10/03/2020 | Barcelona | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Casa Àsia i B The Travel Brand Xperience Barcelona amb la col·laboració del Hong Kong Economic and Trade Office de Brussel·les i Cathay Pacific organitzen aquest cicle de conferències que explorarà la relació entre el viatge i la literatura a través de l’experiència d’escriptors que viatgen escrivint o escriuen viatjant.

En el format d’un diari o de qualsevol altre gènere narratiu, el subjecte del viatge intenta transmetre la seva vivència del paisatge i del territori, amb la passió de la descoberta. La introducció a aquest cicle es farà a partir dels relats literaris d’autors clàssics i contemporanis dels segles XX i XXI, que s’han convertit en referents ineludibles dels viatgers que com ells volen conèixer a l’altre, aquell que es converteix en estranger quan surt del seu país per visitar altres llocs i habitar temporalment. Es tractarà de recordar als escriptors com Paul Theroux (El tao del viatger), Colin Thubron (El cor perdut d’Àsia), Norman Lewis, (Un imperi d’Orient. Viatges per Indonèsia), Mark Twain (Guia per a viatgers innocents Viatges al voltant del món), Nicolas Bouvier (Els camins del món), abans que alguns com Ana Briongos (Un hivern a Kandahar, Negre sobre negre i Geografies íntimes), Chantal Maillard (Diaris indis, Adéu a l’Índia i l’Índia, Jesús Aguado (Benarés, l’Índia) i Gabi Martínez (Los mares de Wang) per posar un exemple ens faran coneixedors de la seva experiència subjectiva del viatge i la seva transmissió a través de l’escriptura, convertint el fet de viatjar en un esdeveniment literari. El relat de viatge es remunta als segles XIV i XV en el format de cròniques destinades a la informació sobre llocs i fets desconeguts. Encara que en aquest cicle els antecedents es quedaran en els segles XX i XXI amb obres com les esmentades o altres també a tenir en compte com La volta a el món d’un novel·lista de Vicente Blasco Ibáñez, Els dies de Birmània de George Orwell i l’última novel·la de Jorge Edwards, Oh Maligna, que reconstrueix la història d’amor entre una birmana i Pablo Neruda, que acabava d’ingressar en la carrera diplomàtica com Cònsol General de Xile en aquest país.

Dimarts, 26 de maig de 2020, 19.00 h

Iran: els quaderns de viatge d’una escriptora
A càrrec d’Ana Briongos

Ana Briongos és llicenciada en Ciències Físiques, escriptora i una incansable viatgera. Va ser alumna de literatura a la Universitat de Teheran i durant un període de gairebé deu anys va treballar a l’Iran i a l’Afganistan com a assessora i intèrpret. Establerta a Barcelona, ​​va treballar des de 1982 a 1992 a Interway, una organització internacional d’intercanvi d’estudiants. Actualment es dedica a escriure i a fer xerrades i conferències; a més de fer classes de reforç escolar a adolescents immigrants com a voluntària en l’organització Bayt A l’Thaqafa. És una bona coneixedora del món islàmic i declarada enamorada de l’arquitectura de tova, la poesia persa, dels basars, dels deserts, de les muntanyes de l’Hindu Kush, de les estepes de l’Àsia central i, sobretot, de la gent que viuen en aquests llocs. Entre les seves obres destaquen La cova d’Alí Babà. Iran dia a dia (2013), ¡Esto es Calcuta! (2006), Un hivern a Kandahar: Afganistan abans dels talibans (2000), Negre sobre negre (1997), per esmentar només algunes.

CONFERÈNCIES PASSADES:

Dimarts, març 10, 2020, 19.00 h

Introducció a la literatura de viatges

“El viatge a Àsia. Quan els bàrbars arriben a Orient en els segles XX i XXI”
A càrrec de Menene Gras Balaguer

Menene Gras Balaguer és directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia (Barcelona i Madrid, des de la seva fundació el 2003) i directora de l’Asian Film Festival Barcelona | AFFBCN. Les seves últimes exposicions inclouen, com a comissària, els següents projectes: El jardí japonès: topografies el buit, per Esther Pizarro (Escorxador (Madrid), Casa Àsia (Barcelona), Hospital Reial (Universitat de Granada), Museu San Telmo (Sant Sebastià), Reial Casa de la Moneda (Segòvia) i IFEMA (Madrid), de 2014 a 2018), Is that beauty?, per Cody Choi (Universitat de Màlaga, 2016-2017), Els arquitectes del no-res (Casa Àsia-Barcelona, 2013), Ma Yansong: entre la modernitat (global) i la tradició (local), (Fundació ICO Madrid, 2012-2013), sincronitzant fils i rizomes, per Chiharu Shiota (Casa Àsia-Barcelona, ​​2012-2013) i Beijing Time: l’hora de la Xina (Madrid, 2009-2010); entre molts altres. En les seves publicacions més recents es troben: Flowers (Xangai, 2018-2019), Manuel Ocampo. Fear of a Kitsch Existence, (Luxemburg, 2017), Cody Choi. Is that Beauty? (Màlaga, 2017); El jardí japonès: Què és i no és entre l’espacialitat i la temporalitat del paisatge (Madrid, 2015) i Chiharu Shiota. Les línies de la mà i Chiharu Shiota. The Hand Lines(Barcelona, ​​2014). Un total de més de mig centenar de llibres als quals se sumen, els textos i articles que diferents revistes, publicacions i catàlegs han anat publicant.

Aquest cicle de conferències es realitzarà al llarg de l’any i comptarà amb escriptors i diferents especialistes que ens parlaran de llocs com l’Afganistan, la Xina, Corea, les Filipines, Hong Kong, l’Índia, el Japó, Tailàndia i el Vietnam, per esmentar només alguns.

10/03/2020 – 10/12/2020

Inici del cicl: 10 de març i es realitzarà durant tot l’any.

B the Travel Brand Xperience Barcelona
Av. Diagonal, 512
Barcelona

Entrada gratuïta.

Casa Asia y B the Travel Brand Xperience, con la colaboración del Hong Kong Economic and Trade Office (Brussels) y Cathay Pacific.