28/11/2019 | Madrid | Activitats > Cultura

Narrat pel cantautor Luis Eduardo Aute i dirigit pel periodista i guionista Jesús Valbuena, el documental “Els Últims de Filipines. Retorn a Baler” és el testimoniatge d’una resistència i d’un retrobament que estan en l’origen d’una història compartida i sempre actual.

Valbuena ha reconstruït aquests dos moments de la història a partir del retorn a la llegendària església de Baler, on va tenir lloc el setge militar més prolongat de la seva època. Rodat en diverses localitzacions, aquest documental reuneix entrevistes amb els descendents dels assetjadors tagals i dels supervivents espanyols, i fins i tot del nét del líder de la revolució filipina Emilio Aguinaldo, entre altres. Jesús Valbuena tenia raons evidents per a fer aquesta crònica visual amb imatges d’arxiu i aquelles que ell mateix ha gravat en els llocs on van transcórrer els fets històrics esmentats, perquè és fill adoptiu de Baler i besnét del cap Jesús García Quijano, supervivent i primer ferit en el setge de Baler. Però per a ell, més important que tot això és l’aportació que la història fa al coneixement del nostre present. L’acte comptarà amb la seva presència per a presentar aquest documental a la seu del Centre Casa Àsia Madrid, amb qui el públic podrà conversar després de la projecció.

Paraules de benvinguda:
Carmen Díez Orejas, directora del Centre Casa Àsia-Madrid.

Ponents:
Rafael Rodríguez-Ponga, Rector de la Universitat Abat Oliba CEU de Barcelona i President de la Asociación Española de Estudios del Pacífico.
Jesús Valbuena, director de “Los últimos de Filipinas. Regreso a Baler”.

Modera:
Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia.

Projecció del documental “Los Últimos de Filipinas. Regreso a Baler” (50’).

28/11/2019
Dijous 28 de novembre de 2019, a les 19:00 h.
Inscripcions tancades.
Centre Casa Àsia – Madrid
Palacio de Cañete
c/ Mayor, 69
Madrid
Entrada lliure prèvia inscripció.
Casa Àsia