Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Curs: "Introducció a la cultura i la història de Mongòlia"

Curs: "Introducció a la cultura i la història de Mongòlia"

Curso:

El curs és una presentació de la cultura mongol i la seva evolució a través dels temps. Aborda el tema tant des d'una dimensió social i històrica com des de la perspectiva de la pròpia cosmovisió d'aquest poble nòmada, dedicat tradicionalment al pasturatge de grans ramats per l'estepa d'Àsia Central.

Durant el curs recorrerem l'aventura cultural dels mongols des dels seus orígens mítics fins a la Mongòlia actual, enfrontada al repte de mantenir la seva pròpia identitat dins el món global.

PROGRAMA:

SESSIÓ 1:
Viatjant per l'estepa sense fi
Extensió i diversitat dels pobles mongols a l'actualitat. Els pastors nòmades d'Àsia Central. L'ecosistema de l'estepa. Formes de vida i visions del món en les cultures nòmades. El xamanisme mongol. El simbolisme dels animals. El paper central del cavall en el món mongol. La iurta com a habitatge i com a microcosmos. Els vincles dels mongols amb d'altres comunitats d'Àsia, aspectes històrics, culturals i lingüístics. Els pobles uralo-altaics.

SESSIÓ 2:
Al principi hi havia el Llop Blau
Els orígens històrics i mítics dels mongoles. Els pobles protomongols: Xianbi, Ruan-ruan i Kitan. El llibre "La Història Secreta dels Mongols". Estructures socials i polítiques dels nòmades d'Àsia: "gents de les tendes", clans i confederacions. Entre Pèrsia i Xina: Contactes tradicionals dels mongols amb les cultures sedentàries.

SESSIÓ 3:
Sota el "poder del Cel Etern"
Els mongols en la història d'Euràsia. Gengis Khan i la construcció de l'imperi mongol. La figura del Kan, entre el món nòmada i la teoria de l'estat xinesa. Aspectes socials i culturals de l'imperi mongol. El cavall, l'estrep i l'arc: les bases materials del sistema militar mongol. Del Vietnam a Polònia: L'expansió dels mongols per Àsia i Europa. Les invasions fallides del Japó i d'Egipte. Divisió de l'imperi mongol a la mort de Gengis.

SESSIÓ 4:
A la recerca del Rei dels Tàrtars
Expedicions i ambaixades europees a Mongòlia: els mongols en l'imaginari occidental medieval. Els kans mongols i el mite del Preste Juan. La crònica de Giovanni da Pian del Carpine. La relació de Benedykt Polak. Els viatges d'Ascelino di Lombardia i Willem van Rubroeck. L'ambaixada castellana de Ruy de Clavijo. Els viatges del català Antoni de Montserrat. Un viatge invers: L'ambaixada de Rabban bar Sauma a la cort de França.

SESSIÓ 5:
L'herència del Gran Kan
La fragmentació i sedentarització dels khanats mongols. Kublai Khan i la dinastia Yuan. L'Horda d'Or. El khanat persa de Il. El khanat Chagatai. Els mongols i l'expansió tsarista per Àsia Central. La divisió colonial de Mongòlia. Els mongols en la conquesta russa del Càucas. Sistemes d'escriptura dels mongols. Xamans, sacerdots bon i lames: Naixement i característiques del budisme mongol.

SESSIÓ 6:
Les iurtes vermelles
Poders emergents a l'Àsia Central en l'era moderna. La revolució i la guerra civil russes i les seves conseqüències a Mongòlia. "La carrera des del nomadisme a la indústria moderna": La construcció de la República Popular de Mongòlia. Choibalsan, l'Stalin mongol. L'eradicació de la cultura nòmada tradicional: El nou "ciutadà socialista mongol". Col·lectivitzacions i urbanització de Mongòlia. La creació d'Ulan Bator.

SESSIÓ 7:
Identitat personal, gènere i família en la societat mongol
Cultura tradicional i modernitat a Mongòlia. L'individu, la família i els vincles de parentiu entre els mongols. El lloc de les dones en la societat de Mongòlia. Les "activitats de dones" en la cultura mongol. La Mongòlia urbana i la Mongòlia rural actuals, tendències en les relacions interpersonals. Els reptes de la comunitat mongol davant la globalització.

Els alumnes tindran a la seva disposició, segons disponibilitat, el servei de biblioteca d’aula amb material bibliogràfic complementari al curs.

Data
18/03/2019 > 06/05/2019
Horari
Del dilluns 18 de març al dilluns 6 de maig de 19.00 h a 21.00 h
Durada total del curs i número i durada de las sessions: 14 hores 7 sessions de 2 hores
Lloc
Can Jaumandreu
Carrer Perú, 52
Barcelona
Entrada
Preu: 112 euros.
Organitza
Casa Àsia
Ponent
Miguel Peyró, doctor en Filologia i especialista en Antropologia Lingüística dels pobles mongols. Autor de diverses publicacions acadèmiques sobre el mongol i les llengües altaiques d'Àsia Central, entre elles el seu manual Introducció a la llengua mongol (Universitat de Granada, 2000). Ha treballat sobre els mongols i la seva llengua amb diferents universitats, entre elles la Universitat de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya i les universitats de Granada, Sevilla, Castella-la Manxa i Santiago de Compostel·la. És professor de l'assignatura de màster Llengües d'Àsia Oriental al programa de l'Institut Superior d'Estudis Lingüístics i Traducció de Sevilla i la Universitat de Còrdova, i analista sobre Mongòlia de l'Observatori Hispano-Rus d'Euràsia.

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest