14/05/2020 | | Activitats > Cultura

El programa e-Dialogues sorgeix davant la necessitat de replantejar la manera d’arribar als nostres públics de forma no presencial, entenent-se com un espai de trobada i debat, en l’àmbit de les arts visuals, arquitectura, cinema i literatura. Les corresponents sessions tindran periodicitat setmanal durant els mesos d’abril, maig i juny, i pot prolongar-se més enllà d’aquesta data. Els continguts es relacionaran amb discursos i narratives que posen en contacte orient i occident en el marc de l(es) culture(s) que identifiquen les diferents geografies d’un món global.

En aquesta quarta sessió d’e-Dialogues, Àngel Sala, director del SITGES Festival Internacional de cinema Fantàstic de Catalunya des de 2001, parlarà de la seva trajectòria i de la importància que ell concedeix al cinema asiàtic a la programació de festival. De fet, va ser un dels introductors de cinema asiàtic a Espanya juntament amb Carlos R. Ríos que llavors dirigia al BAFF Barcelona Asian Film Festival. Des de llavors el cinema asiàtic ocupa al festival pràcticament un terç dels títols que es projecten cada any. Es podria dir que en el transcurs de les gairebé 20 edicions de festival que ha dirigit, ha descobert a l’espectador espanyol cineastes asiàtics que han triomfat internacionalment, i alguns dels quals van fer el seu debut en aquest festival com el multipremiat Bong Joon-ho, quevaobtenir el 2006 el Premi Orient Express – Casa Àsia per The Host i que, a més de rebre la Palma d’Or en la passada edició de Cannes (2019), va guanyar 4 Oscars de l’Acadèmia: millor director, millor guió original, millor pel·lícula i millor pel·lícula estrangera (2020).
Per no haver de recórrer aquesta llarga trajectòria que té també el cinema asiàtic a SITGES n’hi ha prou amb revisar la programació de l’any passat per veure el nombre de títols projectats i cineastes convocats com els quals cal esmentar a continuació: A MEMORY OF THE WIND de Park Heungsik (Corea), BODIES AT REST de Renny Harlin (Hong Kong), BROTHER i Zatoichi de Takeshi Kitano (Japó), CHILDREN OF THE SEA d’Ayumu Watanabe (Japó), DANCING MARY de Sabu (Japó), DREADOUT de Kimo Stamboel (Indonèsia ), FLY ME TO THE SAITAMA d’Hideki Takeuchi (Japó), GHOST IN THE SHELL d’Iroaki Higashi, IDOL: WOO – SANG de Lee seu-Jin (Corea), KUNG FU MONSTER d’Andrew Lau (Hong Kong), DEMONS de Daniel hui (Singapur), EXPLOSIÓ demencial (MAD LOVE) de Tommy Chens i Somai Khamgron (Xina i Tailàndia), MISTERI DE LA NIT d’Adolfo Borinaga Alix Jr (Filipines), SUPER ME de Zhang Chong (Xina), THE FOREST OF LOVE de Sion suny (Japó), THE LONG WALK de Mattse Do (Laos), THE ODD FAMILY: ZOMB IE ON SURT de Lee Min – Jae (Corea), THE WONDERLAND de Keiichi Hara (Japó), THE WILD GOOSE LAKE de Diao Xinan (Xina), Unstoppable de Kim Min – Ho (Corea), WE ARE LITTLE ZOMBIES de Makoto Nagahisa (Japó), WHITE SNAKE de Amp Wong i Ji Zhao (Xina). A aquests llargmetratges cal afegir la breu retrospectiva de cineasta xinès KING HO (Pequín 1931-Taipei 1997) i els sis curtmetratges procedents de la Xina, Hong Kong i el Japó.
Casa Àsia ha estat vinculada amb aquest festival durant més de deu anys (2003-2012), amb la concessió del Premi Casa Àsia a la Secció Orient Express, entre 2003 i 2009, passant a dir-se Secció Casa Àsia successivament en les edicions de 2010, 2011 i 2012. No obstant, hem seguit mantenint la nostra relació de col·laboració amb aquest festival que considerem tan important no només per la seva aportació a la divulgació de cinema asiàtic a Espanya, sinó també per la seva continuada anticipació pel que fa a la projecció internacional de directors i títols pel seu suport a la indústria i la distribució cinematogràfica.
Àngel Sala (Barcelona, ​​1964) és director, guionista, crític de cinema i l’actual director de l’SITGES Festival Internacional de cinema Fantàstic de Catalunya des de 2001 fins al moment actual. Es va llicenciar en Dret per la Universitat de Saragossa, però no va trigar a dedicar-se a la crítica cinematogràfica. A més de col·laborar en diferents revistes i diaris, com el Periódico de Catalunya o com a assessor de programació cinematogràfica a TV3, ha escrit més de trenta llibres entre els quals cal destacar els següents títols: Cinema fantàstic i de terror alemany. 1913-1927 (2005), Univers Lynch (2006), El dimoni al cinema (2007), American Gothic. El cinema de terror USA. 1968-1980 (2007), El cinema de ciència ficció. Explorant mons (2008) o profanant el somni dels morts: Una història oculta de cinema fantàstic espanyol (2010). No obstant això, a més de crític de cinema també ha estat guionista de pel·lícules com Rottweiler (2004), Beneath the Still Waters (2004) i Mai he estat a Poughkeepsie (2013), que també va dirigir.

Aquesta activitat té lloc en el marc de el programa e-Dialogues conformat per una sèrie de sessions que tindran lloc setmanalment durant els mesos d’abril, maig i juny.

Ponents:

Ángel Sala, director del SITGES Festival International de cine Fantàstic de Catalunya.

Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia.

14/05/2020
Dijous 14 de maig a les 18.00 h
Inscripcions obertes.
Online. 24 horas abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir.
Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
Casa Asia