02/07/2020 | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

El programa de diàlegs electrònics s’explica davant la necessitat de replantejar la manera d’arribar als nostres públics de forma no presencial, com un espai de trobada i debat en l’àmbit de les arts visuals, arquitectura, cinema i literatura. Les corresponents sessions segueixen mantenint la periodicitat setmanal fins a finals de juliol i de setembre a desembre de 2020, i es podran allargar més encara d’aquesta data. Els continguts que es relacionen amb discursos i narracions es posen en contacte amb l’occident o en el marc de les mateixes cultures que identifiquen les diferents geografies d’un món global.

En aquesta sessió del programa e-Dialogues, compta amb la participació de Nalini Malani, Premi Joan Miró 2019, que concedeix la Fundació Joan Miró i “La Caixa”, un premi amb 70.000 € i que es fa càrrec de la producció de l’exposició monogràfica corresponent, que es pot visitar de forma presencial. L’artista va néixer a Karachi al 1946, i durant la partició de l’Índia, la seva família va emigrar a Calcuta i va acabar per instal·lar-se a Bombai el 1958. Aquesta condició ha influït probablement tota l’obra de l’artista, que va obtenir el passat any aquest premi internacional que va ser concedit per un jurat compost per Iwona Blazwick, directora de la Galeria Whitechapel (Londres); Magnus af Petersens, director del Bonniers Konsthall (Estocolm); Alfred Pacquement, exdirector del Museu Nacional de Moderna, Centre Pompidou (París); João Ribas, comissari del pavelló de Portugal a la 58a Bienal de Venècia 2019 (Oporto); Nimfa Bisbe, jefa de les col·leccions d’art de la Fundació Bancària «la Caixa», i Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró (Barcelona).
Els membres del jurat valoren el discurs que atrau tota la seva tracció i els seus interès suscitats pel seu mode en què s’adapten a tots els formats a la qual cosa vol comunicar-se al mateix que la radicalitat que caracteritza algunes de les seves postures en defensa de la justícia social que reivindica en tots els àmbits i en particular quan es tracta del paper de la dona o del despotisme exercit per un poder invisible, que es practica en les relacions humanes sense que el mar sigui fàcil de denunciar, es pot implicar una amenaça per a la integritat de les persones. És la primera vegada que aquest premi bianual concedeix un artista asiàtic, tras ser un autor a Kader Attia (2017), Ignasi Aballí (2015), Roni Horn (2013), Mona Hatoum (2011), Pipilotti Rist (2009) i Olafur Eliasson (2007).
El projecte expositiu que es presenta a la Fundació Joan Miró va respondre al compromís adquirit per l’artista en rebre aquest premi per fer una mostra representativa de la seva obra. Ell ha optat per reunir una sèrie de treballs  d’alguns dels temes principals que ha ocupat durant gairebé mig segle. L’enunciat “No em sents” fa referència explícita als silencis i als destins, i en particular a les dones, però també a la subalternitat en general. L’artista ha estat i és una gran defensora de la justícia social i de l’emancipació dels col·lectius explotats, als quals no se’ls obeeixen ni s’escolten, per fer exercici impunement del poder que hi ha damunt d’ells. Per assolir el seu objectiu, l’artista no es pot referir a referències literàries o mitològiques que es visualitzin mitjançant imatges que elaboren amb tots els mitjans que té i que actualitzen permanentment formant un llenguatge artístic i estètic molt personal.
Les obres que han seleccionat l’artista i la comissaria de l’exposició Martina Millà reuneix diverses instal·lacions, dibuixos, pintures i vídeos, i les animacions digitals més recents, que connecten entre si totes les etapes de la seva tracció. Una part dels dibuixos sobre parets han estat realitzats per l’artista in situ i els esborrarà el dia que es clausuri l’exposició. És el primer projecte monogràfic de Nalini Malani en un museu d’aquest país, i s’ha fet tenint en compte el que seria una retrospectiva, a la qual es mostraran els exemplars clau de la seva feina: utopia i distopia, història de la violència en el passat i el present i la denúncia de la designació i l’abússobre les dones i col·lectius de tot el món. El projecte expositiu intenta transvasar al visitant a través d’una escenografia que conforma l’itinerari per les cinc sales de la Fundació.
Ponentes:
Nalini Malani, artista.
Martina Millà, cap d’exposicions de la Fundació Joan Miró i comissaria de l’exposició.
Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia.

* Aquesta sessió es podrà realitzar en espanyol i en anglès.

02/07/2020

Dijous 2 de juliol a les 18.00 h
Inscripcions obertes.

Online. 24 hores abans de l’acte les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Casa Àsia, amb la col·laboració de la Fundació Joan Miró