18/06/2021 | Activitats > Cinema
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

L’estiu japonès és un projecte de Casa Àsia i del Museu Lázaro Galdiano, que ha estat possible gràcies a la iniciativa i el suport de Roku Gin. És una experiència nova en la qual s’ha volgut destacar la relació entre art i natura i revelar les claus d’un discurs que associa l’home i l’estat natural per poder comprendre la vida i la mort de tots els éssers. Les estacions són per als japonesos períodes de l’any on comença i acaba un món. Cada estació es relaciona amb una fase de la vida i l’estiu que esdevé després de la primavera, que és on floreixen els cirerers, s’identifica amb un període de transició entre aquest moment i la tardor on la natura es prepara per sucumbir. Tant en la literatura clàssica japonesa des del segle X com en la literatura contemporània actual, la naturalesa apareix i reapareix constantment com un mirall dels estats anímics de les figures humanes que l’habiten. El jardí japonès és en aquest sentit el millor paradigma d’aquesta identificació entre l’home i la natura i la millor construcció cultural del paisatge natural. El projecte que presentem aquí aplega un programa d’activitats al voltant del Museu Lázaro Galdiano.

Comprendrà la realització d’un jardí japonès en una zona apartada de jardí, fins ara poc freqüentada, tot recuperant un estany clausurat des de feia temps i regenerant els usos d’aquest espai per a un Jardí Zen. L’autor del disseny d’aquest jardí és l’arquitecte Shuichi Kobari, de Toyo Ito AA (Barcelona). A continuació, el projecte es completa amb la pintura mural sobre un paravent de ferro de l’artista Mari Ito i concert per a piano de la compositora i intèrpret Hisako Hiseki dedicat a Mozart i els compositors japonesos Takashi Yoshimatsu i Yoshiki / Hiseki. No faltaran els tres concerts de Taiko a càrrec de Sayako Antona i el grup Taiko Enishi, ni els tallers de Shodo que impartirà Madoka Kubota al llarg del mes. La premiere de True Mothers de Naomi Kawase a l’auditori del Museu serà el tret de sortida del cicle de quatre pel·lícules que es projectaran mentre aquest projecte estigui vigent, entre l’1 i el 15 de juliol. A aquestes activitats se sumaran els Banys de bosc (Shinrin Yoku) de la mà d’un expert que farà diversos itineraris pel jardí tot identificant les diferents espècies de plantes i arbres.

Programació:

A partir del divendres 18 de juny de 2021
1.EL JARDÍ JAPONÈS
A càrrec de l’arquitecte Shuichi Kobari, de Toyo Ito AA, i Cristina Marcos

El projecte de Shuichi Kobari, de Toyo Ito AA, i de Cristina Marcos consisteix a intervenir una zona apartada de jardí del Museu Lázaro Galdiano tenint en compte la construcció cultural del paisatge natural, el sentiment estètic que la seva experiència ha de promoure i la reflexió que acompanya a la contemplació, com a claus de la seva actuació. El Jardí Zen resultant de la proposta que ha fet regenerarà els corresponents usos d’aquest espai fins ara poc freqüentat, recuperant al seu torn un estany clausurat des de feia temps.

De divendres 18 a l’dimecres 23 de juny de 2021
2.PINTURA MURAL | BIOMBO
A càrrec de l’artista Mari Ito

L’artista japonesa Mari Ito farà in situ una pintura floral per a aquest esdeveniment. Sobre un biombo de ferro compost de quatre parts, dibuixarà i pintarà en directe un mural que farà de instal·lació artística i quedarà al Museu.

Dijous 24 de juny de 2021, a les 20.30 h
3.CONCIERTO PER A PIANO (Per invitació)
A càrrec de la compositora i intèrpret Hisako Hiseki

Concert per a piano de la compositora i intèrpret Hisako Hiseki dedicat a Mozart i els compositors japonesos Takashi Yoshimatsu i Yoshiki / Hiseki.

Diumenges 20, 27 de juny i 4 de juliol, de 12.00 h a 14.00 h
4.CONCIERTOS I TALLERS DE TAIKO
A càrrec de Sayako Antona i el grup Taiko Enishi

Sayako Antona i el grup Taiko Enishi realitzaran tres concerts de Taiko, i a l’acabar cada sessió dedicaran una hora als tallers que impartiran per a tots els públics.

Dimarts 22 i dimecres 30 de juny de 2021, de 12.00 h a 13.30 h i
Dimarts 6 i 13 de juliol de 2021, de 12.00 h a 13.30 h
5.CURS | Taller de shodo
A càrrec de l’artista Madoka Kubota

La cal·lígrafa Madoka Kubota impartirà quatre tallers de Shodo, d’una hora i mitja cadascun, per a principiants i seguidors.

1, 7, 8 i 11 de juliol de 2021, a les 19.00 h
6.PROGRAMA DE CINEMA

La premiere de True Mothers de Naomi Kawase a l’auditori del Museu, abans de la seva estrena a Madrid, serà el tret de sortida del cicle de quatre pel·lícules que es projectaran mentre aquest projecte estigui vigent, entre l’1 i el 15 de juliol. Els títols restants són: Demolition Girl, Videophobia i Marriage Hunting Beauty.

1 juliol 2021, a les 19.00 h
P R E M I E R E a Madrid

True Mothers | Dir: Naomi Kawase | 2020 | 139 ‘| drama

Presentació i col·loqui a càrrec de:
Menene Gras Balaguer, directora de Cultura i Exposicions de Casa Àsia.

7 juliol 2021, a les 19.00 h
Demolition Girl | Dir: Genta Matsugami | 2019 | 88 ‘| drama

8 juliol 2021, a les 19.00 h
Videophobia | Dir: Daisuke Miyazaki | 2019 | 88 ‘| drama

15 juliol 2021, a les 19.00 h
Marriage Hunting Beauty | Dir: Akiko Ohku | 2018 | 93 ‘| comèdia

Dissabtes 19, 26 de juny, 3 i 10 de juliol de 2021, de 18h a 22h (a càrrec de l’expert)
Dijous, divendres i diumenges es podrà gaudir d’aquesta experiència a través d’una audioguia
7. SHINRIN YOKU (BANYS DE BOSC)
A càrrec de l’expert Chema Ventura

Bany de bosc (en japonès, Shinrin Yoku) significa visitar la natura, dedicar temps a la contemplació, escoltar els arbres i les pedres, el soroll de l’aigua i el silenci. El Bany de bosc s’entén com una teràpia per tornar als orígens del que som i reconnectar amb la naturalesa de la qual formem part. L’experiència compensa en la mesura que ens permet conèixer-nos millor a nosaltres mateixos i el nostre entorn. És una pràctica que activa tots els sentits com ho fa el haiku, aquest gènere poètic tan popular, la connexió amb la natura demostra el valor de la contemplació estètica i el sentiment paisatge.

8. ROKU GIN GASTRO-BAR

No podia faltar una proposta gastronòmica de la mà de quatre dels xefs espanyols més punters i experts en cuina nipona: la cuina omakase d’Ebisu by Kobos, del Xef Kobos Cortés; el millor sushi dels xefs Alex Fernández i Joaquín Serrano del restaurant Kigen, i la proposta de l’únic restaurant Kaiseki a Espanya en què tant els ingredients escollits com tot el seu continent han de reflectir l’estació amb la qual estan relacionats, el Hannah Sushi Bar de Janek Flemying. Tots els diumenge de 13.00 h a 15.00 h.

Aquesta proposta se suma a la clàssica cocteleria madrilenya 1862 Dry Bar, caracteritzada i reconeguda per les seves mescles perfectes, que serà l’encarregada de donar vida a l’espai Roku Gin Bar, els dijous, divendres i dissabtes de 18.00 h a 22.00 h.

Data: diumenge 27 de juny, de 13.00 h a 15.00 h
A càrrec del Kobos Cortés, Ebisu by Kobos

Data: diumenge 4 juliol de 2021, de 13.00 h a 15.00 h
A càrrec del Joaquín Serrano i Alex Fernández, Kigen Sushi

Data: diumenge 11 de juliol, de 13.00 h a 15.00 h
A càrrec del Janek Flemyng, Sushi Bar Hannah

Pàgina web del Museu Lázaro Galdiano

18/06/2021

18 de juny al 16 de juliol de 2021.

Museu Lázaro Galdiano
c/ Serrano, 122
Madrid

Casa Àsia, Museu Lázaro Galdiano i Roku Gin, amb la col·laboració de la Fundació Japó.