03/12/2021 | Madrid | Activitats > Cultura
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

L’Ambaixada d’Austràlia a Espanya, la Xarxa de Biblioteques Públiques Municipals de Madrid i Casa Àsia s’uneixen per donar a conèixer la història d’un dels tresors culturals i artístics més grans d’Austràlia: les Portes de Yuendumu.

La biblioteca pública municipal Iván de Vargas (Madrid) albergarà una exposició de 20 panells divulgatius que expliquen l’origen i el significat d’aquestes portes, especialment representatives de l’art contemporani warlpiri.

El valor de les portes de Yuendumu no només és artístic, també amaguen un rerefons històric: van marcar el començament d’un procés d’aprenentatge bidireccional dins de la comunitat que els dóna nom i són un dipòsit inestimable del saber tradicional warlpiri.

A principis dels anys vuitanta, a Yuendumu, una petita comunitat de menys de 1.000 habitants en ple desert australià, un grup de grans warlpiri presenciava com els seus joves s’esforçaven per adaptar-se al nou sistema educatiu occidental. Es preguntaven: com podem fer que els nostres fills i filles abracin la cultura aborigen i no aborigen de manera conjunta a la seva educació? Com estendre un pont entre el nostre mode de vida tradicional aborigen i aquesta nova Austràlia que ens envolta?

En resposta a aquestes preguntes, la gent gran va decidir pintar el sistema educatiu warlpiri, el Jukurrpa, a les portes de l’escola. El Jukurrpa es tradueix com a Dreaming o Dreamtime i és el període de creació dels warlpiri. Les portes es van convertir així en una part fonamental de l’escola, tot permetent als joves moure’s al seu dia a dia, físicament i simbòlicament, entre el nou sistema educatiu i la seva cultura tradicional aborigen.

Desenvolupada pel South Australia Museum en col·laboració amb el Museu Nacional d’Austràlia i el Departament d’Afers Exteriors i Comerç d’Austràlia, aquests 20 panells divulgatius ofereixen un recorregut que expliquen l’origen i el significat de cadascuna de les portes que es mostren. Suposa a més una oportunitat única per descobrir la realitat indígena australiana, avui considerada la cultura vivent més antiga del món, i el mosaic de llengües que li donen veu.

El projecte s’inaugura a l’avantsala del començament del Decenni de les Llengües Indígenes de la UNESCO (2022-2032), tot recordant-nos l’important valor de l’art i la cultura com a porta d’entrada a la diversitat de cosmovisions que conformen el nostre planeta.

Foto: © Paddy Japaljarri Stewart, 1984

03/12/2021

Divendres 3 de desembre al dilluns 28 de febrer de 2022.
Dilluns a divendres: 8.30 h – 14.00 h/ 15.00 h – 20.30 h CET
Dissabte i diumenge: 9.00 h – 14.30 h CET

Biblioteca Pública Municipal Iván de Vargas
Calle de San Justo, 5
Madrid

Activitat gratuïta.

Ambaixada d’Austràlia a Espanya, amb la col·laboració de la Xarxa de Biblioteques Municipals de l’Ajuntament de Madrid i Casa Àsia.