Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Cultura > Exposició: "El jardí xinès" per Benedetta Tagliabue

Exposició: "El jardí xinès" per Benedetta Tagliabue

Exposició:

L'arquitecta Benedetta Tagliabue és l’autora del projecte expositiu "El jardí xinès" que  es podrà visitar a partir del dijous 13 de juny a l’Espai Mercè Sala de l’estació Diagonal del metro de Barcelona.

El projecte, que  organitza Casa Àsia  i compta amb el suport de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), consisteix en un jardí format per dos grans murals i diferents elements ornamentals, a més de croquis, fotografies i videos sobre la arquitectura que Tagliabue ha mantingut durant tota la seva trajectòria.

La mostra, que s'inaugurarà el 20 de juny (11.00h) amb la participació de l'autora i representants de Casa Àsia i TMB, es podrà veure fins al 27 de setembre a l'espai expositiu que es troba entre els dos vestíbuls de la línia 5 de la estació, de dilluns a divendres de 10 a 20.00h.

L'actual proposta expositiva de Benedetta Tagliabue per a l'estació Diagonal del metro de Barcelona consisteix a introduir un jardí en un espai que no està concebut per complir amb aquesta funció. La seva proposta inclou dos murals de 28 m de longitud i 1.93 m d'alçada, amb fileres d'arbres i altres elements naturals que contribueixen a l'artificialitat del jardí, a més d'alguns croquis i fotografies de les seves obres.

L'exposició conté, al seu torn, quatre finestres virtuals amb imatges dels seus projectes, i en una d'elles extractes d'entrevistes, en què l'arquitecta descriu algunes de les seves obres i la seva manera d'entendre la pràctica de l'arquitectura.

Per a la directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia i comissària d'aquest projecte, Menene Gras Balaguer, "Tagliabue va acceptar el repte de realitzar un jardí xinès a l'Espai Mercè Sala Diagonal com una oportunitat per mostrar que un espai com aquest es pot" omplir "literalment d'arbres, encara que siguin dibuixats, i d'artefactes de vímet i bambú. Fets de materials orgànics, sense deixar d'imitar elements naturals, són part de l'arquitectura d'aquest espai ociós, i es proposen amb la intenció de fer referència a l'harmonia que correspon al jardí xinès, clàssic i contemporani ".

Per fer explícita la seva estratègia discursiva, l'arquitecta utilitza el dibuix, la fotografia i la imatge en moviment; però en aquest cas també recorre a la papiroflèxia per reproduir grues, lloros i galls d’indis, recordant que l'art de doblegar el paper es va originar a la Xina entre els segles I i II d.C.

L'exposició es completa amb una documentació exhaustiva sobre els projectes realitzats per Tagliabue particularment a la Xina, en tres pantalles juxtaposades, i recuperant nombroses entrevistes que s'han reunit en un altre document que es projecta en una quarta pantalla, per ntal que el públic pugui escoltar el discurs de l'arquitecta i vegi, al seu torn, el treball que ha realitzat en el transcurs de la seva trajectòria.

La conceptualització del jardí xinès per Benedetta es pot entendre, segons Gras, com un intent de domesticar el bosc i imaginar un paisatge els límits del qual s'imposen davant la necessitat de delimitar la distribució dels elements que el formen. El procediment per establir l'ordre en el caos aparent en què la naturalesa es desenvolupa, és per a ella la hibridació de sistemes i cultures que permeten identificar l'espacialitat del jardí, la definició del qual s'altera segons el paisatge o els paisatges que es suposen com el model ideal a què es fa referència i es pretén imitar.

Perfil

L'arquitecta Benedetta Tagliabue construeix des de fa anys a la Xina i una part important de la seva trajectòria l'ha feta en aquest país. Des de la realització del pavelló d'Espanya a Xangai 2010 fins al moment actual, ha participat en diferents projectes. Entre aquestes es troben un jardí a Xian, una ciutat a l'est de la Xina, on ella va interpretar el diàleg entre Orient i Occident, incorporant codis pertanyents a tradicions d'una i altra part del món.

La natura sempre ha estat clau en els projectes de Benedetta, entenent que la seva con-servació ha de ser sempre prioritària i que l'arquitectura sostenible ha d’imitar-la en la seva perfecció. El gran niu de Xangai va ser, sens dubte, una obra decisiva per a aquesta arquitecta que acaba de presentar el seu últim treball a Barcelona, el Centre Kalida Sant Pau, destinat a acompanyar i millorar la vida de pacients que reben tractament oncològic. La recent concessió de la Creu de Sant Jordi (2019) és un reconeixement que se suma a la llista de premis i guardons que ella ha rebut tots aquests anys, com acredita la seva biografia.

 

Data
13/06/2019 > 27/09/2019
Horari

Del 13 de juny al 27 de setembre 2019
Dilluns a divendres de 10.00 h a 20.00 h

Inauguració 20 de juny (11.00 h)

Lloc
Espai Mercè Sala a l'estació de Diagonal
Passeig de Gràcia, 1318
Barcelona
Entrada
Entrada gratuïta.
Organitza
Casa Àsia, amb la col·laboració de Miralles Tagliabue EMBT, Generalitat de Catalunya | Departament de Cultura i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB)
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest