Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Economia i Empresa > Conferència "Emprenedoria social i desenvolupament sostenible: reptes al Japó rural de Tohoku"

Conferència "Emprenedoria social i desenvolupament sostenible: reptes al Japó rural de Tohoku"

Conferencia “Emprendimiento social y desarrollo sostenible: retos en el Japón rural de Tohoku” - img 2

L'emprenedoria social que, sense deixar de ser econòmicament sostenible, posa el benefici a llarg termini de la comunitat per sobre dels beneficis econòmics immediats de l'empresa i dels inversors, és un model d'emprenedoria que a Europa representa prop del 10% de les activitats econòmiques, emprant a més de 14,5 milions de persones (Social Economy - European Parliament, 2016).

Al Japó, país amb un alt sentit de la col·lectivitat i en què les empreses han assumit sovint algunes de les activitats reservades a occident als serveis socials (social housing, atur gairebé zero, feina vitalícia, etc.), aquest concepte és relativament recent, tot i que està en creixement i es centra en afrontar les dificultats pròpies de les societats econòmicament madures.

La reducció de la natalitat, l'envelliment de la població i l'incessant èxode dels joves cap a les grans ciutats, atrets per millors oportunitats laborals, són alguns dels desafiaments als quals s'ha d'enfrontar el Japó contemporani; desafiaments als quals, després del Gran Terratrèmol de l'Est del Japó de 2011, va caldre afegir els que van plantejar la reconstrucció post tsunami.

El tsunami va suposar una oportunitat per a l'afloriment de nous projectes d'emprenedoria social que, en treball amb les comunitats, impulsen un canvi gradual de perspectives i valors, una especial atenció a les peculiaritats de cada regió, amb la seva cultura i tradicions, i la creació de recursos econòmics locals que permeten recuperar un estil de vida més humà i sostenible en les àrees considerades perifèriques.

En aquesta conferència, Renata Piazza parlarà d'aquest Japó socialment compromès i presentarà les seves activitats com a emprenedora social al poble de To Iwate, regió de Tohoku, on, des de 2011, s'han desenvolupat interessants activitats de regeneració rural impulsades per antics i nous residents.

Renata Piazza

Siciliana, llicenciada en Filologia Japonesa per la Universitat de Venècia i Màster en Política Internacional d'Àsia pel SOAS, és Presidenta de l'Associació Hasekura Program (http://www.hasekuraprogram.com), fundada el 2013 com a plataforma per a l'intercanvi d' informació entre experts i professionals japonesos i europeus, involucrats en projectes de sostenibilitat mediambiental i innovació social.

Des de 2016 viu a la ciutat de Tono, prefectura d'Iwate, on segueix realitzant les activitats de Hasekura Program, mentre col·labora amb l'ONG To Natural Life Network, per a la promoció del turisme rural i responsable (https://tonoysknet.wixsite.com/tabi/english). També és membre fundador de la plataforma cultural i d'empoderament ciutadà to know (https://www.toknowjp.com).

Entre d'altres, ha activat un programa de pràctiques per a estudiants estrangers de filologia, gastronomia, artesania i economia i professionals europeus, amb l'objectiu de promocionar el coneixement de la cultura i tradicions locals de To i generar oportunitats per a la internacionalització i innovació de les mateixes.

PROGRAMA

> 18.00 h - 18.30 h: Acreditacions

> 18.30 - 18.40 h: Benvinguda a càrrec de:

Naohito Watanabe, Cònsol General del Japó a Barcelona

Emilia Pallàs Zenke, Directora Ejecutiva del departament de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat, Barcelona Activa.

> 18.40 h - 19.20 h: Conferència a càrrec de Renata Piazza, fundadora de l'Associació Hasekura Program, coordinadora NPO To Natural Life Network, i co-fundadora, to know.

> 19.20 h a 19.40 h: Intervencions a càrrec de:

Chiara Bombardi, President Slow Food Barcelona

German Llerena, Responsable projectes Educatius i Sostenibilidad Ajuntament de Sant Cugat

Marina Calls, Centre d'Artesania de Catalunya

Guilad Shaube, estudiant de filologia japonesa, UAB

>19.40 h - 19.55 h: Preguntes i debat amb les persones assistents

> 19.55 h a 20.00 h: Comiat i tancament

Data
08/05/2019 18:30 h
Horari
Dimecres, 8 de maig de 2019 a les 18.30 h.
Lloc
Sala Polivalent
InnoBA Centre per a la Innovació Socioeconòmica de Barcelona
Can Jaumandreu
c/ Perú, 52
Barcelona
Entrada
Entrada gratuïta amb inscripció prèvia.
Organitza
Consolat General del Japó a Barcelona i Barcelona Activa, amb la col·laboració de Casa Àsia.
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest