Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Curs: "L'Índia i la Xina a través de la seva música"

Curs: "L'Índia i la Xina a través de la seva música"

Curso:

Aquest curs proposa un acostament a les cultures de l'Índia i la Xina a través de sengles gèneres musicals els quals cristal·litzen les característiques més significatives de les seves respectives tradicions, i que per tant són destacats representants de les mateixes, respectivament el Khayal i el Jingju.

Aquest curs gaudeix del reconeixement acadèmic de 1 ECTS a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.

L'objectiu és, en primer lloc, oferir les claus necessàries per entendre i apreciar els principals elements del sistema musical de cada gènere, i en segon lloc ia partir d'aquí, experimentar de manera directa el sistema de pensament i els principis estètics en els quals es fonamenten.

El curs proposa per tant un enfocament marcadament pràctic, en el qual l'escolta guiada i l'escolta activa són els principals mètodes. Els i les assistents al curs seran convidats a participar en senzills exercicis per al desenvolupament de capacitats auditives elementals, com l'entonació de notes clau o el seguiment amb la mà dels cicles rítmics, per als quals no cal cap tipus de formació prèvia en teoria o pràctica musical. Aquests exercicis podran a més continuar practicant-des de casa a través de la pàgina web desenvolupada específicament per al curs https://www.upf.edu/web/musicalbridges/india-xina-musica

El curs s'estructura en dos mòduls independents dedicats respectivament a l'Índia i la Xina.

En el primer es proposa al gènere de música clàssica indostana Khayal com a via d'accés a la cultura índia. El Khayal, un gènere que es consolida en el segle XVIII i que des de llavors predomina en el panorama de la música clàssica indostana, és un dels exponents més representatius dels principis d'aquesta tradició musical, i a través d'ells, del sistema de pensament subjacent. La història i la pràctica actual del Khayal reflecteix més la participació de les comunitats hindú i musulmana a la construcció de la identitat cultural de l'Índia.

Per l'acostament a la cultura xinesa, el segon mòdul proposa el gènere de teatre tradicional Jingju (comunament conegut com "òpera de Pequín"). La música al teatre tradicional xinès té un paper essencial, i en el Jingju arriba a una de les seves majors cotes de complexitat i refinament. Desenvolupat a llarg del segle XIX a Pequín, es va difondre per tota la Xina al llarg del segle XX i és considerat en l'actualitat com a tresor nacional. Les característiques de la seva música, en relació amb les altres disciplines artístiques que integren el teatre tradicional xinès, ofereixen una excel·lent oportunitat per experimentar els principis estètics que informen aquesta i altres categories plàstiques de l'art tradicional xinès. El seu desenvolupament històric permet a més apropar-se als processos socials i polítics que van motivar la seva formació i evolució fins a l'actualitat.

Una tradició musical és el resultat de la convergència dels sistemes de pensament, principis estètics, processos històrics i comportaments socials de les comunitats en què neix. Per poder entendre i apreciar un gènere musical d'una tradició particular, especialment procedents de cultures alienes a la pròpia, és necessària una certa familiarització amb els factors que li van donar origen i el vertebren. En conseqüència, la música ofereix una via d'accés a aquests factors d'una manera vivencial, no només a través de la compressió intel·lectual, sinó especialment a partir de l'experiència auditiva.

Contingut

Mòdul 1. L'Índia a través del Khayal (Lloc: Can Jamandreu, Perú 52)

Sessió 1 (2019.02.04): Introducció a la música tradicional de l'Índia. La divisió nord / sud: música indostana / música carnàtica. Els principals gèneres de la música clàssica indostana i el context històric-social de la seva formació. Altres gèneres musicals: música folklòrica, música popular, dansa, teatre.

Sessió 2 (2019.02.11): La dimensió rítmica de l'Khayal: el tambor taula, el concepte de tal, i la seva relació amb el pensament indi.

Sessió 3 (2019.02.18): La dimensió melòdica del Khayal: el llaüt tanpura, el concepte de rag, i la seva relació amb el pensament indi.

Sessió 4 (2019.02.25): El Khayal en concert. La seva estructura i anàlisi d'una interpretació completa. Conclusions: el reflex de la cultura índia a la música de Khayal.

Mòdul 2. La Xina a través del Jingju (lloc: Fundació Institut Confuci de Barcelona)

Sessió 1 (2019.03.04): Introducció a la música tradicional de la Xina. Música de tall, música folklòrica, música dels lletrats. La formació del teatre tradicional xinès i les seves divisions regionals. Context-històric social de l'aparició del Jingju.

Sessió 2 (2019.03.11): Convencionalismes i les quatre disciplines de l'intèrpret de Jingju. Actuació virtual i la seva relació amb l'estètica tradicional xinesa. Els personatges tipus: les veus del Jingju.

Sessió 3 (2019.03.18): L'estructura musical del Jingju i la seva relació amb la tradició literària xinesa. Dimensió melòdica i rítmica de les àries d'Jingju. L'acompanyament instrumental.

Sessió 4 (2019.03.25): El Jingju sobre l'escenari. Anàlisi d'una escena completa. Conclusions: el reflex de la cultura xinesa en la música del Jingju.

(La presentació d'aquests continguts pot ser alterada segons el desenvolupament del curs.)

Professorat:
El curs és impartit per Rafael Caro Repetto, etnomusicòleg especialitzat en música tradicional xinesa. Com a membre del projecte europeu CompMusic dut a terme al Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra, ha investigat els sistemes musicals de les tradicions estudiades en aquest projecte, incloent el Khayal indostano i el Jingju xinès. L'anàlisi del sistema musical d'aquest últim és l'objecte de la seva tesi doctoral. Rafael Caro ha participat en nombrosos congressos internacionals, és autor d'articles acadèmics relacionats amb aquests temes, i és freqüentment convidat com a professor o conferenciant per a la difusió d'aquestes músiques.

Data
04/03/2019 > 25/03/2019
Horari

Del dilluns 4 de febrer al dilluns 25 de març de el 2019, de 19.00 h a 21.00 h.
Durada total del curs i nombre i durada de les sessions: cada un dels dos mòduls consta de 4 sessions de 2 hores. El curs en la seva totalitat consta de 8 sessions de 2 hores, un total de 16 hores. El curs es pot prendre en la seva totalitat o un dels seus mòduls individualment.

Per inscriure a un sol mòdul la matrícula s'ha de fer mitjançant transferència bancària, abonant l'import de la matrícula d'1 mòdul (50 €).

1. Ingressar l'import del mòdul (50 €) al número de compte ES620081 0556 76 0001063309 (Banc Sabadell Atlàntic), a nom de Casa Àsia indicant el mòdul del curs.

2. Enviar el comprovant de pagament a educacion@casaasia.es especificant nom, cognoms, DNI, NIE o passaport, correu electrònic, telèfon de l'alumne i el mòdul del curs. Un cop rebut el comprovant de pagament amb les dades sol·licitades, Casa Àsia es posarà en contacte amb l'alumne.

IMPORTANT: La plaça només es garanteix un cop l'alumne hagi enviat el comprovant de pagament i hagi rebut l'email de confirmació. En el cas que el curs estigués complet, Casa Àsia realitzaria el reemborsament íntegre del curs. Casa Àsia es reserva el dret de poder anul·lar el curs, en aquest cas, procediria a la devolució total de l'import abonat al final del mes del curs. Un cop realitzada la inscripció, no es retornarà l'import de la curs per causes alienes a Casa Àsia.

Lloc
Mòdul 1
Can Jamandreu
Carrer Perú, 52
Barcelona

Mòdul 2
Fundació Institut Confuci de Barcelona
Sala polivalent
Carrer d'Elisabets, 10
Barcelona
Entrada
100 euros.
Organitza
Musical Bridges del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra, Casa Àsia i Fundació Institut Confuci de Barcelona amb el suport de RecerCaixa, un programa impulsat per la Obra Social ”la Caixa” amb la col·laboració de l'ACUP.

Informació relacionada

Desplegable
11-12-2018

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest