "Mil anys de literatura persa: el viatge a la llum oriental"

Curso:

L'objectiu és aprofundir en la literatura persa que té com a principal característica que al llarg de més d'un mil·lenni ha estat capaç d'actuar com a catalitzador per provocar una transformació en el lector.

Des de les primeres obres mestres, com el Shāh-Nameh de Ferdūsī, redactat entorn de l'any 1000 de la nostra era fins a la nova onada de literats perses (Nima Yushij, Sohrab Sepehrī, Sadeq Hedayat o Forrough Farrokhzad) que van sacsejar els fonaments de la mètrica clàssica en el segle XX, hi ha un fil conductor tant entre autors, com entre gèneres, per diversos que siguin: el viatge interior cap a l'home de la llum (al-insan al-Kamel). La diversitat és només aparent, ja que la paraula és concebuda com un instrument per a l'alquímia espiritual, el viatge d'iniciació i transformació que realitza cada ésser humà en el temps històric.

La invasió àrab de Pèrsia a mitjans del segle VII divideix la història de l'Iran en dos grans períodes, el pre-islàmic que es va originar amb les primeres civilitzacions del Tigris i l'Eufrates cap al 3.000 a. C i el període islàmic, que abasta aproximadament 1.400 anys i presenta unes característiques molt particulars a la terra iraniana a causa de la influència del xiisme.

Amb aquest recorregut pretenem mostrar com des dels seus orígens l'Iran ha estat un gresol de cultures, llengües, filosofies i religions, i aquest sincretisme cultural, l'exponent més conegut és el dualisme iranià, està present en la seva manera d'estar en el món com a receptor i transmissor de cinc mil·lennis de civilització.

CONTINGUT:

El viatge cap a la identitat:

Dimarts 2 febrer 2016 - Començament del curs. Presentació. 19.00 h - 21.00 h

Dimecres 9 febrer 2016

Es realitzarà un breu recorregut de l'Iran preislàmic, analitzant el dualisme iranià, el combat entre les forces de la llum i la foscor en el zoroastrisme i el maniqueisme per analitzar la conquesta de Pèrsia pels àrabs convertits a l'Islam i la profunda influència del substrat persa en les institucions del califat, fins arribar a les primeres manifestacions de la llengua persa moderna entorn del segle X de la nostra era i l'aparició de la gran obra èpica d'exaltació del nacionalisme iranià, El Llibre dels Reis de Ferdūsī. Examinarem els textos dels primers poetes panegiristes (Unsorī, Azrāqī, etc.) vinculats a la cort dels ghaznavíes i de la primera poetessa persa, Mahsatī Ganjavī.

Lectures recomanades:
Firdusi, A., El Llibre Dels Reis. Històries De Zal, Rostam I Sohrab, edició de Clara Janés i Ahmad Taheri, Aliança Editorial, Madrid, 2015.
Kavanagh, A., l'Iran per dins, l'altra història, José J. de Olañeta & Indica Books, Palma de Mallorca, 2010.

 

El viatge cap a la transcendència:

Dimarts 16 febrer 2016 - 19.00 h - 21.00 h

Dimarts 23 febrer 2016 - 19.00 h - 21.00 h

Una de les grans aportacions de l'Iran a la cultura universal és el sufisme, tant per l'abundància de místics perses (Rumí, 'Attar, Sohrawardī, al-Hallaj, ...) com per la qualitat i originalitat dels seus textos que tendeixen un pont des el món material a l'home de la llum.

Lectures recomenades:

Attar, Farid al-Din, El lenguaje de los pájaros; traducción de Clara Janés y Said Garby, Alianza Editorial, Madrid, 2014.
Sohravardî, S., El encuentro con el ángel; tres relatos visionarios comentados y anotados por Henry Corbin, Ed. Trotta, Madrid, 2012.
Al-Ghazali, Carta al discípulo, José J. de Olañeta Editor, Palma de Mallorca, 2007.

 

El viatge cap al coneixement:

Dimarts 1 març 2016 - 19.00 h - 21.00 h

Dimarts 8 març 2016 - 19.00 h - 21.00 h

El gran desenvolupament de la ciència islàmica a l'edat d'or del califat abbàssida es deu, en gran mesura, a les aportacions dels homes de ciència persa: metges, matemàtics, físics o astrònoms que van preparar el camí per a la revolució científica a Occident ( Al-Khwarizmi, Avicenna, Rhazes, o Khayyam).

Lectures recomenades:
Al-Razi, La conducta virtuosa del filósofo, (pliegos de Oriente), Ed. Trotta, Madrid, 2012.
Avicena (Ibn Sina), Urguza fi Tibb – el Poema de la Medicina, Junta De Castilla y León. Consejería De Cultura y Turismo, Salamanca, 1999.
Teimourian, H., Omar Jayyam: poeta, astrónomo y rebelde, Ediciones Berenice, Madrid, 2012.
Girón, F., Oriente Islámico Medieval, Historia de la Ciencia y de la Técnica, Vol-7, Ediciones Akal, Madrid, 1994.

 

El viatge cap a l'eternitat:

Dimarts 15 març 2016 - 19.00 h - 21.00 h

Dimarts 29 març 2016 - 19.00 h - 21.00 h

No és possible entendre la cosmovisió irania sense abordar el programa teològic-polític del xiisme, que hereta molts elements del període islàmic, el combat sense treva entre les forces de la llum i de la foscor, així com el messianisme, en ser una comunitat que viu a l'espera de l'arribada de l'Imam del Temps (Vali-'Asr) que posarà fi a l'esdevenir històric.

Lectures recomenades:
Corbin, H., Templo y Contemplación, Col. Paradigmas, Ed. Trotta, Madrid, 2013.
Corbin, H., Cuerpo espiritual y tierra celeste: Del Irán mazdeísta al Irán chiíta, Colección Árbol del Paraíso, Siruela, Madrid, 2006.

 

El viatge a Pèrsia/Iran:

Dimarts 5 d'abril - 19.00 h - 21.00 h

Dimarts 12 d'abril - 19.00 h - 21.00 h

Els viatges dels europeus a Pèrsia des Heròdot, Alexandre el Gran, González de Clavijo, Tavernier, Chardin i tants d'altres, plasmats en nombrosos llibres de viatges, constitueix un punt de partida fonamental per a una reflexió sobre el viatge en la seva doble dimensió d'experiència física de l'espai i de transformació interior.

Lectures recomenades:
Kavanagh, A.G., El Viaje a Persia desde la antigüedad hasta nuestros días, Col. Terra Incognita, José J. de Olañeta Editor, Palma de Mallorca, 2012.
Yushij, N., Sepehri,S., Shamlú, A., Tres poetas persas contemporáneos, trad. de Clara Janés, Sahan y Ahmad Taheri, Icaria Poesía, Barcelona, 2001.

 

Metodologia:

Aquest taller introductori a la cultura persa s'estructura en cinc grans eixos que pretenen donar una visió global d'aquesta civilització mil·lenària. A cada àrea temàtica es proposen un seguit de lectures que es comentaran a classe. El professor proporcionarà una introducció general al començament de cada sessió. No és un curs que requereixi una formació especial en llengua o cultura persa, ja que es pretén despertar o canalitzar un interès que molts senten per Pèrsia, oferint una visió diacrònica acompanyada de presentacions visuals i textos, en molts casos, inèdits a Espanya.

COM MATRICULAR-SE

1. Realitzar la inscripció en el curs a través de formacionmadrid@casaasia.es o per telèfon en el 91 369 43 67 de dilluns a dijous de 10.00 a 14.00 h. indicant: codi del curs, nom i cognoms de l'alumne, nombre de DNI, direcció postal completa (C/ o *Plza.; No, C.P.), telèfon mòbil de contacte, email de contacte.

2. Esperar confirmació de la recepció de la sol·licitud d'inscripció per part de Casa Àsia-Madrid.

3. Casa Àsia-Madrid li enviarà un email quan hagi de confirmar la seva reserva de plaça mitjançant pagament, indicant-li les dades necessàries per poder fer el pagament (el numero de compte de Casa Àsia en el BBVA és 0182 6035 40 0201504747).

4. Un cop realitzat el pagament, s’ envía el comprovant de pagament a formacionmadrid@casaasia.es Casa Àsia-Madrid li confirmarà la recepció del pagament de la seva matrícula via email en rebre el comprovant.

5. Casa Àsia es reserva el dret de poder anul·lar el curs, en aquest cas procedirà a la devolució total de l'import de la matrícula.

6. Una vegada realitzada la inscripció, no es retornarà l'import de la matrícula per causes alienes a Casa Àsia excepte en casos de força major demostrable.

Data
02/02/2016 > 12/04/2016
Horari

Del 2 de febrer al 12 d'abril, dimarts de 19.00 h a 21.00 h
Total 20 hores, 10 sessions de 2 hores .

*No hi haurà classe el dimarts 22 de març per Setmana Santa.

 

Lloc
Centre Casa Àsia-Madrid
Palacio de Cañete
c/ Mayor 69, 1ª planta · Aula 1
Madrid

Entrada

Import: 145 euros.
Places: mínim de 15 persones i màxim de 20.
Codi del curs:  [LITEPERSA]

Organitza
Casa Àsia
Ponent

Alfred Gutiérrez-Kavanagh, doctor Europeu per la Universitat Complutense i l'Accademia vaig donar Belle Arti di Venezia. Professor de Traducció Jurídica Especialitzada i de Relacions Internacionals (Orient Mitjà) a la Universitat Pontifícia de Comillas (UPC). President de la Societat Espanyola d'Iranología (SEI). Diplomat en llengua i literatura persa per l'Institut Dehkhoda de Teheran, ha cursat estudis de postgrau a la prestigiosa universitat 'Albereda Tabetabe'i de l'Iran. Diplomat en traducció per la Universitat de Cambridge. Expert Universitari en Llengües Indoeuropeas per la Universitat de Salamanca (branca Avéstico i Sànscrit). Conferenciant especialitzat en relacions polítiques / culturals entre la UE i el món islàmic (Casa Àsia, Casa Àrab, Universitat de Sevilla, Universitat Complutense, etc.). Autor de nombroses publicacions relatives a estudis culturals i diplomàtics relatius a Orient Mitjà. Entre les més recents, «l'Iran per Dins. L'Altra història », publicat per José J. de Olañeta el 2010 i «El Viatge a Pèrsia» (2012), obra que analitza les relacions entre Europa i l'Iran al llarg de la història.

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest