Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Curs: "Un tràveling pel cinema asiàtic"

Curs: "Un tràveling pel cinema asiàtic"

Curso: “Un travelling por el cine asiático” 700

En la segona edició d'aquest curs, organitzat per Casa Àsia amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i CineAsia, tornem amb un travelling des del classicisme de Kurosawa als live-action moderns, a l'anime, passant pel cinema coreà i xinès, la indústria del cinema a l'Índia més enllà de Bollywood, per acabar fixant la mirada al cinema del Sud-est Asiàtic: Filipines i Tailàndia, entre d'altres. Un travelling en què obtindrem les claus per veure cinema asiàtic.

"Un travelling pel cinema asiàtic" es complementa amb 6 projeccions a la Filmoteca de Catalunya d'una selecció de pel·lícules asiàtiques en Versió Original Subtitulada (VOS). L'accés a les projeccions és gratuït i voluntari per a les persones matriculades.

Després de cada projecció hi haurà una presentació a càrrec de CineAsia i un cinefòrum. Les pel·lícules seleccionades són Rashomon d'Akira Kurosawa (1950), El viatge de Chihiro de Hayao Miyazaki (2002), Hierro 3 de Kim Ki-duk (2004), Ash is the Purest White de Jia Zhang-ke (2017), Chubgking Express de Wong Kar-wai (1996) i Dor de Nagesh Kukunoor (2006).

SESSIONS

1. Deu claus per veure cinema asiàtic
A través d'un recorregut per les cinematografies asiàtiques que desenvoluparem en les diferents sessions, donarem deu claus que ens introdueixen en aquest cinema.
A càrrec d'Enrique Garcelán.
Dilluns 14 de gener de 2019 de 19.00 h a 21.00 h

2. El cinema del Japó: del classicisme de Kurosawa als live-action moderns.
Des dels anys 50, en què la cinematografia japonesa es fa present a Occident a través dels films d'Akira Kurosawa o Yasujiro Ozu, aquesta cinematografia s'ha diversificat al llarg del temps, tant en gèneres com en cineastes: des del terror de The Ring, a la justícia poètica de Takeshi Kitano, des dels clàssics, a les noves propostes procedents del manga.
A càrrec d'Enrique Garcelán.
Dilluns 21 de gener de 2019 de 19.00 h a 21.00 h

3. L'anime: descobrint un univers nou animat
Des de la irrupció de Pixar, el món de l'animació s'ha obert, més enllà de les típiques produccions americanes. Aquest fet ha permès a l'espectador conèixer i obrir-se altres formes de veure l'animació, introduint-se un concepte, com és l''anime': l'animació realitzada al Japó, o el cinema d'animació procedent d'altres països asiàtics.
A càrrec d'Eduard Terrades Vicens.
Dilluns 28 de gener de 2019 de 19.00 h a 21.00 h

4 i 5. El Ying i el Yang del cinema coreà: l'entrada en joc de Corea
El Ying i el Yang del cinema coreà: l'entrada en joc de Corea. El cinema de Corea ha estat invisible al llarg de la història: ja sigui per les diferents ocupacions del seu territori, la guerra civil que va separar a la Península coreana al Nord i el Sud, i els anys de dictadura fins a l'arribada de la democràcia. Què ha passat amb el cinema coreà a partir de 1999?
A càrrec de Gloria Fernández i Víctor Muñoz.
Dilluns 4 i 11 de febrer de 2019 de 19.00 h a 21.00 h

6 i 7. El ressorgir del gegant asiàtic: el cinema a la Xina es desperta.
La inauguració de 20 sales de cinema al dia a la Xina és un fenomen que ens dóna una dimensió del que està suposant en l'actualitat la indústria de cinema xinès. Repassarem totes les generacions en les quals es divideix la cinematografia de la Xina, a més a més d'analitzar la indústria de Hong Kong. Els nous temps d'expansió global ens porten treballs en què no és estrany veure a les dues cinematografies unint les seves forces en superproduccions d'explotació internacional.
A càrrec d'Enrique Garcelán i Victor Muñoz.
Dilluns 18 i 25 de febrer de 2019 de 19.00 h a 21.00 h

8 i 9. Més enllà de Bollywood: descobrint les indústries del cinema indi.
L'Índia, amb els seus 1.200 milions d'habitants i les seves 22 llengües oficials, suposa un entramat cultural multilingüístic que propicia la presència de diferents cinematografies, totes elles unides per la llum, el color i la música. Des de Bollywood a Kollywood, el cinema indi fagocita a qualsevol altra expressió cinematogràfica internacional al seu país.
A càrrec d'Enrique Garcelán i Gloria Fernández.
Dilluns 4 i 11 de març de 2019 de 19.00 h a 21.00 h

10. Una mirada al cinema del Sud-est Asiàtic: Filipines, Tailàndia...
A més a més dels grans referents asiàtics, cadascun dels països del sud-est asiàtic presenta una diferent idiosincràsia en la seva forma d'entendre el cinema. Des de les problemàtiques de col·lectius, a la incomunicació de la joventut, passant pels deutes històriques (que se salden a través del cel·luloide). Què aporten aquestes cinematografies al conjunt del cinema asiàtic?
A càrrec de Gloria Fernández.
Dilluns 18 de març de 2019 de 19.00 h a 21.00 h

Cicle de cinema en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya:
El curs es complementa amb una selecció de pel·lícules asiàtiques que es projectaran a la Filmoteca de Catalunya, els dos últims dijous del mes (dues sessions mensuals) a les 17 hores, entre els mesos de gener i març de 2019. L'alumnat que ho desitgi tindrà accés gratuït a les sessions, que comptaran amb una presentació a càrrec de CineAsia, així com un cinefòrum, en finalitzar la sessió.

Les pel·lícules previstes per a aquesta II edició són*:
Els somnis de Akira Kurosawa: dijous 21 de febrer de 2019 a les 17.00 h a la Filmoteca de Catalunya
El viatge de Chihiro de Hayao Miyazaki: dijous 28 de febrer a les 17.00 h a la Filmoteca de Catalunya
Hierro 3 de Kim Ki-duk, dijous 14 de març a les 17.00 h a la Filmoteca de Catalunya
Chungking Express de Wong Kar-wai, dijous 14 de març a les 17.00 h a la Filmoteca de Catalunya
Ash is the Purest White de Jia Zhangke, dijous 21 de març a les 17.00 h a la Filmoteca de Catalunya
Dor de Leena Yadav, dijous 28 de març a les 17.00 h a la Filmoteca de Catalunya

* Pendents de confirmació amb la Filmoteca segons disponibilitat de la còpia

L'alumnat tindrà, segons disponibilitat, el servei de biblioteca d'aula amb material bibliogràfic complementari al curs.

Professorat:

Gloria Fernández
Iniciadora del projecte CineAsia l'any 2003. Des de 2009 forma part del comitè de programació del Festival de cinema de Sitges i del Festival de Granada-Cinemes del Sud. Ha impartit classes de cinema asiàtic a la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat Internacional de Catalunya, (UIC), la Universitat de Màlaga (UMA), a més d'en escoles de cinema, com ara la ESCAC i La Casa del Cinema.

Enrique Garcelán
Iniciador del projecte CineAsia l'any 2003. Des de 2009 forma part del comitè de programació del Festival de cinema de Sitges. Ha impartit classes de cinema asiàtic a la UB, UAB, UIC, UMA, a més d'en escoles de cinema, com ara l'Escola de Sant Antonio dels Banys (Cuba), l'ESCAC i La Casa del Cinema.

Víctor Muñoz
Col·laborador de CineAsia des de l'any 2009, Víctor és especialista en cinema japonès i coreà. Amant del cinema d'animació, i de les sèries coreanes, ha impartit diferents seminaris a La Casa del Cinema i la xarxa de Biblioteques de Barcelona.

Eduard Terrades
Col·laborador de CineAsia des de l'any 2009 i especialista en cinema japonès. Amant del cinema d'animació i dels mangas, ha impartit diferents seminaris a la xarxa de Biblioteques de Barcelona.

Data
14/01/2019 > 18/03/2019
Horari
Del 14 de gener de 2019 al 18 de març de 2019, cada dilluns de 19.00 h a 21.00 h
Els dos últims dijous a les 17 hores dels mesos de gener, febrer i març de 2019.
Durada total del curs i número i durada de les sessiones: 20 hores, 10 sessions de 2 hores + accés gratuït i voluntari a les 6 projeccions a la Filmoteca de Catalunya.
Lloc
10 sessions a Can Jaumandreu (Carrer Perú, 52, Barcelona): del 14 de gener de 2019 al 18 de març de 2019, cada dilluns de 19.00 h a 21.00 h + 6 projeccions a la Filmoteca de Catalunya (Plaça de Salvador Seguí, 1- 9, Barcelona) els dos últims dijous a les 17 hores dels mesos de gener, febrer i març de 2019.
Entrada
130 euros per les 10 sessions de 2 hores de Casa Àsia. Les deu primeres persones que es matriculin rebran el primer dia del curs l'Anuari CineAsia Vol.2
Organitza
Casa Àsia, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i CineAsia.

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest