Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Curs: "Les escriptures d'Àsia"

Curs: "Les escriptures d'Àsia"

Curso:

El curs és una introducció general al naixement i extensió dels sistemes d'escriptura a Àsia. Ofereix una presentació panoràmica de les diferents escriptures utilitzades a través dels temps, les seves relacions i les seves diferents maneres de reflectir les llengües.

El curs explica la riquesa de maneres d'escriure a Àsia a partir dels trets específics de cada cultura, les seves necessitats comunicatives, els recursos del seu entorn i les diverses característiques de les llengües a representar. L'evolució de les escriptures d'Àsia es mostra com un reflex notable dels grans processos de contacte i difusió culturals que han recorregut el continent al llarg de la seva història.

Programa:

SESSIÓ 1:

Què són i com apareixen les escriptures

Escriure per propagar la paraula. Dibuixar i escriure. Llengües i escriptures. Materials d'escriptura en les diferents cultures. Els tipus d'escriptures del món. Ideogrames i fonogrames. Funcions socials de l'escriptura i dels textos escrits.

SESSIÓ 2:

L'escriptura neix a Àsia

Els focus de l'aparició de l'escriptura en el món. La història comença a Súmer. Comptar, anotar, escriure: Els orígens culturals de l'escriptura cuneïforme. L'herència de l'escriptura mesopotàmica.

SESSIÓ 3:

Les escriptures semítiques

La propagació de l'escriptura egípcia per Àsia. Abjads i abugidas: Estructures de les escriptures semítiques. De l'escriptura aramea a l'escriptura manxú: El llarg camí al Pacific.

SESSIÓ 4:

Les escriptures de l'Índia

L'escriptura de l'Indus i la seva evolució. L'arribada del model semític a l'Índia. Les escriptures històriques del subcontinent indi. Les escriptures del sud-est asiàtic.

SESSIÓ 5:

El món de l'escriptura xinesa

D'endevinar a escriure: Formació i característiques de l'escriptura xinesa. Les dimensions visuals de la paraula. El paper de la cal·ligrafia. Difusió del model xinès per l'Àsia oriental. Les escriptures del Japó.

SESSIÓ 6:

Noves escriptures històriques

Influència dels models semític i xinès al naixement d'altres escriptures a Àsia. Raons i funcionament de les noves escriptures. Les escriptures de l'Àsia Central. L'escriptura tibetana. L'escriptura coreana.

SESSIÓ 7:

Les escriptures d'Àsia en la modernitat

La difusió de les escriptures àrab, ciríl·lica i llatina per Àsia. Alteracions de les escriptures asiàtiques en l'era colonial. Perspectives de les escriptures autòctones d'Àsia en el món global.

Curs a càrrec de:
Miguel Peyró, doctor en Filologia, especialista en antropologia lingüística dels pobles nòmades d'Àsia Central. Ha estat comissari general de l'exposició Escriptures: Símbols, Paraules, poders del Museu de Cultures del Món de Barcelona (2015-2016). Membre del comitè organitzador de l'última trobada internacional sobre sistemes d'escriptura, Graphemics in the 21st Century: From Graphemes to Knowledge, celebrat a Brest (2018). Ha publicat diversos estudis acadèmics sobre les escriptures i les seves dimensions comunicatives i culturals, i ha assessorat sobre sistemes d'escriptura a institucions com el Museu Etnològic i el Museu d'Història de Barcelona.

Data
21/01/2019 > 04/03/2019
Horari
Del dilluns 21 de gener al dilluns 4 de març, de 19.00 h a 21.00 h
Durada total del curs i número i durada de les sessions: 14 hores. 7 sessions de 2 hores
Lloc
Can Jaumandreu
Carrer Perú, 52
Barcelona
Entrada
112 euros.
Organitza
Casa Àsia

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest