Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Curso: "Ruta de la seda i ruta de les idees. Art, cultura i pensament de Roma a Xang'an"

Curso: "Ruta de la seda i ruta de les idees. Art, cultura i pensament de Roma a Xang'an"

Encuentro económico: “Programa de la Ruta de la Seda de UNESCO. Oportunidades para España” 700

Aquest curs vol ser una introducció a les arts, el pensament i la història de Europa i Àsia vistos com un espai de transmissió intercultural. Una aproximació a les transferències culturals en aquesta àrea  geografia ens pot ajudar a comprendre el passat i ajudar decisivament a comprendre el món actual. Amb una perspectiva de conjunt i coneixements ajornats aquest recorregut constitueix un recorregut pels llocs i esdeveniments cabdals de trobada entre cultures que la Ruta de la seda (s.III a.C.-s. XV) ens ha deixat.

L'islam és una cultura universal que s'estén per tres continents amb un valuós patrimoni cultural. Proposem un recorregut pels països de cultura musulmana d’Àsia més importants i llur actualitat social, cultural i econòmica. Amb una visió general i accessible per a tothom, farem esment dels aspectes fonamentals per redescobrir i obrir els ulls a noves realitats i a la complexitat d’aquesta part del món globalitzat. D’aquesta manera és possible per a tothom entendre millor el seu passat, present i futur.

1- Què significa la Ruta de la Seda per a nosaltres, avui? Història i geografia de la Ruta de la Seda. Geografia cultural de la Mediterrània fins a l’estepa asiàtica. Religió i religions, sistemes de pensament i creences a la franja eurasiàtica. Límits espacials i temporals.

2- Grècia a la Índia, acollida i rebuig de l’hel·lenisme i del budisme. Què és l’hel·lenisme i què significa el budisme per la història occidental. Dels edictes d’Ahsoka a Dara Shikoh. Història de la difusió del budisme cap a Iran i Occident,

3- Zoroastrisme i cristianisme. Figura mítica i possible realitat. Ensenyament i doctrines. Escriptures i configuració d’una religió universalista i profètica. Impacte i posteritat en relació al cristianisme i la història d’Occident. Art i metafísica de la llum.

4. Àsia i la recepció del islam en terres maniquees i budistes. L’art asiàtic testimoni de l’aculturació del islam.  Experiències cosmopolites de la religió. Pensament i estètica del ascetisme de la mediterrània fins al Pamir. Per una visió de conjunt: de Roma a Xang’an.

Curs a càrrec de Víctor Pallejà de Bustinza, arabista i islamòleg. Investigador i professor associat de la UPF. Es expert en pensament islàmic i historia de les religions. Estudiós i viatger, filòleg en llengua àrab, diplomat a la Sorbona (EPHE Vº). Investigador dins del Avicenna Project European Research Council (ERC) i darrerament professor a la UPF. Ha estat ensenyant també a les universitats de New Haven, Universitat d’Alacant, Universitat Internacional de Catalunya i Universitat Oberta de Catalunya. Ha participat com expert a desenes de col·loquis internacionals dels últims decennis i a impartit prop de dos centenars de conferències. És investigador en sufisme (tasawwuf) i pensament medieval. Coneixedor de la tradició lul·liana, és especialista en Ibn 'Arabî; és traductor de les seves “Las iluminaciones de la Meca” (Siruela, 1996). Ha viatjat extensivament i manté contactes regulars amb mestres tradicionals i intel·lectuals des del Marroc fins a Tadjikistan i la índia. Coneix l’Àsia central, a més a més de Turquia, Iran, Uzbekistan, Azerbaijan i Tadjikistan, entre  d’altres països.

Data
23/01/2018 > 01/02/2018
Horari

Del  23 de gener a l'1 de febrer, cada dimarts i dijous de 19:00 a 20:30

6 hores, 4 sessions d'1,5 hores

Lloc
Seu de Casa Àsia Pavelló de Sant Manuel. Recinte Modernista de Sant Pau Sant Antoni Maria Claret, 167 08025 Barcelona
Entrada
48 euros
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Pavelló de Sant Manuel. Recinte Modernista de Sant Pau | Sant Antoni Maria Claret, 167 | 08025 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest