06/02/2023 | Madrid | Activitats > Diplomàcia pública
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

La novena edició de la Tribuna Espanya-Filipines reunirà a la seu de l’Institut Cervantes de Madrid representants de la societat civil, de les administracions públiques i del món econòmic i universitari d’Espanya i les Filipines.

Aquest fòrum està organitzat per Casa Àsia i la Cambra de Comerç i Indústria de les Filipines, amb el suport de l’Institut Cervantes, els Ministeris d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació i les ambaixades dels dos països.

La Tribuna Espanya-Filipines, celebrada per primera vegada el 2005, és una plataforma de diàleg i cooperació l’objectiu principal de la qual és potenciar les relacions bilaterals, especialment en l’àmbit econòmic, però també en l’acadèmic i cultural, a més d’explorar oportunitats de col·laboració i d’impulsar les relacions entre les societats civils respectives.

L’edició d’enguany s’estructura en cinc taules rodones, repartides en dos dies i compta amb una sessió inaugural i una de cloenda. A la sessió d’obertura del dilluns 6 de febrer participarà el secretari d’Estat per a Afers de Treballadors Migrants del Departament d’Afers Exteriors filipí, Eduardo Jose A. de Vega, a més del president del Consell Empresarial Filipines-Espanya, Jose C. Ibazeta, i els directors de l’Institut Cervantes, Luis García Moreno i el de Casa Àsia, Javier Parrondo. A la cloenda del dia 7 participarà la secretària d’Estat d’Afers Exteriors i Globals del Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, Ángeles Moreno.

Geopolítica, energies renovables i infraestructures

La jornada de dilluns 6 de febrer arrencarà amb una taula rodona sobre el paper d’Espanya i les Filipines a la regió de l’Indo-Pacífic, a la qual seguiran 2 sessions que posaran èmfasi en qüestions d’interès econòmic bilateral. Les sessions econòmiques prenen especial protagonisme en aquesta Tribuna ja que a la primera es parlarà de la transició energètica i concretament del desenvolupament de les energies renovables a les Filipines, davant l’obertura a la inversió estrangera que s’ha produït en aquest sector, i la segona sobre del desenvolupament d’infraestructures a les Filipines i concretament sobre les oportunitats que també s’obren en aquest àmbit.

Totes dues sessions comptaran amb la participació de dos secretaris d’Estat del govern de Filipines. A la primera sobre transició energética participarà la secretaria d’Estat del departamento d’Energía, Sharon S.Garin, i en la d’Infraestructures, intervindrà el secretari d’Estat de Planificació del Departament de Transports, Timothy John Batan, i per part  e española hi serán presents representantes d’ Iberdrola, ICEX, ACCIONA, i de la Càmara de Comerç Espanyola, entre altres.

Llegat de José Rizal i la Tribuna del Hispanisme

Abans d’aquestes sessions, el dilluns 6 tindrà lloc l’acte de lliurament del llegat de l’escriptor de les lletres hispàniques, José Rizal, que tindrà lloc a la Caja de las Letras que s’allotja a l’Institut Cervantes, i que acull les caixes de seguretat de més de 100 llegats que des del 2007 han anat dipositant personalitats —homes i dones— de la cultura en espanyol. La jornada del dia 7, sota la denominació de Tribuna de l’Hispanisme, abordarà la situació actual de la llengua espanyola a les Filipines i la dels estudis sobre les Filipines a Espanya.

La secretària d’Estat d’Afers Estrangers i Globals del Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, Ángeles Moreno serà l’encarregada de clausurar aquesta novena edició de la Tribuna Espanya-Filipines.

Informació adicional

Fitxa país:

ICEX: https://www.icex.es/es/todos-nuestros-servicios/informacion-de-mercados/libreria-icex/2020/pub2020858145

Perfils biogràfics

Es podran seguir en directe les sessions següents:

Inscripcions tancades

06/02/2023

Dilluns 6 de febrer, de 9.00 h a 17.30 h CET
Dimarts 7 de febrer, de 10.00 h a 13.00 h CET

Instituto Cervantes
C. de Alcalá, 49
Madrid

Dilluns 6 de febrer: cal inscriure’s abans del disssbte 4 de febrer per assistir a la sessió.

Dimarts 7 de febrer: sessió oberta fins a completar l’aforament.

Casa Àsia i la Cambra de Comerç i Indústria de les Filipines, amb el suport de l’Instituto Cervantes, els Ministeris d’Afers Exeriors, Unió Europea i Cooperació i les ambaixades dels dos països.