Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Cultura > Casa Àsia al Heroes Manga Madrid

Casa Àsia al Heroes Manga Madrid

Casa Asia en Héroes Manga Madrid - IMG 2

Casa Àsia participa de nou en aquesta segona edició de Heroes Manga Madrid, que se celebra els propers 7 i 8 d'abril amb un estand i un programa d'activitats. Aquest esdeveniment mostra l'interès d'un ampli públic per la cultura japonesa, la popularitat és indiscutible.

Amb aquests antecedents, Casa Àsia presenta un programa de conferències i converses amb professionals i artistes vinculats amb la cultura japonesa, que parlaran sobre temes relacionats tant amb la seva pròpia experiència com amb els fenòmens més rellevants d'aquest món i aquest país, que Roland Barthes identificava amb el país de l'escriptura. L'imaginari que es deriva del sistema simbòlic elaborat a partir dels signes constitutius d'aquesta gran civilització ha tingut un gran impacte a occident. La programació de Casa Àsia contempla una iniciació, la cultura japonesa, les interseccions entre l'home i el robot en l'era de la cibercultura, les múltiples connexions entre el manga i el jardí japonès, el viatge de la cal·ligrafia japonesa i l'anime i la "experiència japonesa" d'algú que acaba sent l'introductor de la cultura manga a la premsa espanyola fa uns anys.

Programa

Dissabte 7 d'abril

-Introducció a la cultura japonesa

Per Maria Martínez, investigadora
Presenta Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia i directora de l'Asian Film Festival
ORIENTAL TOWN-CONFERENCE ROOM. De 11.00 h a 12.00 h.

María Martínez emprendrà un recorregut per la cultura japonesa a manera d'iniciació per a un públic interessat en desxifrar les claus d'una civilització a la qual no és fàcil apropar-se. A partir de la seva pròpia experiència al país nipó, tractarà de transmetre el seu coneixement d'una cultura en aparença molt diferent de la nostra però amb la qual compartim molts punts en comú.

-La Bambola i il Robottone en l'era de la cibercultura

Per Moncho Takigawa, expert en animació i antropologia visual
Presenta Menene Gras Balaguer
ORIENTAL TOWN-WORKSHOPS. De 18.00 h a 19.00 h.

Moncho Takigawa farà un recorregut per les coordenades de la problemàtica identitat de la cultura japonesa, a partir de les claus anticipades al manga i l'anime Ghost in the shell i la seva traducció en els paisatges d'Ogura Hiromasa, analitzant les interseccions entre el fetitxe eròtic, el triomf de les màquines i l'exaltació de l'horror a la cibercultura japonesa actual.

Diumenge 8 d'abril

-El jardí japonès i el manga

Conversa amb l'artista Esther Pizarro
Modera Menene Gras Balaguer
ORIENTAL TOWN-WORKSHOPS. De 16.00 h a 17.00 h.

L'autora del projecte expositiu "Un jardí japonès: Topografia del buit" que es va inaugurar en Escorxador Madrid l'any 2014, itinerant posteriorment a Barcelona, ​​Granada, Sant Sebastià, Segòvia i de nou Madrid, reflexionarà sobre la relació que s'estableix entre el jardí japonès i el manga. El jardí com localització espacial, la estètica i simbolisme són una clau essencial per entendre la cultura japonesa, una cultura que es manifesta amb força en el manga i l'anime.

-El viatge de la cal·ligrafia japonesa i l'anime

Conversa amb l'artista Noni Lazaga
Modera Menene Gras Balaguer
ORIENTAL TOWN-CONFERENCE ROOM. De 18.00 h a 19.00 h.

Durant la seva llarga estada al Japó, Noni Lazaga va fer el seu aprenentatge en l'àmbit de la cal·ligrafia i amb cal·lígrafs japonesos, que al seu torn la van introduir en el món del paper fent-li descobrir la importància d'aquesta civilització que ha sabut com cap altra fer compatibles tradició i modernitat. Així que l'artista parlarà de la cal·ligrafia i de l'anime revelant les claus que l'han fet tan popular i valorant el seu potencial a l'hora d'abordar fenòmens que caracteritzen aquesta societat.

-L'experiència japonesa

Conversa amb Javier Martín Domínguez, president del Club Internacional de Premsa de Madrid
Modera Menene Gras Balaguer
ORIENTAL TOWN-CONFERENCE ROOM. De 19.00 h a 20.00 h.

L'ex corresponsal de La Vanguardia al Japó, Javier Martín Domínguez, i actual president del Club Internacional de premsa de Madrid, ens oferirà una mirada directa sobre una cultura canviant que evoluciona sense perdre de vista les seves arrels. El seu testimoni servirà per posar-nos en contacte de primera mà amb una cultura els signes demostren la nostra ignorància sobre aquest tema.

Maria Martínez

Ha realitzat estudis d'Àsia i Àfrica, i s'ha especialitzat en la cultura japonesa a la Universitat Autònoma de Madrid. Fa uns anys, va decidir viatjar al Japó per conèixer millor la seva cultura. L'arribada al nou país, va suposar un gran desafiament en tots els sentits, i va ser també un punt d'inflexió tant en la seva vida d'estudiant com en la seva vida personal. Durant la seva estada a la Universitat d'Estudis Estrangers de Tòquio, va decidir introduir-se en la societat i la cultura japonesa a partir de diferents perspectives i àmbits. Perseguint aquest objectiu, va treballar com a professora voluntària per apropar l'anglès i l'espanyol als nens amb pocs recursos interessats a estudiar les dues llengües.

Moncho Takigawa

Moncho Takigawa és especialista en animació i en antropologia visual. A més dels seus estudis sobre el neopop japonès i la poètica de les imatges, ha comissariat exposicions sobre cinema i interpretació dels paisatges culturals a Tòquio i Nova York, entre altres llocs. La seva recerca se centra en els desajustos entre els codis visuals i les construccions de sentit en les societats japonesa i occidental.

Esther Pizarro

Va concloure els seus estudis de Belles Arts a la Universitat Complutense de Madrid el 1990, es va especialitzar en escultura, i l'any 1995 es va doctorar en Belles Arts. Al llarg del seu recorregut professional ha rebut nombroses beques de caràcter internacional entre les que destaquen la Beca Fulbright Postdoctoral (Califòrnia State University, Estats Units, 1996), la Beca d'Arts Plàstiques del Col·legi d'Espanya a París (1999) i finalment la Beca de Pollock-Krasner Foundation (Nova York, Estats Units, 2003). Les escultures d'Esther Pizarro s'han caracteritzat per la motivació de l'artista davant el teixit urbà de les urbs. Un teixit en el qual es barregen passat i present, la racionalitat de l'urbanisme i l'empremta sentimental d'allò viscut o el que queda per viure, i on també prenen presència simultània l'existència i el projecte. A més, moltes de les seves instal·lacions es fan realitat en l'espai públic. En definitiva, l'urbanisme, la topografia i l'arquitectura són temes molt recurrents en les seves creacions. En la seva obra itinerant Un jardí japonès: Topografia del buit pretén representar entre altres coses la topografia de la vacuïtat del país nipó.

Noni Lazaga

Noni Lazaga és una artista multidisciplinària espanyola que ha desenvolupat un fort interès cap a la dualitat entre Orient i Occident. Llicenciada en pintura i gravat per la Universitat Complutense de Madrid, va rebre el títol de Doctora en Belles Arts en l'especialitat de dibuix per la UCM. Li han estat atorgades tres beques; la primera el 1989 al Caire, la segona beca l'any 1994 a Tòquio i finalment al 2005-2006 la beca a República Dominicana. L'artista va gaudir d'una residència a Mino, Japó, l'any 1998. Noni Lazaga ha publicat dos llibres, Washi. El paper japonès (2000), que és un diari exhaustiu en el qual recull els fonaments, història i procedència del paper d'arròs; i La cal·ligrafia japonesa. Origen, evolució i relació amb l'art abstracte occidental (2007), en què analitza la disciplina des d'un punt de vista històric, filosòfic, tècnic i artístic.

Javier Martín Domínguez

Llicenciat en Ciències de la Informació (Periodisme) i amb un màster en Comunicació, Javier ha estat corresponsal de RNE i TVE a Washington i Nova York durant una dècada, i de La Vanguardia per Extrem Orient, amb base a Tòquio. Ha dirigit el Documental entre altres publicacions i escriu habitualment en la premsa espanyola. Actualment és el president del Club Internacional de premsa de Madrid.

Data
07/04/2018 > 08/04/2018
Horari
Dissabte 7 i diumenge 8 d'abril
Lloc
IFEMA Recinto ferial de Madrid
Pabellón 8
Av. Partenón, 5
Madrid
Organitza
Héroes Manga Madrid, amb la col·laboració de Casa Àsia.

Informació relacionada

Desplegable

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest