Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Curs "L'Índia IV: l'art islàmic"

Curs "L'Índia IV: l'art islàmic"

El Taj Mahal será uno de los que aparecerá en Google Street View

En aquest curs es realitzarà un recorregut per l'art indi, especialment islàmic, estudiant els estils arquitectònics de palaus, mesquites i mausoleus, tant del Sultanat de Delhi com dels sultanats provincials, fins l'apoteosi de l'art mogol que, gràcies a la bellesa dels materials i al seu rigor constructiu, enriqueix la història de l'art mundial.

L'art islàmic a l'Índia ofereix tres capítols molt diferents: "art indo-islàmic", "art dels sultanats" i "art mogol".

Els primers immigrants islàmics que apareixen a l'Índia són comerciants omeies (segle VIII) i abbàssides (segle IX), tots dos establerts pacíficament a la costa malabar; però a partir del segle X, onades de guerrers turc-afganesos (ghoríes i ghazníes) arrasen el nord-oest de la península fins a consolidar el primer sultanat independent de Delhi a la fi del segle XII. Aquest primer capítol de "l'art indo-islàmic" té com a protagonista el Qutb Minar de Delhi.

Entre els segles XIII i XV tot el nord de l'Índia i el Dekkan es divideixen en principats hindús i sultanats islàmics (els més destacables artísticament: Ahmadabad i Golkonda), entre els quals segueix prevalent el de Delhi. Aquest segon capítol dels sultanats es caracteritza per l'aspecte fortificat de les seves construccions.

En 1526 es funda l'Imperi Mogol, que tindrà un gran poder fins 1707. Precisament, entre els segles XVI i XVIII, l'art islàmic a l'Índia crea les seves millors obres, com el cèlebre Taj Mahal.

Metodologia:
Conferències d'1 hora i discussió amb els participants durant 30 minuts.
Les classes es recolzen amb presentacions en power point i fotocòpies del resum i bibliografia de cada tema.

Programa:
Introducció: context històric artístic de l'Índia budista i hindú.
L'Índia islàmica. Els nous protagonistes de l'art indi: mesquita (masjid), minaret (minar) i mausoleu (gumbad).
Primer sultanat independent de Delhi: l'estil "indo-islàmic del Qutb Minar i la Vella Masjid a Delhi, i la Jhumpra Masjid a Ajmer.
Sultanats de Delhi: les successives dinasties islàmiques i la gradual formació de la capital índia entre els segles XIV i XV: els sultanats Khalji, Tarhlak, Sayyid i Lodi.
Sultanats provincials: de la convivència pacífica a Ahmadabad a la fortificació de Jaunpur i Sasaram. Els Sultanats Shahi del Dekkan: Berar, Bijapur, Ahmadnagar, Bidar i Golkonda.
L'Imperi Mogol (1526-1857): el timúrida Babur, fundador de l'Imperi Mogol. Els espais paradisíacs del charbag i del hastbihist en el Mausoleu d'Humayun a Delhi.
Akbar (1556-1605): l'estat modern del Gran Mogol i l'assoliment del seu estil hinduista: la Lal Qila d'Agra, la cort de Fatehpur Sikri i el Mausoleu d'Akbar a Sikandra.
Jahangir (1605-1627): l'Amo del Món, gran mecenes i creador del "estil mogol" en marbre de Makrana: el Mausoleu de Itimad a Agra, i la Lal Qila i la seva Mausoleu a Lahore.
Shah-Jahan (1628-1658): l'Emperador del Món, expert gemmòleg i gran constructor mogol: el Palau Lacustre a Udaipur, la Lal Qila a Agra, i la seva capital a Delhi (Shahjahanabad).
Taj Mahal (1631-1653): la Corona del Palau, una llàgrima a la galta del temps. La perfecció del "jardí quàdruple" i els "vuit paradisos" en marbre blanc i pedres precioses.
Aurangzeb (1658-1707): El Zinda Pir o "Sant Viu" i la decadència de l'art mogol: el "Mini Taj" de Aurangabad. La Badshahi Masjid de Lahore i la Motimasjid de Delhi.

Bibliografia recomanada:
AAVV: Romanç of the Taj Mahal. Time Books International, New Delhi, 1989.
CERVERA, I: L'imperi mogol. Unesco, Madrid, 1990.
FERNÁNDEZ DEL CAMP, I: Història i històries de l'art indi. Akal, Madrid, 2013.
GARCÍA-Ormaechea, C: Art i cultura de l'Índia. Edicions del Serbal (de l'A a la Z), Barcelona, ​​1998.
Gascoigne, Bamber: Els Grans Mogols. Noguer, Barcelona, ​​1972.
Harlé, J: Art i arquitectura al subcontinent indi. Càtedra, Madrid, 1992.
HOAGH, JD: Arquitectura islàmica. Aguilar (Història Universal de l'Arquitectura), Madrid, 1989.
Riviere, J.R: Art de L'Índia. Espasa Calpe (Summa Artis, XIX), Madrid 1965.
SILIOTTI, A: Nord de l'Índia. Libsa (Guia d'Arqueologia), Madrid, 2005.
Tillotson, G, H, R: L'Índia dels mogols. Debat, Madrid, 1991

A càrrec de:
Carmen García-Ormaechea Quero és doctora d'Història de l'Art Asiàtic i especialista d'Art Indi i Professora Emèrita a la UCM, ha treballat en el camp de la docència universitària durant més de 30 anys, és autora de diversos llibres i nombrosos articles sobre l'art asiàtic i ha participat en seminaris i conferències en qualitat de ponent. Ha fundat i dirigit el GICAA (Grup de Recerca Complutense d'Art d'Àsia) fins a la seva recent jubilació.

Data
17/01/2018 > 21/03/2018
Horari
Del 17 de gener al 21 de març de 2018. Dimecres, de 19.00 h a 20.30 h
Lloc
Centre Casa Àsia-Madrid
Palacio de Cañete
c/ Mayor 69, 1ª planta
Madrid
Entrada
Preu: 105 euros
Organitza
Casa Àsia

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Pavelló de Sant Manuel. Recinte Modernista de Sant Pau | Sant Antoni Maria Claret, 167 | 08025 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest