24/11/2021 | Barcelona | Activitats > Política i societat
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Després de dues dècades de presència occidental a l’Afganistan els talibans han tornat a Kabul. La rapidesa amb què reprenen el control del país i en particular la seva capital, Kabul, ha forçat la sortida urgent de les tropes occidentals i dels col·laboradors afganesos i les seves famílies.

L’evacuació es va haver de fer en temps rècord i en unes condicions d’extrema dificultat per l’amenaça talibana, el caos regnant i el perill constant d’atemptats com el que va passar el 27 d’agost, i reivindicat per l’Estat Islàmic.

Per analitzar els detalls d’aquesta evacuació i l’esforç desplegat per Espanya a l’evacuació d’aquest estiu a través del hub de Torrejón de Ardoz, comptarem amb representants dels ministeris que es van fer càrrec d’aquesta evacuació i de testimonis de persones afganeses que van ser evacuades.

Des del Ministeri de Defensa, a través de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics, es farà una contextualització de la situació i de la nostra presència a l’Afganistan les darreres dues dècades. Tot seguit, des del Comandament d’Operacions s’explicarà com va ser l’evacuació des del punt de vista tècnic. A més a més, s’analitzarà la tasca de reconstrucció i desenvolupament del país per part del Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, així com l’experiència d’Ignacio Álvaro, excoordinador de l’Oficina Tècnica de Cooperació de l’AECID a l’Afganistan.

Programa:

19.00 h Paraules de benvinguda
Javier Parrondo, director general de Casa Àsia

19.05 h La tasca logística
José Ignacio Castro Torres, coronel de l’Exèrcit de Terra, Investigador de l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics IEEE, CESEDEN – IEEE, Ministeri de Defensa
Justo Javier Solano García, capità de Fragata, Comandament d’Operacions, Ministeri de Defensa
Fernando Magallanes, diplomàtic, divisió d’Emergència Consular de la Direcció General d’Espanyols a l’Exterior i d’Afers Consulars del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació
Antonio Pérez, responsable d’emergències Creu Roja Catalunya
Ignacio Álvaro, excoordinador de de l’Oficina Tècnica de Cooperació de l’AECID a l’Afganistan

Testimonis de persones afganeses evacuades:
Sardar Samim, expersonal afganès de l’AECID a l’Afganistan
Parwana Paikan, expersonal afganès de l’AECID a l’Afganistan

20.05 h Torn de preguntes

20.30 h Paraules de cloenda

S’entregarà a les persones assistents un exemplar del llibre Buskashi, publicat per Casa Àsia, on l’antropòleg Whitney Azoy ens porta a l’interior d’aquesta poderosa i perdurable expressió de la cultura popular de l’Àsia Central.

24/11/2021
Dimecres 24 de novembre de 19.00 h a 20.30 h CET
Seu de Casa Àsia
Recinte de Can Tiana
C. de Bolívia, 56
Barcelona
Activitat gratuïta.
Casa Àsia en col·laboració amb el Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació i el Ministeri de Defensa