Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Educació > Curs "Iconografia del budisme de Meditació a la Xina i el Japó"

Curs "Iconografia del budisme de Meditació a la Xina i el Japó"

Curso “Iconografía del budismo de meditación en China y Japón” - img 2

L'objectiu d'aquest curs es centra en revelar les característiques de les imatges generades en les institucions del budisme Ch'an de la Xina i Zen del Japó, com a base per a comprendre el budisme de Meditació.

Tot i que molts autors han assenyalat que és impossible dir què és el zen, des d'un punt de vista històric pot ser definit com una forma de budisme japonès que forma part d'un moviment religiós i cultural més ampli conegut com budisme de Meditació. Succeeix també que en moltes ocasions s'ha presentat al Zen com una tradició que menysprea les imatges, però es pot comprovar que en els seus establiments monàstics es troben instal·lades moltes pintures i escultures, les quals mostren diferents temes i maneres de representació.

Per tal de facilitar una aproximació a aquestes dues arts visuals en el context del budisme de Meditació, el focus principal es dirigirà a la interpretació dels temes que van ser escollits pels monjos d'aquesta tradició. No obstant això, abans de presentar els grups iconogràfics cal considerar la llegenda, la història i les fonts filosòfiques i religioses del budisme de Meditació; i reconèixer la fusió produïda en aquesta forma de budisme, mitjançant la qual s'integren alguns dels grans sistemes de pensament d'Àsia (principalment budisme, taoisme filosòfic i confucianisme), ja que aquesta fusió doctrinal condiciona la manera en què les arts són produïdes en aquest context.

Després de valorar els antecedents i la manera en què la doctrina del budisme de Meditació troba expressió en les arts, es procedirà a la descripció i anàlisi dels grups iconogràfics en aquest context cultural des de la perspectiva de la història de l'art, considerant les funcions que compleixen els diferents tipus d'obres i la seva varietat de significats. Per finalitzar, s'analitzaran des de la perspectiva de la psicologia dels missatges per al desenvolupament del coneixement personal expressats a través de les imatges d'aquesta forma de budisme. D'aquesta manera, amb la intenció d'aprofundir en els misteris que transmeten les imatges d'aquesta tradició d'Àsia Oriental, el tema s'abordarà des de les perspectives de la història de l'art i de la psicologia.

Les competències que es pretenen aconseguir amb aquest curs són les següents:

a- El reconeixement del budisme Ch'an xinès i Zen japonès com a part d'un context cultural més ampli denominat budisme de Meditació.

b- El coneixement dels mitjans d'expressió propis de l'escultura i la pintura, i la identificació de la gran diversitat de motius iconogràfics que apareixen integrats en aquest context cultural.

c La reflexió sobre diferents mètodes d'anàlisi d'imatges relacionades amb el budisme de Meditació avançats per reconeguts especialistes.

d- La capacitat de realitzar anàlisis sobre escultures i pintures generades dins d'aquesta tradició a partir de procediments innovadors (des de les perspectives de la història de l'art i la psicologia).

Continguts:

· Antecedents i desenvolupaments del budisme de Meditació a Àsia
· La visió del món en el budisme de Meditació i la seva expressió en les arts

Iconografia de l'escultura
· Escultura del budisme de Meditació
· Grups iconogràfics en l'escultura

Iconografia de la pintura
· Pintura del budisme de Meditació
· Grups iconogràfics a la pintura amb temes del panteó budista
· Grups iconogràfics a la pintura amb temes propis del budisme de Meditació

Abordatge de les imatges del budisme de Meditació des de la perspectiva de la psicologia · Missatges per al desenvolupament del coneixement personal i creatiu reflectits en la iconografia del budisme de Meditació

Professors:

Javier Villalba. Doctor en Geografia i Història (secció Història de l'Art) per la Universitat Complutense de Madrid. Com a especialista sobre el tema del budisme Zen i les seves arts relacionades, ha estat investigador al Departament d'Arts i Ciències de la Universitat de Tòquio (1997/98 i 2000) i docent en la Facultat d'Arts de la Universitat de Xile (2005- 2007) i en el Màster en Àsia Oriental-Estudis Japonesos de la Universitat de Salamanca (2011-2012 i 2013-2014). La seva tesi doctoral versa sobre el budisme Zen i les arts, i es troba accessible en http://eprints.ucm.es/4825/

És professor col·laborador de Casa Àsia des de 2006, on imparteix cursos sobre temes de la seva especialitat. També ha impartit cursos, seminaris i conferències en diverses capitals d'Amèrica Central i Amèrica del Sud, així com en diverses ciutats d'Espanya.

Patricia Díez. Llicenciada en psicologia per la UNED, i doctora en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid amb la tesi doctoral "Morir-se com a procés psicològic adaptatiu en el budisme: L'actitud resilient". La seva tesi doctoral es troba accessible en http://eprints.ucm.es/35148/

És professora de dues assignatures del "Curs Superior Universitari d'Instructor de Mindfulness" de la Universitat Rei Joan Carles, i membre de la secció de Psicologia Clínica i de la Salut del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Madrid, on ha impartit diferents conferències. En 2016 va ser coordinadora i conferenciant en el III Congrés Nacional de Psicologia, titulat "Tècniques psicoterapèutiques per al desenvolupament de l'actitud resilient durant el procés de morir des de la perspectiva budista". És també formadora del Centre ITAE, on treballa impartint cursos per a empreses reconegudes a nivell nacional i internacional. https://itaepsicologia.com/equipo-psicologico-itae/ Així mateix, és Psicòloga Sanitària, amb centre propi CS-12843 autoritzat per la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid. http://www.patriciadiezpsicologa.com/

Data
29/10/2019 > 17/12/2019
Horari
Del 29 d'octubre al 17 de desembre de 2019.
Dimarts de 19.00 a 21.00 h (Total de 16 h).
Es prega puntualitat.
Lloc
Centre Casa Àsia-Madrid
Palacio Marqués de Cañete
c/ Mayor, 69, 1a planta - Aula 2
Madrid
Entrada
Preu: 125 euros.
Organitza
Casa Àsia

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Cerca al web de Casa Àsia
Casa Asia a la xarxa:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Descobreix Àsia, país a país


  • Bann_bambu
  • Bann_interculturalidad
  • Bann_affbcn
  • Bann_europa
  • Bann_inhouse
  • Bann_turismo
  • Bann_innova
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Recinte de Can Tiana | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest