25/05/2022 | Activitats >
Activitat tancada
Consulta la nova oferta formativa aquí: www.casaasia.cat/formacion

Amb l’objectiu de donar a conèixer nous autors i autores de literatura asiàtica, aquest cop la Mediateca de Casa Àsia inicia un nou cicle de tertúlies centrades en la literatura persa en col·laboració amb la Societat Espanyola d’Iranologia.

El propòsit d’aquestes tertúlies és donar a conèixer la literatura contemporània persa des d’òptiques molt diverses. Serà durant el període Qājār, fonamentalment, quan els escriptors iranians entren en contacte amb la literatura i la filosofia europea. Fruit d’aquesta trobada entre les elits literàries dels dos països, bona part de la literatura del segle XX serà traduïda al persa i la literatura persa es nodrirà de gèneres que li eren aliens fins ara, com la novel·la.

Durant aquestes tertúlies, els especialistes proporcionaran un marc contextual des d’una perspectiva històrica i social per entendre com els profunds canvis, que es produiran durant el segle XX a la societat civil i política iraniana, tenen un fidel reflex en la seva literatura que es pot dividir en quatre períodes: període Qājār –període d’entreguerres– la literatura del període 1945-1979 (el moviment la nova onada) – literatura postmoderna i del segle XXI.

De cadascun d’aquests períodes hem intentat seleccionar una obra significativa per poder establir un debat amb els participants i comprendre millor les connexions profundes entre l’Iran i Occident.

Les tertúlies literàries guiades pretenen crear un grup de persones interessades a compartir la lectura i el comentari d’obres dirigides per un expert que ens ajudarà a analitzar l’obra dels autors i la repercussió que ha tingut a la literatura i al seu entorn socioeconòmic i cultural.

Cada mes es proposarà una lectura i el dia de la tertúlia els participants, juntament amb l’expert de la sessió, comentaran les impressions que els lectors hagin tingut de la lectura, la connexió que han trobat entre la història, els personatges i la seva vida.

Aquestes sessions s’impartiran en format en línia, el tercer dimecres de cada mes, de forma alterna, els mesos de març, maig, setembre i novembre.

En aquesta segona tertúlia la trobada virtual serà amb La mujer que leía demasiado de Bahiyyih Nakhjavani.

L’obra recull un dels moments més fascinants de la transició cap a la modernitat a l’Iran que se centra a la figura de Nasr od-Din Sah Qājār (1848-1896). El seu llarg regnat no va estar exempt de tensions, entre ells el moviment del babisme (els baha’ies) el líder del qual va ser executat pel Sah a instigació de la seva mare igual que una de les poetes més reconegudes del període coneguda com Tāhereh (el seu nom era Qurrat ol-‘Eyn, la felicitat dels ulls).

Aquesta obra basada en fets històrics proporciona al lector una visió de les immenses diferències socials durant el segle XIX a Pèrsia i les estratègies de les elits per mantenir-se en el poder amb la connivència de les potències estrangeres que es van aprofitar del sistema de concessions per occidentalitzar les elits.

La trama de la novel·la introdueix el lector al món del sufisme de la poetessa que procedia d’una família de clergues xiïtes i constitueix una reflexió important sobre la valentia i el rol de les dones en la defensa dels drets socials davant de l’autoritarisme imperant.

La tertúlia serà guiada per Pilar Garrido Clemente, doctora en Filologia Àrab per la Universitat de Salamanca, professora titular de l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Múrcia. Amb anterioritat ha estat també docent a universitats del Brasil, Jordània, el Marroc i els Estats Units. Com a arabista especialitzada en islamologia i llengua àrab, ha donat i dirigit congressos i seminaris a universitats i centres de quatre continents (Turquia, Taiwan, Líban, Jordània, EUA, Anglaterra, Brasil, Algèria, Portugal, Iemen, Bulgària, etc.). Ha publicat nombrosos articles acadèmics sobre temes com ara mística islàmica, historiografia, islamofòbia, dona àrab, literatura comparada, didàctica innovadora: còmics, estereotips, diàleg intercultural i interconfessional. Guardonada amb premis sobre la seva trajectòria social i acadèmica de divulgació del pensament araboislàmic. Pertany a diversos grups de recerca i+d+i sobre Al-Àndalus, com a Projectes Europeus sobre innovació docent i islamofòbia. Ha estat coordinadora general del Campus d’Excel·lència Internacional Mare Nostrum de les Universitats de Múrcia i Cartagena entre el 2014 i el 2018.

Els llibres no seran proporcionats per Casa Àsia però si hi afegirem un llistat amb opcions per trobar els títols i ens poden contactar a [email protected] si algú troba dificultat per aconseguir algun títol.

On trobar l’obra del cicle de tertúlies literàries perses

25/05/2022

Dijous 26 de maig de 18.30 h a 20.00 h CET

Online. 24 hores abans de l’acte, les persones inscrites rebran la informació necessària per accedir-hi.

Activitat gratuïta.

Casa Àsia, amb la col·laboració de la Sociedad Española de Iranología.