Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Curs: "Les fonts del teatre a Àsia"

Curs: "Les fonts del teatre a Àsia"

Curso:

Aquest taller neix amb el desig d'introduir alguns conceptes de teatre oriental que encara que moltes vegades utilitzem, ho fem de manera inconscient i intermitent. Són conceptes i percepcions basades en l'aprofundiment de l'acció corporal en l'escena.


Els actors orientals responen a codis absoluts en els que aprofundeixen. Aquestes regles permeten que aquest art sigui tancat i sense evolució però aliè a les intrusions. Durant la representació es pot observar com els actors es mouen utilitzant tècniques corporals que no estan relacionades directament amb els moviments quotidians. Realitzen moviments mínims amb un ús màxim de la seva energia, tot el contrari a occident. Es serveixen de processos d'incomoditat corporal que els obliga a buscar la manera de preservar l'equilibri a través de les oposicions.

L'actor occidental té una formació més lliure que l'oriental. Però tampoc persegueix cap telos espiritual o ritual. A occident ens centrem més en la forma de l'obra que en la forma de l'actor. L'actor no és considerat l'instrument essencial del teatre i aquell que necessita una introspecció constant en el seu art. El teatre oriental enfoca la seva feina al control de la respiració, a la desacceleració d'algunes funcions corporals. Accions que contenen el màxim d'intensitat a la mínima activitat possible.

L'objectiu principal d'aquest taller d'introducció al teatre oriental és entrenar la semiòtica corporal. Això vol dir aplicar l'entrenament per millorar l'agilitat del cos perquè sigui el més mal·leable possible i que no oposi resistència ni bloqueig. Alliberar-se de les limitacions naturals tot treballant sobre l'eix, el pes i situar-se a un espai determinat. El cos ha de ser una eina que ens ajudi a crear, no un impediment durant la creació. Ser concret en cada acció.

Per tot això s'han d'aplicar exercicis de tradicions teatrals de l'Índia, del Japó, la Xina, o Bali i de grups europeus que van desenvolupar profundament l'estudi d'aquestes disciplines desconegudes segles enrere a Europa.

Metodologia:

La metodologia intenta distanciar-se de l'aprenentatge habitual que es du a terme en moltes escoles. No es tracta de donar mastegat un material perquè l'alumne ho aprengui i ho repeteixi. Res més lluny. Es tracta de donar les bases perquè s'aprenguin diferents punts de partida, i l'alumne es converteixi en un investigador autònom i busqui ell mateix les maneres d'aprofundir en una matèria que podia ser desconeguda per a ell.

L'objectiu és anar a poc a poc introduint l'ofici d'actor. Donar eines perquè cadascú pugui aprofundir en allò que considera important, o allò que pensa que ha de canviar.

Per això, no es facilitarà cap objectiu. L'objectiu és la subjectivitat de cada persona cap a les seves pròpies metes i desitjos personals.


Professor:

Curs a càrrec de Daniel Ginebroza Conde, teatròleg desenvolupador d'una alternativa teatral: "El teatre hauria de ser un mitjà per arribar a les persones i no al revés". Investiga el coneixement de l'ésser humà com un aprenentatge a través del cos.

Va estudiar a la Real Escola Superior d'Art Dramàtic de Madrid, i a la Rose Bruford College a Anglaterra. Va seguir formant-se tot assistint a diversos cursos, com el Curs per a Joves Actors al Teatre de l'Abadia (Madrid), Introducció al Mim Corporal a MOVEO (Barcelona), sobre l'Art Secret de l'Actor a la seu de l'Odin Teatret (Dinamarca), sobre l'estudi del Teatre Eurasià a la seu del Teatre Potlach (Itàlia), al costat de Yoshi Oida (França), sobre l'Entrenament Contemporani de l'Actor amb Igor Zolotovitsky (Teatre de l'Art de Moscou), la Veu que dansa (Anna Caixach) o taller de Teatre Nôh (Mestre Taneda).

S'ha beneficiat de residències a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats durant l'any 2017, per desenvolupar un treball de recerca que es titulava Amleth, una deconstrucció cultural; i una altra a La Central del Circ, per a realitzar un treball d'aprofundiment sobre el cos a partir de la pràctica d'exercicis acrobàtics.

Actualment està acabant el Grau de Filosofia a la UNED i treballa com a educador per a diversos centres. És cofundador de l'Associació d'Investigació Teatral i Humanística, per la qual col·labora realitzant diferents activitats amb l'objectiu d'apropar el teatre a les persones introduint conceptes humanístics i científics. Alhora, codirigeix ​​l'Espai de creació i coneixement, en el qual, entre d'altres funcions, reuneix un grup interdisciplinari que treballa per mostrar com el teatre, a partir d'investigacions sociològiques, pot ser el marc idoni per crear un espai d'intercanvi de coneixements.


Material:
Roba còmoda. Estoretes per a aquells que no vulguin fer els exercicis de terra amb contacte directe. Llibreta per als que volen prendre notes. Aigua. Ganes d'experimentar.

Dirigit a:

Pot assistir qualsevol persona que ho desitgi. Els assistents al taller no necessiten experiència ni preparació prèvia. Cadascú sap on es troba o si no ho descobrirà. De la mateixa manera cadascun traçarà el camí que vulgui seguir sense la necessitat de sentir-se lligat als desitjos dels altres participants.

 

Els alumnes tindran a la seva disposició, segons disponibilitat, el servei de biblioteca d’aula amb material bibliogràfic complementari al curs.

Data
26/05/2018 > 16/06/2018
Horari

Del 26 de maig al 16 de juny de 2018, cada dissabte de 10.00 h a 13.00 h
Durada total del curs i número i durada de les sessions: 12 hores, 4 sessions de 3 hores.

Lloc
Seu de Casa Àsia
Recinte Modernista de Sant Pau
Pavelló de Sant Manuel
c/ Sant Antoni Maria Claret, 167
Barcelona

Entrada
Preu: 96 euros.
Organitza
Casa Àsia

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest