29/07/2021 | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

L’exposició que organitza Casa Àsia reuneix obra de catorze artistes coreans, representativa de les noves generacions i exponent de les tendències contemporànies dominants, i s’inaugura el proper 29 de juliol a Casa de Vacas, centre cultural ubicat al parc del Retiro, Madrid.

El projecte expositiu catorze Relats breus mostra l’estat de la cultura d’un país a través dels relats dels seus artistes, cineastes, escriptors i, en general, de tots aquells professionals de l’àmbit de les arts visuals, ja que aporten una informació imprescindible per al seu coneixement. En cap cas es presenta un relat únic, sinó que allò que s’exposa té un efecte multiplicador, com es desprèn dels viatges que cada obra proposa. Així, els treballs d’aquest grup d’artistes es presenten en cinc formats diferents que es connecten entre si mitjançant la seva interpretació de la pintura, el vídeo, la fotografia, la instal·lació o l’escultura.

La majoria dels artistes que intervenen en aquest projecte són coneguts internacionalment per la seva participació en exposicions col·lectives o individuals, biennals, triennals o altres esdeveniments, a Àsia, Europa i els EUA. La selección que acull Casa de Vacas ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Galeria Àngels Barcelona, Galeria Michel Soskine, Galeria Parra & Romero, Galeria Sabrina Amrani, Galeria Saro Lleó, MUSAC i dels propis artistes.

Catorze artistes, catorze relats

L’artista Cho Yea Jae (Busan, 1971) presenta obra de dues sèries que són centrals en la seva feina: Ready to open que inicia el 2011 i Transcendence que comença el 2015. En termes generals, planteja una reflexió filosòfica sobre l’ésser i el fet existir que es nodreix del pensament clàssic oriental tractant d’ajuntar l’experiència d’una vida habitada pel viatge. Do Ho Suh (Seül, 1962) amb una trajectòria de més de trenta anys en l’escena internacional, mostra una obra que es caracteritza per les seves arquitectures reveladores, vinculades a la seva experiència personal i a la seva construcció cultural de la identitat. Won Dj Lim (Gwangju, 1968) va exposar al DA2 (Domus Artium) el 2002 i ha fet diverses exposicions a la Galeria Parra & Romero de Madrid. Els seus treballs multimèdia se centren en una poètica de l’arquitectura sobre la base d’un discurs crític que posa en relació la vida urbana a les megaciutats actuals i la vida rural. Im Heung-Soon (1969), Lleó de plata a la Biennal de Venècia el 2015 per Factory Complex, on l’artista fa un manifest sobre les condicions d’explotació de les dones treballadores a fàbriques de Corea de Sud durant els successius alts i baixos d’una economia que ha alternat els períodes de crisis extremes amb les de major creixement. La Galeria Àngels Barcelona el va donar a conèixer a Espanya i s’ocupa del seu treball en el territori nacional.

L’exposició també presenta l’obra d’aquells artistes que ha reunit la Galeria Saro Lleó en el transcurs de més d’una dècada participant en fires d’art a Corea i exposant successivament en el seu espai, com Lee Gap Chul (1959), Lim Soosik (1974 ), Kim Joowon, Kwon In kyung (Seül, 1979), Rhaomi, Kim Byounggu, i Kang Jin Ju. La resta d’artistes que participen en aquest projecte i han exposat a Espanya són, d’una banda, Timothy Hyunsoo Lee (Seül, 1990) i Jong Oh (nascut a Mauritània, però d’origen coreà, 1981) una aposta de la Galeria Sabrina Amrani que ha fet una gran aportació amb la seva programació expositiva donant a conèixer artistes que, de no ser pel seu interès en descobrir noves pràctiques i veus, mai hauríem conegut. I, d’altra banda, Lee Jin Woo (Seül, 1959), que va exposar a Espanya per primera vegada el 2019 de la mà de la Galeria Michel Soskine. Aquest artista sol utilitzar com a suport el paper Hanji, la fusta i el carbó.

Antecedents i context

Segons la directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia, i comissària de el projecte, Menene Gras Balaguer, “A l’escenari internacional, avui no es pot excloure ni el desenvolupament de les experiències artístiques desplegades en un país com Corea, ni la seva contribució al sistema de l’art global en què els seus agents tenen un paper a tenir en compte per la seva presència a les fires internacionals. Més encara tenint en compte també la contribució que ha exercit l’extensió d’Art Basel a Hong Kong, per haver dinamitzat el sector amb la creació d’una mena de hub de mercat, precedit per la deslocalització de les cases de subhastes que van prendre la iniciativa amb anterioritat pel que fa a aquest desplaçament cap a Àsia del mercat de l’art internacional “.

Les referències d’aquest projecte són nombroses tenint en compte programes associats com la contribució de Casa Àsia per tal que Corea fos el país convidat el 2007 a la Fira ARCO (Madrid), i la retrospectiva de Nam June Paik el mateix any a Fundació Telefònica. Un altre projecte va ser l’antològica de Cody Choi que Casa Àsia va fer amb el Vicerectorat de la Universitat de Màlaga els anys 2016 i 2017. L’artista va ser nomenat posteriorment per la Korean Foundation per representar el seu país en el corresponent pavelló nacional, a la Biennal de Venècia de 2017.

Les col·laboracions i els intercanvis s’han succeït durant aquests anys amb crítics, comissaris i directors de museus. Entre ells, destaca Jinsuk Suh, un d’aquests agents internacionals del sistema de l’art, fundador de Loop Alternative Space i exdirector del Nam June Paik Art Center. Actualment, dirigeix ​​un nou museu, l’Ulsan Culture and Art Center.

L’interès per la cultura coreana a casa nostra uneix l’atenció que susciten els mitjans de comunicació davant diferents fenòmens representatius del que passa en aquest país amb el descobriment de la nova literatura coreana, el cinema i les arts visuals.

Obres

Bios dels artistes

Cho Yea Jae

Im Heung-Soon

Kang Jin Ju

Kim Byounggu

Kim Joowon

Kwon In kyung

Lee Gap Chul

Lee Jin Woo

Lim Soosik

Timothy Hyunsoo Lee

Won Ju Lim

Informació complementària

29/07/2021

Del dijous 29 de juliol al diumenge 29 d’agost de 2021.

Centro Cultural Casa de Vacas
(Parque de El Retiro)
Paseo de Colombia, 28009
Madrid

Accés lliure

Casa Asia amb el patrocini de la Fundació ACS i la col·laboració del Centre Cultural Coreano, aTt Técnicos de Teatro, Veranos de la Villa, Casa de Vacas, , Galería Àngels Barcelona, Galería Michel Soskine, Galería Parra & Romero, Galería Sabrina Amrani, Galería Saro León y MUSAC i Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León.