24/01/2020 | Madrid | Activitats > Diversitat i Interculturalitat

Per cinquè any consecutiu, Madrid celebra l’Any Nou Xinès. El 2020 se celebra l’Any de la Rata, que comença el 25 de gener, per la qual cosa la major part de les activitats tindran lloc del 24 al 26 de gener, encara que el programa comprèn esdeveniments des del 17 de gener fins al 16 de febrer.

La celebració de l’Any Nou Xinès, que compta amb més de 4.000 anys d’història, coincideix amb el començament del cicle de cultiu, acomiada l’hivern i dóna la benvinguda a una nova estació, per això se’l denomina també Festival de la Primavera.

Per aquest motiu, s’ha previst una programació cultural i festiva per a tots els públics i edats, organitzada per l’Ajuntament de Madrid en col·laboració amb l’ambaixada de la República Popular de la Xina, juntament amb associacions, col·lectius artístics, veïns del barri d’Usera, l’ Institut Confuci i Casa Àsia i on destaquen el Festival de la Llum i la Gran Cercavila Multicultural a USERA.

Usera, el cor de les festes

La seu central serà la carpa de la plaça de la Junta de Districte d’Usera on estarà ubicat l’Escenari de l’Any del Ratolí. Divendres 24 passarà l’ influencer Yon Li, que organitzarà una festa molt especial, la dels Ratolins Nocturns (19.00 h a 22.00 h), en que també assistiran els cantants de trap Yowaii i Lowelto i Putochinomaricón.

L’estilista Antonio Mahugo realitzarà pentinats i maquillatges (19.00 h a 21.00 h). Aquest mateix dia, i també el dissabte 25, s’instal·larà un karaoke, amb una gran varietat de cançons en xinès i en espanyol.

Tota la plaça comptarà aquests dies amb una decoració molt particular, inspirada en alguns barris xinesos famosos, com els de Manhattan, Sant Francisco o Londres, amb adorns i estructures que imitaran l’arquitectura tradicional. Un Little Chinatown, amb dues escultures, les Gorditas, realitzades pel mestre Xu Hongfei, que esculpeix escenes de la vida quotidiana amb llenguatge humorístic. Fins al 12 de febrer, hi haurà altres signades pel mateix creador repartides per la ciutat (Conde Duque, Matadero Madrid, Quinta de los Molinos…).

També hi haurà pandes lluminosos, una paret on escriure desitjos, un photocall i una petita carpa per provar vestits de l’antiga Xina. Mentre durin les festes la programació a la plaça serà continua, amb concerts (Jo sóc Ratolí -S25 11: 30h-, Pop i rock xinès, amb Sghenmi i GAS -S25 17-19h-, exhibicions cal·ligràfiques, tallers, contacontes, torneig de ping-pong (S25 11:30 a 17h), masterclass de futbol (S25 11-14h) i teatre d’ombres xineses (S25 12-14 i 16 a 18h a la Biblioteca José Hierro). No faltaran tampoc passejades guiades pel barri i exposicions a la seu de la Junta (del 24 gen a el 12 feb): una sobre animals de l’horòscop xinès i una altra amb obra del pintor xinès Dan Nan.

Gran Cercavila Multicultural i el Festival de la Llum

El 25 gener a les 18h tindrà lloc el tradicional Festival de la Llum, un espectacle de llums, música i colors. Des de la plaça situada davant de Junta Municipal d’Usera els participants seran guiats fins al parc de Pradolongo, on podran gaudir de música de fusió oriental i occidental. El llac s’il·luminarà amb centenars de fanalets flotants que es repartiran a nens i grans i que deixaran anar a l’aigua mentre demanen bons desitjos per a l’Any Nou. A les 20.00 h començaran també els Focs Artificials.

Un dels moments més esperats pels veïns i visitants que celebrin l’Any Nou xinès és la Gran Cercavila multicultural el diumenge 26 gener de 11 a 13h, que recorrera els principals carrers d’Usera. Una desfilada que compta amb la participació de més de 1000 artistes que ompliran el barri de màgia, vestits portats de la Xina, dracs i lleons gegants, elements iconogràfics d’aquest país, fanalets fabricats pels nens i música en directe.

En acabar la desfilada, un gran circ acrobàtic s’exhibirà al Parc Olof Palme; un espectacle amb diferents disciplines de circ, capaç de delectar a tots els públics per les seves dificultats tècniques amb acrobàcies, malabars, dansa, aeris, contorsió o equilibris impossibles.

Xina Taste

Per tal de donar a conèixer tota la riquesa de la gastronomia xinesa, del 17 de gener al 16 de febrer s’organitzen aquestes jornades gastronòmiques en què participen més d’una desena de restaurants coneguts per l’alta qualitat dels seus productes, l’autenticitat dels seus plats i el tracte professional que ofereixen als seus clients. Els restaurants d’alta gastronomia xinesa que participen en aquestes jornades ofereixen els menús especials festius durant més o menys un mes per donar a conèixer plats típics de la Xina a un preu assequible.

A tenir en compte:
Festival de la Llum: Dissabte 25 de gener / 18.00 h Parc de Pradolongo
Focs artificials: Dissabte 25 de gener / 20.00 h Llac de el Parc de Pradolongo
Gran Cercavila Multitucultural: Diumenge 26 de gener / D’11.00 a 13.00 h Principals carrers d’Usera.

24/01/2020
Ajuntament de Madrid, amb la col·laboració de l’Ambaixada de la República Popular Xinesa, juntament amb associacions, colectius artístics, veïns del barri d’Usera, la Fundació Institut Confuci de Barcelona i Casa Àsia.