26/11/2020 | | Activitats > Diversitat i Interculturalitat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

L’Institut Català de les Dones (ICD) organitza una sessió online per commemorar el vintè aniversari de la mort de l’escriptora i japonóloga catalana Montse Watkins, que tindrà lloc el proper dijous 26 de novembre a les 18.00 h.

La directora de l’ICD, Núria Ramon presidirà aquest acte de reconeixement a la Montse Watkins, que va morir un 25 de novembre de fa 20 anys (Barcelona 1955 – Kamakura 2000). En el transcurs de la sessió, que tindrà lloc en format virtual, es presentarà el projecte Montse Watkins. Contes de Kamakura, un projecte propiciat per la filòloga i escriptora Elena Gallego Andrada, que consisteix en un llibre i un documental sobre la seva vida i obra escrit i dirigit per la realitzadora Chelo Álvarez-Stehle.

Participants:
Beatriz Gimeno, directora de l’Institut de les Dones.
Víctor Ugarte Farrerons, director de l’Institut Cervantes de Tòquio.

Intervencions de:
Laura Freixas, escriptora.
Eugenia Tusquets, escriptora.

Perfil biogràfic de Montse Watkins

A l’edat de 29 anys va decidir traslladar-se al Japó per estudiar la cultura japonesa. Allí es va convertir en pont cultural i humanitari i va treballar d’escriptora, periodista, investigadora, editora i pionera de la traducció literària de clàssics japonesos, entre els quals destaca l’obra Tren nocturn de la via làctia de Kenji Miyazawa, considerat El petit príncep japonès.

Watkins va apropar la literatura japonesa a les persones de parla castellana amb l’editorial que va crear l’any 1994: Lluna Books. Aquesta feina intel·lectual la va portar a traduir a Kenji Miyazawa, Natsume Soseki, Ryunosuke Akutagawa, Osamu Dazai, Mori Ogai, Koizumi Yakumo (Lafcadio Hearn), entre d’altres. Com a escriptora també va publicar relats sobre el Japó, i com a investigadora va estudiar el fenomen de la immigració de les persones de llatinoamèrica al Japó.

Va ser corresponsal a Tòquio de l’agència de notícies EFE i del diari AVUI. També va ser col·laboradora d’El Mundo.

Per inscriure’s: [email protected]

26/11/2020
Dijous 26 de novembre a les 18.00 h
Inscripcions obertes.
Online.
Activitat gratuïta.
Institut Català de les Dones (ICD), amb la col·laboració de l’Associació Colegial d’Escriptores de Catalunya, Casa Àsia, la Revista Librújula, i les associacions de dones cineastes CIMA i Dones Visuals