Casa Àsia

Accessos directesCap_casaasia
Cultura > Cicle de cinema "Retrospectiva: Shyam Benegal"

Cicle de cinema "Retrospectiva: Shyam Benegal"

Ciclo de cine

Casa Àsia, amb la col·laboració de l'Imagine India International Film Festival, presenta una retrospectiva de la producció del cineasta i guionista indi Shyam Benegal (1934, Tirumalagiri, Hyderabad), projectant vuit dels seus pel·lícules més reconegudes.

Benegal, juntament amb altres autors de la seva generació o anteriors a ell com Satyajit Rai (1921-1992), Adoor Gopalakrishnan (1941-) o Mrinal Sen (1923-), fa un cinema polític des d'una perspectiva innovadora i de gènere. Allunyat del que s'ha convertit en la popular indústria de les produccions que es coneixen com Bollywood, el seu cinema es construeix des d'un realisme i un naturalisme útils per transmetre el que succeeix en la societat en què viu. La seva capacitat per comunicar fa que l'espectador prengui consciència del clima sociopolític d'una societat extremadament complexa, com aquella en què s'enquadra cada producció. Reconegut autor, tant a nivell nacional com internacional, ha obtingut un gran nombre de premis i reconeixements entre els quals es destaquen el Padma Shri el 1976, el Padma Bhushan el 1991, el Dadasaheb Phalke Award (el premi més important que es concedeix al cinema indi), el 2007 i, finalment, el National Film Award for Best Feature Film in Hindi. A nivell internacional, la seva participació ha estat destacada, aconseguint representar a l'Índia en els Óscar amb la seva pel·lícula "Ankur" o rebent una nominació per la Palma d'Or pel seu film "Nishant". La primera part d'aquesta retrospectiva es comença a projectar a partir del pròxim 7 d'octubre fins al 28 d'octubre i la seva ampliació tindrà lloc, després de la clausura de l'Asian Film Festival (Barcelona, ​​el 12 de novembre).

PROGRAMACIÓ

Dissabte, octubre 7, 2017, 20.00 h
ANKUR, Dir. Shyam Benegal | Índia | 1974 | 130 '| VOSE Laxmi viu en extrema pobresa en un petit llogaret de l'Índia al costat del seu marit Kishtaya, que és sordmut. Marit i dona treballen per al propietari ric. El fill d'aquest propietari, Surya, cancel·la els seus estudis per tornar a casa a tenir cura de la finca, així com per a formalitzar el seu matrimoni amb Saroj, una noia que es veu obligada a contraure matrimoni quan és encara molt jove. La pel·lícula destaca per la seva absoluta claredat a l'hora de mostrar la vida rural i els seus detalls, així com la crueltat i brutalitat que suposa el sistema de castes. Així mateix, presenta un estudi de les relacions humanes, mostrant les seves fortaleses i debilitats. Ankur ha guanyat mig centenar de premis, tant nacionals com internacionals. L'any 1974 va ser nominada per al Golden Bear de la 24º edició del Festival Internacional de Cinema de Berlín.

Dissabte, octubre 14, 2017, 20.00 h
NISHANT, Dir. Shyam Benegal | Índia | 1975 | 140 '| VOSE Vishwam és el germà més jove del poderós i influent terratinent del poble. Aquest últim no farà res pel benestar i la protecció de la seva família, i de la mateixa manera farà servir la llei en el seu propi benefici. Un dia arriba al poble el nou professor amb la seva dona i el seu fill. Una nit, la dona és segrestada pels germans de Vishwam davant de tot el poble, sense que ningú aixequi la veu. El professor només trobarà consol en el capellà. La pel·lícula va guanyar en aquesta ocasió el National Film Award for the Best Feature Film in Hindi. Va ser seleccionada per competir per la Palme d'Or a Cannes (1976) i convidada a nombrosos festivals internacionals com el de Londres en 1976 o els de Melbourne i Chicago, tots dos el 1977.

Dissabte, octubre 21, 2017, 20.00 h
BHUMIKA, Dir. Shyam Benegal | Índia | 1977 | 140 '| VOSE Procedent d'una família de pobres i indigents, Urvashi és encoratjada per la seva mare Shanta a acceptar una relació amb un home molt més vell que ella, Keshav Dalvi. Aquest l'acull a casa seva i l'anima a explorar el seu talent com a artista. Després de convertir-se en una cantant i actriu famosa, Urvashi i Keshav es casen, a causa de la pressió i el xantatge emocional exercits per Keshav, el qual li recorda en tot moment que va ser ell qui les va acollir quan no tenien on anar. Però Uvashi aviat se sent desgraciada i incapaç d'acomodar a la seva vida de casada, ja que el seu marit es torna cada vegada més i més gelós. Bhumika va ser premiada amb dos National Film Awards (Índia). El 1978, va ser convidada al festival de cinema de Carthage i va rebre una Placa Daurada al Chicago Film Festival. En 1986 va ser convidada al Festival of Images d'Algèria.

Dissabte, octubre 28, 2017, 20.00 h
MAMMO, Dir. Shyam Benegal | Índia | 1994 | 130 '| VOSE Deprimit per l'abandó del seu pare, el jove Riyaz porta una vida miserable a Bombai, amb la seva àvia Fayyuzi. Tot d'una, reben la inesperada visita de la germana de Fayyuzi, Mammo. Aquesta s'havia casat amb un home de Lahore i, després de diversos anys de felicitat, queda desemparada i sola després de la mort del seu marit, decideix tornar a l'Índia. Aquesta família de classe mitjana, particularitzada per l'absència d'homes, lluita per aconseguir les coses més simples. Un relat commovedor que captiva l'espectador a través de la seva mirada simple sobre la vida i les experiències que aquesta ofereix, fixada en el període posterior a la partició de l'Índia i el Pakistan. Cada personatge té una història per explicar i la pel·lícula mostra les seves reflexions sobre la seva pròpia "realitat" individual, passada i present.

Data
07/10/2017 > 28/10/2017
Horari
Del 7 al 28 d'octubre. Dissabtes a les 20.00 h
Lloc
Cinemes Girona
c/ Girona, 175
Barcelona
Entrada
Preu: 3,5 euros
Preu abonats i socis dels Cinemes Girona: 2 euros
Organitza
Casa Àsia, Ambaixada de l'Índia, Imagine India i Cinemes Girona

Etiquetes

Desplegable
Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss
Casa Asia
Casa Àsia | Seu Social | Pavelló de Sant Manuel. Recinte Modernista de Sant Pau | Sant Antoni Maria Claret, 167 | 08025 Barcelona | +34 93 368 08 36
Centre Casa Asia - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ÀSIA 2016. Avís legal. Produït per rodest