16/07/2020 | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El programa e-Dialogues sorgeix davant la necessitat de replantejar la manera d’arribar als nostres públics de forma no presencial, entenent-se com un espai de trobada i debat, en l’àmbit de les arts visuals, arquitectura, cinema i literatura. Les corresponents sessions seguiran tenint periodicitat setmanal fins a finals de juliol i de setembre a desembre de 2020, i es poden perllongar més enllà d’aquesta data. Els continguts es relacionaran amb discursos i narratives que posen en contacte orient i occident, al marc d’aquelles cultures que identifiquen les diferents geografies d’un món global.

En la tretzena sessió de el programa e-Dialogues, comptarem amb la participació de Frederic Amat (Barcelona, ​​1952), artista visual i escenògraf, la trajectòria del qual s’inicia al mateix temps en la pintura experimental i conceptual i en el teatre. Fabià Puigserver el va iniciar en el disseny i arquitectura de decorats i un dels seus primers èxits va ser la posada en escena i decorats d’El Públic (1986) de Federico García Lorca, que va realitzar en col·laboració amb Puigserver sota la direcció de Lluís Pascual al Piccolo Teatro de Milà i el Centre Dramàtic Nacional de Madrid. Des de llavors fins a la inauguració del Festival Grec 2020 amb A tocar!, de Baro d’evel, Frederic ha intervingut en el muntatge i disseny de l’espai escènic i vestuaris de més de mig centenar d’obres de teatre d’autors com Fernando Savater, Ramon del Valle-Inclán, Bernard Marie Koltès, Manuel de Falla, Friedrich Schiller i Samuel Beckett, entre d’altres. Juntament amb Cesc Gelabert va fer Preludis (2002), i va dirigir i va fer l’escenografia i el vestuari d’Oedipus Rex (2001) d’Stravinski i Cocteau. També ha dirigit els curtmetratges Viatge a la Lluna (1998) amb textos de Federico Garcia Lorca i música de Pascal Comelade i Foc al càntir amb textos de Joan Brossa i música de Carles Santos.
En la trobada que mantindrem amb Frederic Amat l’artista parlarà dels seus viatges a nord i a sud de l’Índia l’any 2000 durant sis mesos, arran del qual vam fer l’exposició Papers d l’Índia a Casa Àsia a l’any 2003 coincidint amb l’obertura de la seu a Barcelona. El projecte expositiu va constar de 100 dibuixos sobre paper (30x30cm), realitzats per l’artista durant la seva estada primer a nord de país i més tard al sud. “L’Índia et posseeix i ja no et deixa” deia l’artista quan va presentar aquests dibuixos en els quals deixava veure la transformació que aquest viatge va suposar per a ell. Transformació que ell relaciona amb el paper estètic del rasa en la tradició índia, consistent en la conversió d’una emoció en sentiment estètic. Les 100 obres que va presentar a Casa Àsia es poden interpretar com una continuació dels seus quaderns de viatge en els quals l’artista es deixa portar per reproduir amb tota llibertat l’aprenentatge d’una altra cultura que li subjuga.
Per a l’artista, que durant una llarga etapa de la seva vida no va deixar de viatjar al nord d’Àfrica, als EUA, a Mèxic, Llatinoamèrica i Àsia, el viatge et despulla i d’alguna manera t’allibera de prejudicis i t’exposa fent permeable l’entorn. Al 2010, va viatjar per primera vegada al Japó amb l’encàrrec de muntar un espectacle amb ballarins i músics japonesos, i va cridar Ki, paraula amb la qual feia referència al so que fan les fustes quan comença un espectacle Kabuki en un teatre. Frederic va compartir la direcció d’aquest projecte amb el coreògraf Cesc Gelabert amb el qual va residir durant un mes a Yamaga. Gelabert va actuar amb el ballarí de Butoh Katsura Kan i el ballarí de dansa contemporània Tomohiko Tsujimoto, en un escenari creat pel pintor, que al seu torn va dissenyar el vestuari interessat per la fusió entre l’estètica oriental i occidental. Aquesta obra va ser el resultat d’una coproducció entre el Festival de Yamaga i el Festival Grec.
Presenta:
Javier Parrondo, director general de Casa Àsia
Ponents:
Frederic Amat, artista i escenògraf
Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia.

16/07/2020

Dijous 16 de juliol a les 18.00 h
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Casa Asia